SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

kcal - z różnych produktów

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1661

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Cześć,
dużo już pogrzebałem w kwestiach diet, natomiast nurtuje mnie jedna kwestia - wiadomo, żeby zredukować masę trzeba mieć deficyt kaloryczny, żeby przytyć musi być nadwyżka, ale przecież w takich orzechach przy 100g mamy 650kcal co odpowiada prawie 1kg ziemniaków albo 1.5kg marchewki. To co się dzieje z masą produktów które spożywamy? domyślam się, że może być dużo w nich wody co odparujemy ale jednak jakaś masa własna pozostaje.
Czy w takim razie mając dwie osoby jedna dostarcza powiedzmy 2000kcal z orzechów druga z marchewki to po miesiącu będą mieć tą samą wagę?
pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9050 Napisanych postów 82723 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699670
Witam.

Ważny jest ogół diety, czyli kontrola kalorii, jak również makroskładników. To jest podstawą później uzyskanych efektów sylwetkowych. Z tego też względu zdecydowanie warto zwracać uwagę na to, co, kiedy i ile spożywamy.

Co ciekawe sama kaloria kalorii nierówna. Rodzaj kalorii, jaki przyjmujemy, może wpływać w różny sposób na insulinę, hormony regulujące apetyt i inne aspekty wpływające na bilans energetyczny. Przetworzona żywność powoduje uwalnianie większej ilości insuliny. Istnieje zatem większe prawdopodobieństwo nadwyżki kalorycznej i odkładania jej w postaci tkanki tłuszczowej.

Polecamy również: Czy kalorie są sobie równe? Fakty o kaloriach


Wiele osób zaczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą zdrowia zastanawia się nad tym, w jaki sposób można kontrolować kalorie i makroskładniki w ich diecie. Rozwiązanie tego jest bardzo proste. Wystarczy zaznajomić się z wartościami kalorycznymi, które sprawdzisz tutaj:

https://potreningu.pl/kalkulatory/kalorie

Poza tym w bardzo prosty sposób wrzucać możesz swoje posiłki do dziennika żywieniowego potreningu.pl Komponując w ten sposób posiłki, system podlicza się wszystkie kalorie i makroskładniki w nich obecne, porównując następnie z Twoimi założeniami co do ich ilości, jaką powinieneś spożywać danego dnia.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 242 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8208
Część masy pożywienia nie jest trawiona lub jest trawiona w ograniczonym stopniu. Dotyczy np. błonnika z roślin.

Co do ostatniego pytania, jest jeszcze efekt termiczny jedzenia, czyli przetwarzanie składników wymaga różnych ilości energii. Różne makroelementy mają go na różnym poziomie, np. białko ma 20-30%, węgle i tłuszcze jednocyfrowe %


Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-02-19 19:34:37
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Co to będzie? Pomocy

Następny temat

Coś na kopa

WHEY premium