SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcz do smażenia

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1008

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349848
Generalnie kokosowy to fajny produkt kosmetyczny, pewnie ma też jeszcze kilka innych zastosowań, ale niekoniecznie ma jakieś plusy, które sprawiałyby, że warto go włączyć do diety. No może jak ktoś bardzo lubi jego smak, ale w tym przypadku też warto wybrać bardziej wartościowy miąższ z kokosa, aniżeli sam olej.
A jego popularność, czy też wychwalanie jeszcze kilka lat temu wynikało głównie z mylnego utożsamiania oleju kokosowego z MCT, co oczywiście nie jest prawdą.

A to tajemnicze krótkie smażenie, to w zasadzie każde smażenie, którego dokonujemy na co dzień w kuchni.
Niemniej jak zapoznałeś się z linkiem, który wysłałem wyżej, oliwa nawet przy bardzo długim smażeniu nie odnosiła wielkich zmian w swojej jakości.


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2021-07-02 17:48:57

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 709 Napisanych postów 1665 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 23582
Dokładnie długo raczej nic się nie smaży bo wtedy zazwyczaj wszystko twardnieje i robi się gumowe albo suche. Ryby, krewetki, wątróbka, wołowina, drób to w większosci mega szybkie obróbki krótsze niż 10 minut.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
u mnie jajecznica tylko na masełku, jakos nie wyobrażam sobie na oliwie, dobre też jest masło klarowane, co do kurczaka to zalezy co pod ręką mam rzepakowy, czy oliwa z oliwek, czy nieraz psikne sobie olejem w sprayu, tłustsze mięsa jak jakaś karkówka raczej dodawanie dodatkowego tłuszczu jest zbędne, bo podczas obróbki sie sam wytopi

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 134 Wiek 33 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 3058
Jeśli chodzi o olej kokosowy albo oliwę z oliwek to wchodzą w grę tylko rafinowane formy?? Extra virgin tylko na surowo? Czy nie ma różnicy??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76003 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754688
Nie będzie specjalnej różnicy. Jeżeli lubisz smak i zapach kokosa, to jak najbardziej może być nierafinowany. Jak wolisz jednak unikać takich aromatów w potrawach, to rafinowany. Jest on około 30-50 procent tańszy, więc również może mieć to znaczenie dla niektórych osób. W sklepie sfd zakupić możesz w dobrej cenie, np. coś takiego z Allnutrition:

https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Rafinowany-opis36034.html

https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Nierafinowany-opis35242.html

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 16 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1632
na smalcu jest elegancko, w porównaniu do masła wychodzi lepiej bo mniej go trzeba np pół łyżeczki 5g na jajeczice (60kcal)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
masło, smalec, oliwa z oliwek, olej kokosowy, a jak nie potrzeba większej ilości to tylko na oleju w sprayu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76003 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754688
Zgadza się. Oleje w aerozolu do smażenia również będą bardzo dobrym rozwiązaniem. Szczególnie z tego powodu, że psikajac je na patelnię zużywamy bardzo niewielką ilość tłuszczów, co w przypadku niektórych osób spożywających ich mało, ma spore znaczenie. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykule przedstawionym poniżej:

https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/na-czym-smazyc-podczas-diety-6008

https://potreningu.pl/artykuly/dietetyka-i-zdrowe-odzywianie/allnutrition-cooking-spray-5796

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Problem - ciągły głód

Następny temat

Przejście z redukcji na mase

WHEY premium