Cześć!
Na samym początku oblicz ile tak naprawdę Twój organizm potrzebuje aby być na zerze kalorycznym. Bo może być tak, że ta liczba się znacznie różni od 3000 kcal. Tutaj możesz znaleźć wzór do obliczenia zapotrzebowania ->
https://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli ta liczba będzie mniejsza niż 3000 kcal, to zostań tej kaloryczności. Natomiast jeżeli będzie większa, to wskocz na tę kalorykę na 2 tygodnie i zacznij redukować.
Pamiętaj o odpowiednim podziale na makroskładniki:
Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/
odżywki białkowe.
Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado)
Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Źródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.