...
Napisał(a)
przeczytalem ostatnio, ze jezeli producent na opakowaniu cynamonu nie napisze, ze jest to cynamon cejlonski tzn. ze uzywa taniego chinskiego odpowiednika tzw. Cinnamomum cassia, a cejlonski to Cinnamomum verum. rowniez w tym artykule podali informacje, ze tylko cynamon cejlonski posiada te dobre wlasciwosci dla naszego organizmu, a te inne zamienniki sa nic nie warte. czy jest w tym choc troche prawdy? korzystam z cynamonu firmy Prymat. na opakowaniu nie ma zadnej informacji o odmianie uzytego cynamonu, wiec domyslam sie, ze cejlonski to nie jest, bo zapewne gdyby byl to producent by sie tym "pochwalil". zatem czy ten prymatowski cynamon jest cokolwiek wart?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Tez stosuje prymat i w sumie to nigdy sobie tym głowy nie zaprzątałem :) smakuje , libue i czesto leci jako dodatek ale w okresie redukcji ,wbiłes gwoździa i aż sam jestem ciekawy co z tego tematu wyjdzie :)
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Cynamon cassia zawiera duże ilości kumaryny. Kumaryna to substancja smakowa, która może być toksyczna. Cynamon cassia przeciętnie zawiera ponad 1000 razy więcej kumaryny w porównaniu do cynamonu cejlońskiego. Duże ilości kumaryny, spożywane codziennie, przez dłuższy czas mogą być potencjalnym zagrożeniem np. dla wątroby. Co nie znaczy, że Cassia jest bezwartościowy, po prostu nieco mniej
Jak masz opcje to szukaj cejlońskiego w laskach
Jak masz opcje to szukaj cejlońskiego w laskach
...
Napisał(a)
European Food Safety Association. Coumarin in flavourings and other food ingredients with flavouring properties. EFSA J. 2008;793:1–15.
P. Ranasinghe, S.i Pigera, S. Premakumara, P. Galappaththy, G. R. Constantine, P. Katulanda, „Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review” BMC Complement Altern Med. 2013; 13: 275
P. Ranasinghe, S.i Pigera, S. Premakumara, P. Galappaththy, G. R. Constantine, P. Katulanda, „Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review” BMC Complement Altern Med. 2013; 13: 275
...
Napisał(a)
ciekawe:) u mnie leci ok 5-6g cassia dziennie czyli czas się rozstać i rozpocząć poszukiwania laski
...
Napisał(a)
GymSherpaciekawe:) u mnie leci ok 5-6g cassia dziennie czyli czas się rozstać i rozpocząć poszukiwania laski
po prostu nieco więcej wartości ma ale codziennie cassia to wg mnie za dużo
...
Napisał(a)
Oba gatunki cynamonu są dobre i jak najbardziej można stosować je w zdrowej diecie. Rzeczywiście ten chiński smakuje troszkę inaczej. Czyli lepiej/gorzej to już kwestia gustu. Zdecydowana większość osób i tak dodaje go do czegoś i nic czuć różnicy. Chiński ma więcej kumaryny i w zasadzie jak z każdym innym produktem warto zachować umiar. Nikt przecież nie będzie jadał go łyżkami. Osobiście nie słyszałem o przypadku zatrucia kumaryną. Nie wydaje mi się również, aby stałe spożycie jej miało wpływ na wątrobę w dłuższej perspektywie.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
musze sie zblizec przyjrzec tej kumarynie i poczytac jakies badanka na jej temat, bo sporo u mnie leci cynamonu dziennie.
...
Napisał(a)
odmian drzew cynaminu wg wiki jest 250
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Polecane artykuły