...
Napisał(a)
Hej hej. Mam szybkie pytanie odnośnie pieczywa. Czy takie pełnoziarniste/żytnie/razowe/graham pieczywo jest wysoko przetworzone czy tylko przetworzone ? A co z np. Bułkami graham które w swoim składzie również mają mąkę pszenną ale z tego co się orientuje tej lepszej (?) jakości ? Pytam się ponieważ do dwóch razy w tygodniu wypada u mnie dzień gdzie jem nawet ok. 800g pieczywa (w bułkach i chlebie oczywiście w miarę dobrej jakości np. Chleb Pano z biedronki lub razowy z delikatesów który w składzie ma tylko wodę mąkę i olej). Pozostałe dni są bardzo urozmaicone w dobrej jakości węglowodany złożone (kasze gryczane, jęczmienne, jaglane, owsianki, ryż brązowy, pełnoziarniste/strączkowe makarony itp). Mimo to odnoszę przeczucie i lekki strach przed tym że pieczywo które spożywam może być wysoko przetworzone a w takich ilościach i jeśli rzeczywiście jest jak się obawiam to już może mieć wpływ na zdrowie. Jeśli kogoś zastanawia dlaczego tyle pieczywa to po prostu w pozostałe dni go nie ruszam jako że na kilku kromkach nie ustanę a zapotrzebowanie mam wysokie do tego dochodzi fakt że planuje przybrać troszkę na wadzę a jestem bardzo aktywna fizycznie (większość dnia chodzę więc dochodzi do zrobienia kilkudziesięciu tysięcy kroków dziennie do tego wleci jakiś trening z mini band a dodam że mam 16 lat więc zapewne okres dojrzewania również zawyża zapotrzebowanie na kalorie) i pieczywo bardzo łatwo mi wchodzi.
...
Napisał(a)
Cześć!
Osobiście nie jestem fanem pieczywa, ze względu na fakt, że osobiście ciężko trawię pieczywo, ale też fakt, że ciężko określić czy mąka z której był pieczony chleb była dobrze składowana i nie ma zbyt dużej ilości mykotoskyn.
Jednak jeżeli masz ochotę na dostarczanie węglowodanów z pieczywa nie widzę w tym nic złego zwłaszcza gdy nie masz problemów trawiennych i zdrowotnych po spożyciu takiej ilości poeczywa. Jeżeli chcesz kontrolować jakość pieczywa, to możesz sama piec chleby i bułki. W internecie znajdziesz wiele przepisów, a nawet u nas na forum znajdziesz kilka przepisów na chleb z maszyny do pieczenia.
Osobiście nie jestem fanem pieczywa, ze względu na fakt, że osobiście ciężko trawię pieczywo, ale też fakt, że ciężko określić czy mąka z której był pieczony chleb była dobrze składowana i nie ma zbyt dużej ilości mykotoskyn.
Jednak jeżeli masz ochotę na dostarczanie węglowodanów z pieczywa nie widzę w tym nic złego zwłaszcza gdy nie masz problemów trawiennych i zdrowotnych po spożyciu takiej ilości poeczywa. Jeżeli chcesz kontrolować jakość pieczywa, to możesz sama piec chleby i bułki. W internecie znajdziesz wiele przepisów, a nawet u nas na forum znajdziesz kilka przepisów na chleb z maszyny do pieczenia.
Polecamy również: Dlaczego chleb pełnoziarnisty jest lepszy od białego pieczywa?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Zależy od konkretnego pieczywa, czytaj etykiety i sprawdzaj, czy nie ma składników, które raczej w pieczywie nie powinny się znajdować.
Polecane artykuły