SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Proces obróbki, a ilość składników odżywczych

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 525

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 306 Napisanych postów 681 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 8849
witam. wpadam tutaj z takim o to zapytaniem, bo albo ja czegos nie kumam i jestem jako przytrzymany umyslowo, albo... no wlasnie, albo co. otoz chodzi mi o mrozone frytki ze skladem ziemniaki + olej. na opakowaniu mam podane makro surowego produktu oraz produktu po upieczeniu, oczywiscie na 100g. w tabelce surowego jesli podana wartosc tluszczu 2,4g/100g, natomiast po upieczeniu 3,6g/100g. pytam - jak to niby jest mozliwe, ze po upieczeniu bedzie frytka miala wiecej tluszczu, niz przed? no nie ogarniam tego swoim mozgiem. ktos mi to moze wyjasnic?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
Po upieczeniu straci wodę, waga będzie mniejsza, stąd na 100g produktu po pieczeniu będzie go więcej, ale sumarycznie tyle samo.
Interesuje Cię tylko info ile jest przed pieczeniem, po pieczeniu produkt będzie ważył mniej, ale dostarczysz tyle samo makro.


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2021-03-28 11:22:32
2

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Zgadza się. Oczywiście wartość ta podana jest w mocnym przybliżeniu, ponieważ producent nie jest w stanie stwierdzić tego jak mocno dana osoba spiecze frytki i ile wody z nich pozbawi w ten sposób. Każdy produkt, a przynajmniej zdecydowana większość z nich będzie zmieniała ilość wody w swoim składzie, w zależności od sposobu obróbki. Np. kasze/ryże chłoną ją w wyniku gotowania. Z kolei mięsa/ryby tracą w wyniku pieczenia. Nie jest to jednak specjalnie istotne. Przyjmujesz zawsze taką wartość, jaka podana jest przed obróbką, a nie po niej.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 306 Napisanych postów 681 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 8849
jednak jestem przytrzymany %) chyba jakis doping mozgu trzeba zorganizowac, bo cos szwankuje;) dzieki za odp.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
wszystko podczas obróbki traci wodę, tak samo kurczak 100g piersi ma ok 22 g białka a po upieczeniu ona już wazy ok 70g, czyli w 100g upieczonej jest ok 30g biłka.

W druga stronę jest z ryzem 100g ma ok 70 g węgli po ugotowaniu masz już 250 g bo 100g ryży i 150 g bezkalorycznej wody, czyli jakbyś brał ugotowany ryż to być miał 2 100g ok 30 g węgli

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Nawiązując do dopingu mózgu, to akurat całkiem niedawno wyszedł ciekawy produkt w tym kierunku ALLNUTRITION Brain Focus 60 kapsułek. Skład całkiem fajny pod tym kątem, więc może się sprawdzi

https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Brain_Focus-opis41231.html

https://allnutrition.pl/brain-focus-lepsza-koncentracja-i-sprawnosc-umyslowa/

Osobiście testuję trochę inny, ale również działający fajnie pod kątem poprawy samopoczucia Good Trip:

https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/good-trip-na-poprawe-nastroju-i-samopoczucia-6973

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Stagnacja na redukcji

Następny temat

Cukier, a redukcja - pytanie

WHEY premium