przede mną odchudzanie, mam około 20% tkanki tłuszczowej. Czy do kalkulatora podać całą moją wagę czy beztłuszczową, ewentualnie 10% fatu?
...
Napisał(a)
Hej.
przede mną odchudzanie, mam około 20% tkanki tłuszczowej. Czy do kalkulatora podać całą moją wagę czy beztłuszczową, ewentualnie 10% fatu?
przede mną odchudzanie, mam około 20% tkanki tłuszczowej. Czy do kalkulatora podać całą moją wagę czy beztłuszczową, ewentualnie 10% fatu?
...
Napisał(a)
Cześć!
Powinieneś podać swoją aktualną wagę, tak aby wiedzieć ile teraz Twój organizm potrzebuje kalorii aby nie przybrać ani nie schudnąć i wtedy dopiero odjąć kalorie aby być na deficycie kalorycznym. Aby obliczyć swoje zapotrzebowanie skorzystaj ze wzoru dostępnego tutaj -> https://www.sfd.pl/-t276436.html .
Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Powinieneś podać swoją aktualną wagę, tak aby wiedzieć ile teraz Twój organizm potrzebuje kalorii aby nie przybrać ani nie schudnąć i wtedy dopiero odjąć kalorie aby być na deficycie kalorycznym. Aby obliczyć swoje zapotrzebowanie skorzystaj ze wzoru dostępnego tutaj -> https://www.sfd.pl/-t276436.html .
Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Polecamy również: Redukcja masy ciała - jak pozbyć się tłuszczu?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Kalkulator jest potrzebny na początek, aby widzieć mniej więcej od czego zacząć. Później liczenie kcal I ważenie, dokładne zero trzeba samemu wyznaczyć, nikt i nic tego za Ciebie nie zrobi.
...
Napisał(a)
Podajesz całą masę ciała, mało jest takich co podajesz mase beztłuszczową ale to gdzieś powinna taka informacja być zawarta
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Polecane artykuły