Witam.
Ważny jest ogół diety, czyli kontrola kalorii, jak również makroskładników. To jest podstawą później uzyskanych efektów sylwetkowych. Z tego też względu zdecydowanie warto zwracać uwagę na to, co, kiedy i ile spożywamy.
Co ciekawe sama kaloria kalorii nierówna. Rodzaj kalorii, jaki przyjmujemy, może wpływać w różny sposób na insulinę, hormony regulujące apetyt i inne aspekty wpływające na bilans energetyczny. Przetworzona żywność powoduje uwalnianie większej ilości insuliny. Istnieje zatem większe prawdopodobieństwo nadwyżki kalorycznej i odkładania jej w postaci tkanki tłuszczowej.
Wiele osób zaczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą zdrowia zastanawia się nad tym, w jaki sposób można kontrolować
kalorie i makroskładniki w ich diecie. Rozwiązanie tego jest bardzo proste. Wystarczy zaznajomić się z wartościami kalorycznymi, które sprawdzisz tutaj:
https://potreningu.pl/kalkulatory/kalorie
Poza tym w bardzo prosty sposób wrzucać możesz swoje posiłki do dziennika żywieniowego potreningu.pl Komponując w ten sposób posiłki, system podlicza się wszystkie kalorie i makroskładniki w nich obecne, porównując następnie z Twoimi założeniami co do ich ilości, jaką powinieneś spożywać danego dnia.