SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wrażenie - jak to jest

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 894

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam, wiem że wszystko ważymy przed obróbka termiczny ale ciekawi mnie zależność. Mięso ważymy zamrożone czy już rozmrożone w wodzie(ja tak robię)? I ogólnie warzywa i owoce dużej różnicy nie robi czy zamrożone czy już rozmrożone ale spytam czy np. Zamrożone zmiksowane truskawki ważymy zamrożone czy po rozmrozeniu? Z góry dziękuję za pomoc
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
Wskazanym byłoby po rozmrożeniu, aczkolwiek różnice będą na tyle niewielkie, że nie robi to większej różnicy.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29915 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
po rozmrożeniu warzyw/owoców zawsze trochę wody ucieka, np. z truskawek sporawo, ale kurat z truskawek ten "sok" choć tak nie można tego nazwać tylko woda o smaku i kolorze truskawkowym wykorzystuję, bo najczęściej truskawki idą do ciasta czy do szejków, warzywa natomiast ważę przed rozmrożeniem, bo racej wcześniej ich nie rozmrażam, tylko rozmrażam po odważeniu tyle ile potrzebuję, a jak są mrożone jako świeże, to w masie jest naturalnie występująca w nich woda. Z mięsem ciekawsza sprawa, ale ja zazwyczaj ważę mięso przed mrożeniem dzieląc sobie na paczki/porcje więc jak nie mam opisanego to przed rozmrożeniem jak zważę, to jest też masa taka jak byś zważył i przyrządził świeże ze sklepu, bo po rozmrożeniu trochę tej wody ucieka, ale jak wspomniane wyżej nie są to znaczące różnice tak jak przy ważeniu przed i po obróbce
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czyli w skrócie dużego znaczenia to nie ma?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29915 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
nie ma takiego znaczenia, żeby zawracać sobie tym głowę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75935 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754304
Podchodząc do tego bardzo szczegółowo, oczywiście ważyć należy przed obróbką, czyli w naturalnej postaci. Przed mrożeniem/po rozmrożeniu, a nie mrożone, pieczone, czy gotowane. Oczywiście różnicy nie powinno być jakieś szczególnej. Mrożone mięso nie chłonie wody, żeby jego masa mogą się zmienić. W przypadku warzyw sytuacja jest jeszcze prostsza. Produkty te zawierają tak mało kalorii, że nie będzie żadnej różnicy między mrożonymi, a surowymi produktami.

Tak jak więc piszesz, w skrócie różnica jest marginalna.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33000 Napisanych postów 23112 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277924
Większego znaczenia nie ma chyba że wsadzasz do zamrażalki produkty zaraz po umyciu i łapią one spore ilości ( glazury ) lodu to wtedy granica bledu jak chodzi o kalorie w przypadku np Karkówki może mieć znaczenie natomiast jeśli produkt jest osuszony i zamrożony to po wyjęciu z zamrażalnika waga nieznacznie się różni od tego po rozmrożeniu
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masa czy redukcja?

Następny temat

Makarony

WHEY premium