SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie produktów - kiedy?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 660

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 140
Witam, mam pytanie co do ważenia produktów. Zaczynam się wdrażać w swoją dietę powoli i zauważyłem, że np. po ugotowaniu ryżu czy makaronu jego waga wzrasta co jest dosyć oczywiste, ponieważ nabierają wody. Z kurczakiem jest natomiast na odwrót, gdy go ugotuje jego masa spada co również jest całkiem oczywiste. Tylko teraz pytanie kiedy go ważyć? Przykładowo suchy brązowy ryż w 100g ma 354 kcal 72W, 3T, 8B. Natomiast ugotowany 112 kcal 24W, 1T, 2B. Czyli, które wartości są bardziej miarodajne? Z kurczakiem jest podobnie: surowa pierś ma 121 kcal, 0W, 4T, 22B, ugotowana 151 kcal 0W, 2T, 33B zaś smażony 289 kcal 9W, 17T, 23B i sam się już pogubiłem. Bo jednak po obróbce termicznej wszystkie wartości się zmieniają aczkolwiek czytałem już tutaj na forum, że zawsze mamy brać wartości przed obróbką, które podane są na opakowaniach. Z góry dzięki za pomoc
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 501 Napisanych postów 1886 Wiek 39 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 23353
Wazysz przed obrobka
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
Wszystkie produkty ważysz przed obróbką.
Wartości przed i po obróbce się nie zmieniają(przynajmniej nie w istotny sposób), zmienia się jedynie masa produktu.


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2021-11-17 09:41:07
2

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237847
Siemka, sprawa jest całkiem prosta i oczywista. Produkty ważymy zawsze przed obróbką termiczną ;)
Dlaczego tak? ponieważ po obróbce już wagi mogą się różnić w zależności od rodzaju obróbki, jeżeli pierś ugotujesz w wodzie to straci mniej wody więc będzie ważyć więcej, jeżeli zrobisz na grilu to straci więcej wody więc będzie ważyć jeszcze mniej.
To samo z ryżem niby gotuje się w proporcji 1:3 ale jak ugotujesz 1:4 czy 1:5 to automatycznie ze 100g ryżu nie zrobi Ci się w okolicach 300g ale np 400-500g w zależności ile wody dolejesz ;)

Tak więc podsumowując ważymy zawsze produkty przed obróbką termiczną ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 140
I mam rozumieć, że makro bierzemy z opakowań dla "surowych" produktów a nie te, które są pokazane w necie dla produktów już po obróbce?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
Tak, makro liczysz dla surowych produktów.
W aplikacjach do liczenia kcal też masz podane ilości przed obróbką, a jak są to wartości po, to jest to zwykle zaznaczone.
Natomiast z produktów, które często pojawiają się w diecie, to na opakowaniu makarony często podawana jest wartość po obróbce, więc zwracaj na to uwagę(jak makaron będzie miał ponad 2x mniej kcal niż zwykle, oznacza to, że podali ilość kcal po obróbce).


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2021-11-17 09:55:39
2

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Wiek 26 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 140
Świetnie, dziękuje bardzo za pomoc
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237847
Prooly
I mam rozumieć, że makro bierzemy z opakowań dla "surowych" produktów a nie te, które są pokazane w necie dla produktów już po obróbce?

Dokładnie tak, i uważaj też bo na niektórych produktach też podawane są wartości po obróbce, przykładowo na makaronach itp z biedronki wiem że takie były i ludzie często się mylili ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
wszystko przed obróbką, jak masz 100g ryżu przykładowo 350kcal to po ugotowaniu jak ma 200g (niedogotowany) lub 400g (rozgotowany), to nadal ma tyle samo kcal - 350
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Ilości kalorii i składników odżywczych zawsze podawane są przed obróbką. Jeżeli jest inaczej, to producent zamieszcza taką informację. Jeżeli jej nie ma, to można być pewnym wartości przyjętych przed przetworzeniem tego produktu. Zawsze lepiej będzie przyjąć wartości przed obróbką i właśnie wtedy ważyć produkty. Chociażby z takiego powodu, iż po obróbce nigdy nie będziesz pewien, ile wody wchłonęła kasza, czy ryż, lub ile wody straciło pieczone mięso. W tabeli znajdziesz takie informacje, ale to są tylko przybliżone wartości. Ugotujesz chwilę dłużej i już będą inne.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17705 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
po obróbce są niemiarodajne, np jeden ugotuje ryż i będzie ważył 230g po ugotowaniu, inny go ostro przegotuje, słabo odsączy i będzie ważył 280g, a andal w worku jest 100g ryżu i woda.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Produkty w diecie

Następny temat

Rekompozycja - jak mam się za to zabrać?

WHEY premium