...
Napisał(a)
Siema, jak będę smażył 300gramów piersi z kurczaka to liczyć ją jako surową pierś 3x100 gram czyli 297kalori czy jak?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Liczysz wszystko przed obróbką termiczną , mięsa mają to do siebie że podczas procesu obróbki zmniejszają objetość i tracą wagę wiec twoje 300g surowej piersi moze się zamienić w 260 g po obróbce ( wieprzowe i wołowe tracą więcej jak pierś ) . Znowu z produktami typu ryż kasza czy makaron jest inaczej bo te podczas procesu obróbki ( gotowania ) zwiekszają wagę i objetośc gdyż podczas obróbki absorbują wodę i np ryż surowy majac 100g po gotowaniu 15 min może zwiększyć wage do 200g a im dłużej gotowany tym bardziej zwiększa wagę
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Wszystkie produkty jakie masz wypisane w diecie w aplikacjach czy obojętnie gdzie liczysz sobie kaloryke to ważymy przed obróbką termiczną i wartości dla niej też przyjmujemy jak przed obróbką termiczną ;)
Czyli 300g kury to okolo 60g białka po obróbce zostanie Ci jej przykładowo 230g to to 230g po obróbce też będzie miało 60g białka.
Czyli 300g kury to okolo 60g białka po obróbce zostanie Ci jej przykładowo 230g to to 230g po obróbce też będzie miało 60g białka.
Zapraszam :)
WinterR91
https://www.facebook.com/MichalJekiel
https://www.sfd.pl/DT_WinterR-t1188796.html
...
Napisał(a)
jedynie ns co zwracaj uwagę bo czasami w jadlospisie czy diecie ktoś wrzuci produkt ze słowem ugotowany i wtedy należało by zwazyc po obróbce ale to nie praktyczne i mało miarodajne bo pierś można wysuszyć na wior i zostanie połowa wagi a ryż tak rozgotowac że ze 100g zrobi się 500;)
czasami na etykietach (makaron durum z biedronki np) są wartości po ugotowaniu
czasami na etykietach (makaron durum z biedronki np) są wartości po ugotowaniu
...
Napisał(a)
nawet jak po obrobce ze 100g zrobi się70 to liczysz nadal że ma 100g bo podczas obróbki tracisz jedynie bezkaloryczną wode
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Zdecydowanie należy przyjmować wartości odżywcze produktów przed ich obróbką. Niektóre z nich po ugotowaniu wchłoną wodę, np. kasze, ryże, makarony. Inne po pieczeniu tracą sporo wody, np. mięsa, ryby. Nie jesteś w stanie stwierdzić ile tej wody się wchłonie lub wyparuje. Dlatego też wartości odżywcze w tabelach są przed obróbką. Czasami są podane po obróbce, ale informacja taka w takie sytuacji musi być podana przy wartościach odżywczych. Zapraszam do korzystania z dziennika żywieniowego potreningu.pl
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Ogólnie liczyć wszystko przed obróbką. Jednak jeśli ktoś gotuje dla rodziny, czy po prostu nie tylko dla siebie, po prostu inaczej się nie da niż po.
Jednak ważne, żeby mniej więcej ile co ma kalorii po danej obróbce.
Np. smażona pierś to 100 g przed to około 75 g po
Jednak ważne, żeby mniej więcej ile co ma kalorii po danej obróbce.
Np. smażona pierś to 100 g przed to około 75 g po
Polecane artykuły