...
Napisał(a)
Witam, nie wiem jak liczyć kalorie ze smażonego kurczaka, gotowanego na parze fileta z makreli. Wiem jedynie że w smażeniu kaloryczność wzrasta przez tluszcze, a w gotowaniu tłuszcze spadają. Mógłby mi ktoś to dokładniej wytłumaczyć albo podesłać link do tematu związanego z tym?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Liczysz wszystko przed obróbką . Jeżeli do smażenia dodajesz 5 g oliwy to ja wliczasz do bilansu .
1
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/
...
Napisał(a)
Liczysz przed obróbką jeśli jednak musisz koniecznie wyliczyć po obróbce to wtedy wiedz ze wyliczenia moga zawierać pewną granicę błędu , jak wyzej napisał Flex to wliczasz to na czym smażysz a jak gotujesz jakieś miesa to zazwyczaj podczas procesu obróbki traci ono jakąś częśc wagi i makro też delikatnei moze się rozjechac . Schab surowy np ma wagę 100 g a po gotowaniu wyciągniesz juz +- 70g
1
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Liczysz na oko, j/w smażysz dodajesz ten olej, przy pieczeniu musisz np na oko ocenić ile się wyropiło.
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Normalnie liczysz kurczaka przed obróbką i dodajesz tłuszcz, na którym smażyłeś. Jeśli dałeś 5g oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek, to również wliczasz. Codo gotowania, to normalnie przed obróbką i tyle. Jak ugotujesz karkówkę, to nie znaczy, że znika z niej cały/część tłuszczu. Wliczasz wszystko,a filet z makreli i tak ma mało tłuszczu, bo około 7g. Czyli w gotowaniu normalnie, a w smażeniu doliczasz tłuszcz na którym smażysz. Przyjęło się, że na masie wliczasz połowę tłuszczu, a na redukcji wliczasz cały tłuszcz, a jak zrobisz to Twoja decyzja.
1
...
Napisał(a)
Nie ma tutaj nic szczególnie trudnego. Bierzesz masę każdego z produktów, które będziesz spożywał z osobna, np. pierś z kurczaka 150 gramów, oliwą z oliwek do smażenia 10 mililitrów, ryż woreczek 100 gramów. Wszystkie produkty należy zważyć przed ich obróbką. W tym przypadku będzie to np. smażenie. Olej użyty do smażenia jest w niewielkiej ilości. Tylko tyle, żeby natrzeć nim patelnię. Całość jego wsiąknie w smażony produkt. Ewentualnie do smażenia polecam Allnutrition Cooking Spray:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Olive_Oil-opis38687.html
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Olive_Oil-opis38687.html
1
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły