...
Napisał(a)
Witam, mam 24 lata. Waga 96,8 kg, wzrost 196cm. Wiem że muszę zredukować ale nie wiem ile jeść kalorii. Skorzystałem z usług trenera który wyliczył 2300kcal, jednak nie wiem czy to dobra ilość? Ile powinna trwać redukcja ? Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Cześć!
Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru:
https://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Od zapotrzebowania zerowego na początku odejmij 200-300kcal, gdy to zrobisz warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Następnie gdy waga przestanie spadać (na przestrzeni 4-5 dni)odjąć kalorie lub dodać aktywność fizyczną oraz wystrzegać się poniższych błędów:
Jak chcesz zacząć redukcję to najlepiej oblicz swoje zapotrzebowanie korzystając z poniższego wzoru:
https://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne.
Od zapotrzebowania zerowego na początku odejmij 200-300kcal, gdy to zrobisz warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Następnie gdy waga przestanie spadać (na przestrzeni 4-5 dni)odjąć kalorie lub dodać aktywność fizyczną oraz wystrzegać się poniższych błędów:
Polecamy również: Jak zepsuć okres redukcji?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Mięśni masz niewiele z ale to dość normalne w przypadku osoby, która wcześniej nie była aktywna fizycznie. Szczególnie regularnie trenując siłowo. Abyśmy mogli Tobie pomóc niezbędne jest dokładne wypełnienie formularza ankiety działu. Zapraszam do zapoznania się z nim:
https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html
Zapotrzebowanie kaloryczne obliczamy w stosunku do aktywności fizycznej w pracy, na treningu, a nie tylko do masy ciała. Wklej tutaj całość obliczeń z dokładnego wzoru podanego powyżej.
https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html
Zapotrzebowanie kaloryczne obliczamy w stosunku do aktywności fizycznej w pracy, na treningu, a nie tylko do masy ciała. Wklej tutaj całość obliczeń z dokładnego wzoru podanego powyżej.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Wypełnij ankietę , głównie trzeba skupić się na zmianie kompozycji składu ciała i stad na pierwszy etap powinieneś obrać redukcję
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Gdybym był na Twoim miejscu to pewnie bym szybko zredukował się, a potem wskakiwał na masę (oczywiście nie świniomasę, aby Cię nie zalało) w sposób stopniowy, bo jak poprzednicy zauważyli to mięśni jest mało.
"W życiu trzeba tak robić żeby zrobić a się nie narobić"
...
Napisał(a)
Też bym dał lekki deficyt kaloryczny
Polecane artykuły