...
Napisał(a)
Witam. Poprzednio wrzucałem dietę do oceny 2600 kcal (https://www.sfd.pl/Dieta_do_oceny__2600_kcal-t1209520.html). Wychodziłem z redukcji, a obecnie przechodzę na masę. Dietę przerobiłem, miałem przez dwa lata stosowania diety problemy z trawieniem. Zainteresowałem się tematem, wykluczyłem pewne produkty, przerobiłem dietę i obecnie na 2900 jestem zadowolony z rezultatów po trzech tygodniach stosowania diety, pas stoi, średnia waga tygodniowo wzrasta o 0,2-0,4 kg, siła idzie do przodu, natomiast najbardziej jestem zadowolony z zakończeniem problemów gastrycznych co nigdy nie udało mi się osiągnąć. Bardzo proszę o ocenę diety.
...
Napisał(a)
Cześć!
Jeżeli waga nie idzie, to warto sprawdzić na nowo ile kalorii potrzebujesz i dodać:
https://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Gdy masa nie będzie wchodzić, zwiększ kalorie o 200-300kcal i pracuj dalej.
Zmieniony przez - FighterX w dniu 2021-02-23 13:40:29
Zmieniony przez - FighterX w dniu 2021-02-23 13:41:16
Jeżeli waga nie idzie, to warto sprawdzić na nowo ile kalorii potrzebujesz i dodać:
https://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Gdy masa nie będzie wchodzić, zwiększ kalorie o 200-300kcal i pracuj dalej.
Zmieniony przez - FighterX w dniu 2021-02-23 13:40:29
Zmieniony przez - FighterX w dniu 2021-02-23 13:41:16
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
W sytuacji, gdy obwód w pasie stoi w miejscu w czasie okresu budowania masy mięśniowej, to jak najbardziej na plus. Kwestia jednak tego, jak reagują inne obwody ciała. Nie napisałeś nic na ten temat. Jeżeli idą one w górę, to nic tylko się cieszyć. Szczególnie w sytuacji, gdy obserwujesz również progres siłowy.
Jeżeli chodzi o dietę, to źródła składników odżywczych wyglądają dobrze. Pytanie tylko co to jest pierś z kurczaka tarczyński? Jakiś gotowy produkt? W przypadku oleju lnianego pamiętaj żeby był wysokolinolenowy, przechowywany w lodówce i używany tylko na zimno.
Jeżeli chodzi o dietę, to źródła składników odżywczych wyglądają dobrze. Pytanie tylko co to jest pierś z kurczaka tarczyński? Jakiś gotowy produkt? W przypadku oleju lnianego pamiętaj żeby był wysokolinolenowy, przechowywany w lodówce i używany tylko na zimno.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Olej lniany jest z wysokolinolenowy z apteki. Kurczak gotowany to szynka (nazwa z etykiety). Jest przetworzona, natomiast, bardzo lubię ten posiłek i nie chce z niego rezygnować, szczególnie, że makroskładniki nie są złe, wydaje mi się, że konserwantów w nim nie jest dużo (data ważności to zwykle 1-2 dni.A tak przy okazji, chciałbym zapytać o białko ryżowe? Czy testowaliście? Byłem na zakupach i zauważyłem białko ryżowe, chciałem zawsze spróbować (Nie korzystam ze zwykłego białka z racji problemów gastrycznych i alergii pokarmowych) z racji, że koszt diety troszkę się zmniejsza. Dołożyłem małe ilości w dwóch posiłkach (2B i 4D), delikatnie przerabiając dietę, tak aby ilość białka nie uległa zmianie? Chce zobaczyć jak będę tolerował białko i czy nie wystąpi alergia. Co sądzisz o tym produkcie?
...
Napisał(a)
Białko ryżowe jak najbardziej będzie dobre w celu uzupełnienia braków białka w diecie. Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak Twój układ trawienny zareaguje na suplementację nim. To już musisz sam przetestować. Możesz również spróbować miksu z białkiem grochu:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Vegan_Pea_Protein-opis40740.html
Czy chociażby białko jajeczne, jeżeli ono nie sprawia Tobie problemów z funkcjonowaniem układu trawiennego:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Egg_White_Protein-opis40738.html
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Vegan_Pea_Protein-opis40740.html
Czy chociażby białko jajeczne, jeżeli ono nie sprawia Tobie problemów z funkcjonowaniem układu trawiennego:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Egg_White_Protein-opis40738.html
1
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Posiłek na stołówce - liczenie kcal
Następny temat
Dieta redukcyjna do oceny [74kg]
Polecane artykuły