Witaj.
Istnieje wiele aspektów, które bezwzględnie należy wziąć pod uwagę przy układaniu diety, które sprawiają, ze staje się ona indywidualnie dopasowana. Do kwestii kluczowych należą:
-podstawowe parametry antropometryczne takie jak: wiek, wzrost, pleć, masa ciała, obwody
-aktywność fizyczna biorąca pod uwagę zarówno treningi fizyczne, jak i rodzaj wykonywanej pracy i inne zajęcia wykonywane w ciągu dnia,
-stan zdrowia, zażywane leki,choroby przewlekłe
-preferencje pokarmowe, nielubiane produkty,
-umiejętności kulinarne,
-możliwości czasowe na przygotowanie posiłków.
Możesz spróbować ułożyć dietę wg wskazówek :
Zaczynasz od policzenia zapotrzebowania kalorycznego
https://www.sfd.pl/-t276436.html
Twoim celem jest redukcja wiec odejmujesz ok 300kcal,
https://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135388.html -
Źródła węglowodanów w diecie.
W rozkładzie makroskładników na początek przyjmujesz białko 2 g , tłuszcze 1-1,5 g na kg masy i reszta kalorii z węglowodanów
Po ułożeniu diety , wstaw do oceny
https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html
Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2021-02-09 01:00:07