SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wołowina w diecie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2260

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33028 Napisanych postów 23130 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277970
Ja akurat mam problem z zelazem więc unikam produktów boagtych w ten pierwiastek + dodatkowo spożywam suple zmniejszajace wchłanianie i przyswajalność a do tego własnie leci kawa , zielona herbata , duże ilości wapnia .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 216 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 3403
Panowie nie wpadłem w błędne koło mam na myśli, że te źródła pokazują nawet do 15g w 100 mięsa odnośnie tego steka to możliwe dodam oczywiście, że wszystki w danym etapie jest duszone bez tłuszczu








Zmieniony przez - Xades111 w dniu 2021-09-22 07:46:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Każdy element mięsa, czy określona ryba, np. łosoś, karkówka, czy jakiś element wołowiny może mieć różne ilości tłuszczów. Tak sam jak oni człowieka, ilość tkanki tłuszczowej u zwierząt może być różna. Niestety nie jesteśmy w stanie w 100 procentach stwierdzić ile dokładnie będzie miał określony kawałek, który akurat zakupiłeś. Najlepszym rozwiązaniem jest obserwacja wizualna i na jej podstawie określenie, czy rzeczywiście jest w tej polędwicy 14 procent tłuszczu, czy może mniej. Akurat wołowina nie ma zbyt wiele tłuszczu wewnątrz mięśni, jak wieprzowina, więc od razu będzie widać czy jest bardzo chuda, czy nie.

Poza tym, w czym te tłuszcze Tobie przeszkadzają?

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 216 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 3403
Bo bazuje na chudym mięsie teraz a mając w posiłku 250g mięsa jedząc 1250kg mięsa ma znaczenie bo jeśli kurczak nie ma nic fatu a to miałoby mieć z 15g fatu w 100g to znacząco odrazu kalorka wybucha wręcz w górę.

Przecież polędwica jak i ligawa ma tyle tłuszczu co nic więc dlaczego taki stek który jest wycinany właśnie z poledwicy wołowej miałby aż tyle fatu skoro polędwica ma maksymalnie do 5g??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 242 Wiek 3 lata Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8208
Możesz sobie przecież w preparacji mięsa usunąć nadmiarowy tłuszcz albo skompensować w dalszych posiłkach tak, by bilans się zgadzał.

I też nie ma tak, że kurczak nie ma nic fatu, chyba że uważnie usuwasz depozyty ze skóry i przygotowujesz bez dodatku i np. na parze w taki sposób, że reszta wycieka np. na patelnię na spodzie. Fakt, że przy takiej preparacji zostaną praktycznie groszowe ilości.


Zmieniony przez - rafix87 w dniu 2021-09-22 09:32:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 216 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 3403
Polędwica wołowa i ligawa to najchudsze mięso wola. Jednak stek ciężko uwzględnić niby jest wycięty z poledwicy wołowej ale jakie by można wartości do niego przypisywać bo nie wierzę w to, z by miał aż 15g fatu w 100g skoro polędwica wołowa ma okolice 3.5
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75964 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754464
Niestety nie rozumiem dlaczego bazuejsz na chudym mięsie? Jaki jest tego powód? Zrozumieć można fakt małej ilości tłuszczów w diecie i bazowaniu na węglowodanach, ale nawet mając te minimum 0,7 grama na kilogram masy ciała spokojnie możesz włączyć do diety mięsa o niewielkiej ilości tłuszczów lub nawet tej większej jak wieprzowina. Kwestia tylko i wyłącznie odpowiedniego zbilansowana posiłków. Myślę, że tkwisz w jakimś błędnym przekonaniu, że tłuste mięsa należy eliminować z diety. Skoro w jednym posiłku zjesz 30 gramów tłuszczów, to w innych, a nawet innego dnia skorygujesz to.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Skyr z cukrem - warto?

Następny temat

Masa ciała, a generowanie siły

WHEY premium