SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Płatki owsiane górskie gotowanie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 958

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 176 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 5307
Witam, czy płatki owsiane górskie trzeba gotować albo parzyć?

Ja zawsze robię tak, że gdy robię owsiankę - zalewam je wrzątkiem, daje pod przykrycie i czekam aż wchłoną całą wodę, czyli około 5 minut. Gdy robię omlet z płatków owsianych to nic z nimi nie robię tylko też daję pod przykrycie i na lekkim ogniu smażę 3-5 minut z jednej strony

Czy konieczne jest gotowanie, parzenie czy jakaś inna ich obróbka? Nie ukrywam, że omlet na rozgotowanych i miękkich płatkach, nie jest zbyt dobry.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33023 Napisanych postów 23130 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277969
Nie trzeba , ja nie zjadłbym takiej papki rozgotowanej i robie tak że podgrzewam mleko ,dodaje odzywke i mieszam a nastepnie wsypuje surowe płatki i inne dodatki ( orzechy ,rodzynki itp) i jem tak bo lubie jak wszystko chrupie

Natomiast jak robię omlety to wszystko do garnka i blendleruje na małe kawałki lub w całości płatki i taką masę ( platki ,jaja , banan ,odzywka itp ) wylewam na patelnie i pod przykryciem dochodzi .


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2021-06-01 05:39:18
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
nie musisz gotować o ile nie masz problemów żołądkowych, ja zalewam wrzątkiem podobnie jak Ty, ale bez przykrywania, a do omletów robię pół na pół - połowę zalewam, a połowa na sucho
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75961 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754448
Warto zapoznać się z tym, jakie rodzaje płatków owsianych mamy jako możliwość wyboru. Są to zwykłe, najmniej przetworzone. Górskie pośrednie, łamane. Ostatnie to błyskawicznie, najbardziej przetworzone, na drobne elementy. Ogólnie wszystkie z nich wystarczy zalać wrzątkiem i zostawić na chwilę. Górskie i błyskawicznie można zalać nawet zimną wodą na około 30 minut i wystarczy.

W przypadku omleta zdecydowanie należy dać surowe. Osobiście wolę zmielić je razem z resztą masy. W całości nie dają takiej fajnej struktury.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
ja górskie na noc zalewam wodą rano odsączam i zalewam wpc z wodą i dodaje owoce, z twardymi nie przepadam, jak robie omleta po dodaniu jaj też trochę czekam aż zmiękną i wsiąkną trochę jajka, wtedy ich nie mocze już bo się gorzej robią bo zawierajaw sobie wodę
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75961 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754448
Oczywiście, jak najbardziej można również robić tak, jak napisał Anubis, czyli płatki zbożowe zalewać na noc wodą o temperaturze pokojowej. Raz, że rano będą już gotowe do spożycia. Można je zabrać do pracy, szkoły, czy po prostu zjeść na śniadanie, a drugim plusem tego zabiegu jest to, że pozbędziemy się w ten sposób fityninanów obecnych właśnie w nich, czy roślinach strączkowych lub orzechach. Mogą one być czynnikiem powodującym problemy trawienne.

https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/kwas-fitynowy--czy-powinnismy-sie-go-bac-5201
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Źródła składników odżywczych i przepisy

Następny temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - jak ułożyć dietę?

WHEY premium