SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kiedy ważyć produkty?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 912

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 10 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 820
Witam, nie wiem jak liczyć kalorie ze smażonego kurczaka, gotowanego na parze fileta z makreli. Wiem jedynie że w smażeniu kaloryczność wzrasta przez tluszcze, a w gotowaniu tłuszcze spadają. Mógłby mi ktoś to dokładniej wytłumaczyć albo podesłać link do tematu związanego z tym?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9059 Napisanych postów 82743 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699809
Liczysz wszystko przed obróbką . Jeżeli do smażenia dodajesz 5 g oliwy to ja wliczasz do bilansu .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33159 Napisanych postów 23233 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278211
Liczysz przed obróbką jeśli jednak musisz koniecznie wyliczyć po obróbce to wtedy wiedz ze wyliczenia moga zawierać pewną granicę błędu , jak wyzej napisał Flex to wliczasz to na czym smażysz a jak gotujesz jakieś miesa to zazwyczaj podczas procesu obróbki traci ono jakąś częśc wagi i makro też delikatnei moze się rozjechac . Schab surowy np ma wagę 100 g a po gotowaniu wyciągniesz juz +- 70g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Liczysz na oko, j/w smażysz dodajesz ten olej, przy pieczeniu musisz np na oko ocenić ile się wyropiło.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 720 Wiek 34 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 8637
Normalnie liczysz kurczaka przed obróbką i dodajesz tłuszcz, na którym smażyłeś. Jeśli dałeś 5g oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek, to również wliczasz. Codo gotowania, to normalnie przed obróbką i tyle. Jak ugotujesz karkówkę, to nie znaczy, że znika z niej cały/część tłuszczu. Wliczasz wszystko,a filet z makreli i tak ma mało tłuszczu, bo około 7g. Czyli w gotowaniu normalnie, a w smażeniu doliczasz tłuszcz na którym smażysz. Przyjęło się, że na masie wliczasz połowę tłuszczu, a na redukcji wliczasz cały tłuszcz, a jak zrobisz to Twoja decyzja.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76066 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755022
Nie ma tutaj nic szczególnie trudnego. Bierzesz masę każdego z produktów, które będziesz spożywał z osobna, np. pierś z kurczaka 150 gramów, oliwą z oliwek do smażenia 10 mililitrów, ryż woreczek 100 gramów. Wszystkie produkty należy zważyć przed ich obróbką. W tym przypadku będzie to np. smażenie. Olej użyty do smażenia jest w niewielkiej ilości. Tylko tyle, żeby natrzeć nim patelnię. Całość jego wsiąknie w smażony produkt. Ewentualnie do smażenia polecam Allnutrition Cooking Spray:

https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Cooking_Spray_Olive_Oil-opis38687.html
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaką odżywkę białkową wybrać?

Następny temat

Ilość makroskładników w diecie

WHEY premium