SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cukier, a redukcja - pytanie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1072

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 218 Wiek 2 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1354
Cześć, mam takie pytanie odnośnie cukru i redukcji. Czytałem, że to jest chyba najgorsza rzecz jaką można zrobić na redukcji czyli jeść coś co zawiera cukier. Stąd też moje pytanie czy dlatego zabrania się tak bardzo jedzenia rzeczy zawierających cukier, bo po prostu są to węglowodany proste, które organizm bardzo szybko przetwarza i potem po prostu po chwili chce się znowu jeść i końcowo wychodzi za dużo kalorii czy jest jakiś inny powód np. podczas zrzucenia powiedzmy ~10kg stracimy mniej tkanki tłuszczowej niż jeżeli tego cukru by w ogóle w diecie nie było? (oczywiście mówię w wypadku, gdzie ćwiczymy normalnie i bilans kaloryczny jest dalej ujemny)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24264 Napisanych postów 25217 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020276
Cześć!

Twój organizm wszystkie węglowodany finalnie rozbierze do glukozy (cukru prostego), który Twoje mięśnie następnie rozłożą wraz z innymi substratami na ATP i spalą jako energię. W trakcie redukcji powinieneś spożywać mniej kalorii niż potrzebujesz tak by Twój organizm mógł pozbywać się nadmiaru wagi. Musisz również pamiętać, że zawsze tracisz mieszankę masy mięśniowej i tłuszczowej.
Proporcje strat zależą od wielu rzeczy takich jak, ile białka spożywasz, jak dużo tłuszczu spożywasz, jak dużo węglowodanów spożywasz, czy trenujesz siłowo, czy trenujesz wytrzymałościowo, jak długie są Twoje treningi i wiele, wiele innych. Nie spotkałem się jeszcze z badaniem mówiącym, że osoby spożywające więcej cukru w trakcie redukcji straciły więcej tkanki mięśniowej vs te które jadły go mniej.
Polecamy również: Jak zepsuć okres redukcji?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tylko zależy też o jaki cukier chodzi. Ten np. z owoców/mleka czy o cukier biały np. w batoniku?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 218 Wiek 2 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1354
Faktycznie zapomniałem dodać, że chodzi mi o taki w batonie np. czy jakiś chipsach etc. Pytam, bo na razie mimo, że jestem na redukcji to kalorie mam jeszcze całkiem wysoko, a białko wyrabiam szybko i np ostatnie 500kcal czasem dobije chipsami albo jak po prostu jestem spragniony innego smaku niż słony/kurczak/ryż to zjem batona czyli jakieś 200-300kcal z 2500kcal, które są moim zapotrzebowaniem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Cukier nie jest najgorszym czynnikiem determinującym kształtowanie sylwetki, jak i mającym wpływ na zdrowie. Ważniejszy, a w zasadzie najważniejszy jest bilans kaloryczny. Zdecydowanie większy wpływ na zdrowie i sylwetkę będzie miała spora ilość cukrów prostych gdy będziesz jadł więcej niż potrzebujesz. Poza tym, cukry występujące w przetworzonej żywności są w towarzystwie tłuszczów. Co gorsza, w towarzystwie izomerów trans. To one mają znaczny wpływ na zdrowie. Podobnie jak utleniony cholesterol.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
jeżeli od czasu do czasu zjesz coś z cukrem, ale zamkniesz się w swoim bilansie to Ci nei zaszkodzi, a może pomoże zatrzymać ciągoty na różne przekaski którymi byś wyszedł za swoje zapotrzebowanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
z batoników snickers itp to najgorsze co może być, bo przeważnie cukier tam sam nie występuje a dodatkowo inne substancje które nagatywnie będą wpływały na twą redukcję, to puste kalorie a dodatkowo będą wyrzuty insuliny.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Oczywiście, jak zostało już wspomniane produkty przetworzone, gorszej jakości jak najbardziej mogą stanowić element dobrej pod względem jakości diety. Kwestia jest tego, żeby bazować na tych dobrych jakościowo, jak najmniej przetworzonych, a przede wszystkim mieć świadomość tego co jem i jaki ma to wpływ na nasz organizm. Więcej informacji na ten temat polecam poczytać w artykule przedstawionym poniżej:

https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/efekty-jakie-daje-dieta-iifym-w-dlugofalowej-pracy-nad-sylwetka-5153 

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 218 Wiek 2 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1354
anubis84
z batoników snickers itp to najgorsze co może być, bo przeważnie cukier tam sam nie występuje a dodatkowo inne substancje które nagatywnie będą wpływały na twą redukcję, to puste kalorie a dodatkowo będą wyrzuty insuliny.


A rozumiem, że te wyrzuty insuliny przyczyniają się do tego, że jak znowu ona spadnie to jestem głodny czy po prostu brakuje mi energii? Bo nie do końca rozumiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Szacuny 24264 Napisanych postów 25217 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1020276
Insulina to hormon magazynujacy, magazynuje glikogen, ale i tluszcz.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Nagłe skoki insuliny w naszym organizmie, jak i nagłe jej spadki niosą za sobą różne konsekwencję. Kwestia tego jak dana osoba potrafi to wykorzystać. Dla typowego Kowalskiego takie częste skoki zdecydowanie nie są dobre i wraz z czasem prowadzić mogą do większej lub mniejszej oporności organizmu na insulinę, a to ma wpływ nie tylko na wygląd sylwetki i samopoczucie, ale również na nasze zdrowie.

https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/czym-jest-insulinoopornosc-i-jakie-formy-przybiera-4298
https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/czy-dieta-moze-odwrocic-insulinoopornosc-5886 

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Proces obróbki, a ilość składników odżywczych

Następny temat

Posiłek na redukcję

WHEY premium