Zmieniony przez - Puffetta w dniu 2021-05-26 01:40:01
...
Napisał(a)
Primo: zapach i smak ryżu są konkretnie uwarunkowane miejscem jego zbioru, czyli obszarem z którego pochodzi. Może się trafić ryż o smaku orzechowym, a można mieć pecha i kupić ryż o posmaku ziemistym Secundo: "gumowatości" da się uniknąć gotując ryż nie w woreczku foliowym, ale bezpośrednio w wodzie i zachowując proporcje 1 /ryż/ do 2 /woda/. :)
Zmieniony przez - Puffetta w dniu 2021-05-26 01:40:01
Zmieniony przez - Puffetta w dniu 2021-05-26 01:40:01
...
Napisał(a)
ja jak gotuje sypki ok 500 ml na 100 g ryżu i gotuje do całkowitego wsiąknięcia/ wyparowania wody
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Ilu konsumentów, tyle metod gotowania ryżu Chciałoby się powiedzieć: "amerykańscy naukowcy stwierdzili"... Żartuję. Niemniej, podobno najlepsza dla zdrowia metoda gotowania ryżu to: kilkugodzinne namoczenie, wypłukanie i ugotowanie w proporcji 1 /ryż/ do 2-5 /woda/. :)
Zmieniony przez - Puffetta w dniu 2021-05-26 22:13:08
Zmieniony przez - Puffetta w dniu 2021-05-26 22:13:08
...
Napisał(a)
Jeżeli ryż jest lekko niedogotowany to jest źle? Tzn może się nie przyswoić ? Czy jak? Bo nie lubię jeść papki a wolę lekko sypki.
Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...
...
Napisał(a)
tylko żeby nie za bardzo bo będzie cieżej strawny, np osoby z problemi trawiennymi jedzą papki,
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Po prostu chodzi mi o to żeby go w całości strawił itp. a nie jadł papki.
Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...
...
Napisał(a)
Najlepiej żeby ugotować go idealnie w punkt, czyli z reguły tyle z ile sugeruje producent na opakowaniu. Nie zawsze jednak jest tak, jak w opisie i czasami wychodzi zbyt rozgotowane lub zbyt twarde. Dlatego też najlepiej patrzeć samemu i z doświadczenia gotować tyle, ile nam najbardziej odpowiada. Nie każda kasza gryczana, czy inny produkt będzie wymagał/a tyle samo czasu gotowania.
Nie widzę problemu w tym, aby produkt był lekko twardy (al dente). Oczywiście o ile nie będzie to powodowało problemów trawiennych.
Nie widzę problemu w tym, aby produkt był lekko twardy (al dente). Oczywiście o ile nie będzie to powodowało problemów trawiennych.
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Makroskładniki - dieta zbilansowana
Następny temat
Ilość i kolejność posiłków - wpływ na sylwetkę
Polecane artykuły