SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Suplementacja cynkiem

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3287

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 418 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 3621
a takie pytanko, czy to prawda, że twaróg tłusty zawiera większe dawki witamin i minerałów niż twaróg chudy? tutaj mam na myśli głównie cynk
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12022 Napisanych postów 160367 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234166
Nie wiem jak w przypadku cynku, ale można zakładać że im bardziej produkt jest pusty, tym bardziej będzie on obfitował w witaminy ADEK. Jest tutaj prosta zależność gdyż witaminy te są rozpuszczalne w tłuszczach więc jeżeli więcej tłuszczu jest w danym produkcie tym więcej witamin tego typu może się w nim znajdować. Natomiast jeżeli chodzi o cynk powiem ci szczerze że nie sprawdzałem jak tego typu produkty wyglądają pod kątem zawartości poszczególnych minerałów jedynie z wapniem tutaj może być pewna zależność również

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeżeli chodzi o cynk to z tego co pamietam najlepszymi zrodllami są wątroby cielęce i wieprzowa, kasza gryczana, owies, pestki dyni czy wolowina. Napewno w twarogu tłustym mamy więcej witaminy A i D niz w chudym no i jak kolega wyżej wsponial lepiej się one przyswoją dzueki zawartości tłuszczu. Twarog czy ogólnie nabial z tego co pamiętam zawierałaby troche cynku ale napewno będą lepsze jego źródła.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75963 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754461
W twarogu ilość cynku rzeczywiście nie jest na zbyt wysokim poziomie, jakoś do 1 miligrama w 100 gramach. Im większe przetworzenie danego produktu, tym rzeczywiście ilość witamin i składników mineralnych będzie trochę niższa. Nie sądzę jednak żeby między twarogiem chudym, a tłustym była jakaś znaczna różnica. Będzie na pewno w przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co zostało już wspomniane. Na temat źródeł cynku polecam poczytać:

https://potreningu.pl/artykuly/zdrowie/wlasciwosci-i-zrodla-cynku-5138

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zion labs t7

Następny temat

ADT od brown n. czy 6-bromo od brown n.

WHEY premium