SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ryż brązowy - smak

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1254

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Primo: zapach i smak ryżu są konkretnie uwarunkowane miejscem jego zbioru, czyli obszarem z którego pochodzi. Może się trafić ryż o smaku orzechowym, a można mieć pecha i kupić ryż o posmaku ziemistym Secundo: "gumowatości" da się uniknąć gotując ryż nie w woreczku foliowym, ale bezpośrednio w wodzie i zachowując proporcje 1 /ryż/ do 2 /woda/. :)


Zmieniony przez - Puffetta w dniu 2021-05-26 01:40:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
ja jak gotuje sypki ok 500 ml na 100 g ryżu i gotuje do całkowitego wsiąknięcia/ wyparowania wody

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ilu konsumentów, tyle metod gotowania ryżu Chciałoby się powiedzieć: "amerykańscy naukowcy stwierdzili"... Żartuję. Niemniej, podobno najlepsza dla zdrowia metoda gotowania ryżu to: kilkugodzinne namoczenie, wypłukanie i ugotowanie w proporcji 1 /ryż/ do 2-5 /woda/. :)




Zmieniony przez - Puffetta w dniu 2021-05-26 22:13:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1234 Napisanych postów 1345 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16530
Jeżeli ryż jest lekko niedogotowany to jest źle? Tzn może się nie przyswoić ? Czy jak? Bo nie lubię jeść papki a wolę lekko sypki.

Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
tylko żeby nie za bardzo bo będzie cieżej strawny, np osoby z problemi trawiennymi jedzą papki,

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1234 Napisanych postów 1345 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16530
Po prostu chodzi mi o to żeby go w całości strawił itp. a nie jadł papki.

Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Najlepiej żeby ugotować go idealnie w punkt, czyli z reguły tyle z ile sugeruje producent na opakowaniu. Nie zawsze jednak jest tak, jak w opisie i czasami wychodzi zbyt rozgotowane lub zbyt twarde. Dlatego też najlepiej patrzeć samemu i z doświadczenia gotować tyle, ile nam najbardziej odpowiada. Nie każda kasza gryczana, czy inny produkt będzie wymagał/a tyle samo czasu gotowania.

Nie widzę problemu w tym, aby produkt był lekko twardy (al dente). Oczywiście o ile nie będzie to powodowało problemów trawiennych.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Makroskładniki - dieta zbilansowana

Następny temat

Ilość i kolejność posiłków - wpływ na sylwetkę

WHEY premium