SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Rosół i inne zupy Fitatu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1797

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 31 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 43
Witam otóż mam pytanie jak w Fitatu to policzyć bo mam składniki:
440g Podudzie z kurczaka(zdjąłem skórę)
100g marchewki
60g pietruszki
100g selera
85g Pora
szczypta natki pietruszka
przyprawy
2L wody (wiem woda nie ma kalorii :P)
Planuje ugotować następnie zostawić do ostygnięcia ,do lodówki i na drugi dzień zdjąć tafle tłuszczu z powierzchni zupy.
I tu robią się pytania
1.Dodawać wodę do przepisu czy nie?
2.Jeżeli będę nalewał rosół to jak to liczyć w fitatu bo zgaduje ze porcji pewnie będzie max 5-6 bo pewnie sam rosół to będzie 300-400ml w talerzu (bo makaron pełnoziarnisty osobno liczę).
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33076 Napisanych postów 23167 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278055
Policz samo udo .ja wpisuje jako gotowane udko kurczaka . I jak np surowe ma wagę 290 to po ugotowaniu i odjęciu kości i skór zostaje 200 to wpisuje właśnie 200 .pewnie jest jakaś granicą błędu ale nie są to takie znaczące ilości .no i do tegomwposuje co leci z węgli czy ryz czy makaron .samego wywaru i warzyw nie liczę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
Jak udka będziesz robił be skory, to zdejmowanie tłuszczu z rosołu możesz sobie darować.
Wrzuć wszystko w kalkulator, potem podziel na ilość porcji która Ci wyszła i tyle. Czy dodasz do kalkulatora wodę czy nie, to już bez znaczenia.
1

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 31 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 43
Koniu151
Jak udka będziesz robił be skory, to zdejmowanie tłuszczu z rosołu możesz sobie darować.
Wrzuć wszystko w kalkulator, potem podziel na ilość porcji która Ci wyszła i tyle. Czy dodasz do kalkulatora wodę czy nie, to już bez znaczenia.


A gdy dodam przepis wraz z wodą i np naleje 355ml to zamiast dodać 1 porcje tylko 355ml to będzie miało to jakieś znaczenie czy jednak lepiej rozlać na 4-5 porcji ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Niestety nie da się tego policzyć co do grama. Jest tutaj zbyt wiele zamiennych. Gdyby była to porcja na raz, ewentualnie na dwa razy, to nie ma problemu. Sumujesz wszystko i dzielisz na dwa (o ile będą z tego dwie porcje). Porcję dzielisz na oko, ale ogólnie nie ma to znaczenia, ponieważ i tak w ogólnej perspektywie zjesz wszystko co masz wliczone.

Problem stanowi sytuacja, gdy z takiej zupy wyjdzie xx porcji i nie wszystko dla Ciebie. Wtedy nie pozostaje nic innego jak zjedzenie określonego na oko kawałka mięsa i wliczenie z niego wartości odżywczych. Warzywa kcal mają śladowe ilości, więc nie są takie istotne.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 31 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 43
Czyli jak np zjem rosół ale bez mięsa(planuje to zostawić na obiad/lunch do roboty) ,które użyłem do ugotowaniu zupy to jedynie poważniejsze makro i kalorie będzie miał makaron a sam rosół nie będzie miał zbytnio jakiegoś dużego znaczenia ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33076 Napisanych postów 23167 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278055
Tak .chyba że robisz rosół z użyciem uda że skóra to już możesz trochę kcal wpisać .jednak jak na samym mieście wywar to nie ma sobie zbytnio co głowy zawracać . Dla spokojnej głowy przyjmij sobie 30kcal na 100ml rosołu i będzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 31 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 43
Dzięki wszystkim za pomoc :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Zgadza się. Nawet jeżeli sam rosół bez mięsa będzie miał trochę tłuszczów, które przedostały się z mięsa do wody/rosołu, to później i tak zjesz mięso, z którego ten tłuszcz się wydobył. Ogólnie rzecz biorąc wyjdzie na to samo, czy tłuszcze te wyliczysz do bulionu z makaronem, czy do później zjedzonego mięsa. Ilość kalorii i składników odżywczych jak najbardziej można liczyć w skali tygodnia lub xx dni, a nie jednego dnia, czy nawet jednego posiłku. Poza tym, nie zawsze dany element tuszy będzie miało tyle samo tłuszczów. Są to przybliżone wartości.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
pewnie fitatu ma mozliwość dodania własnego posiłku, dajesz taki, uzupełniasz BTW, a potem jak wziąłeś 250 g zupy to tle wpisujesz w fitatu

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12041 Napisanych postów 160431 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234384
tak, fitatu ma mozliwosc wrzucenia wlasnych posilkow, i produktow
osobiscie jak mam jakies posilkki ktore trafiaja sie sporadycznie, to stworzylem sobie w fitatu takie cos jak
wegle
bialka
tluszcze
i wtedy w posilek dodaje jako "posilek" poszczegolna ilosc makro jedynie, bez zabawy juz w konkretne produkty itd
nie ma co az tak nad tym sie rozdrabiniac, to nie chemia molekularna, tylko dieta
i tak nie mas zpewnosci, czy 5g fatu zostanie strawione i wykorzystane, czy poleci np. w kobelek wiec na spokojnie z tym liczeniem wszytskiego

mialem kiedys podopiecznego co byl mocno zdolowany faktem, ze nie zgadza mu sie po 5-10g np weglowodanow, bardzo ciezka wspolpraca, wrecz sam ograniczal swoje mozliwosci, bo sie zastanawial, czy okruszek wiecej chleba mu nie zaszkodzi, glowa mocno cierpiala na tym

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masa czy redukcja? - skinny fat

Następny temat

Dieta na masę do oceny [75kg]

WHEY premium