SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Liczenie wartości odżywczych

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 659

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 15 Wiek 17 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 150
Siema, jak będę smażył 300gramów piersi z kurczaka to liczyć ją jako surową pierś 3x100 gram czyli 297kalori czy jak?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 115 Wiek 2 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 5699
Wszystko liczysz jedynie przed obróbka termiczną.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 501 Napisanych postów 1886 Wiek 39 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 23353
Jw
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33059 Napisanych postów 23160 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278039
Liczysz wszystko przed obróbką termiczną , mięsa mają to do siebie że podczas procesu obróbki zmniejszają objetość i tracą wagę wiec twoje 300g surowej piersi moze się zamienić w 260 g po obróbce ( wieprzowe i wołowe tracą więcej jak pierś ) . Znowu z produktami typu ryż kasza czy makaron jest inaczej bo te podczas procesu obróbki ( gotowania ) zwiekszają wagę i objetośc gdyż podczas obróbki absorbują wodę i np ryż surowy majac 100g po gotowaniu 15 min może zwiększyć wage do 200g a im dłużej gotowany tym bardziej zwiększa wagę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237847
Wszystkie produkty jakie masz wypisane w diecie w aplikacjach czy obojętnie gdzie liczysz sobie kaloryke to ważymy przed obróbką termiczną i wartości dla niej też przyjmujemy jak przed obróbką termiczną ;)
Czyli 300g kury to okolo 60g białka po obróbce zostanie Ci jej przykładowo 230g to to 230g po obróbce też będzie miało 60g białka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2477 Napisanych postów 5798 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 106161
jedynie ns co zwracaj uwagę bo czasami w jadlospisie czy diecie ktoś wrzuci produkt ze słowem ugotowany i wtedy należało by zwazyc po obróbce ale to nie praktyczne i mało miarodajne bo pierś można wysuszyć na wior i zostanie połowa wagi a ryż tak rozgotowac że ze 100g zrobi się 500;)

czasami na etykietach (makaron durum z biedronki np) są wartości po ugotowaniu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132149 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460642
nawet jak po obrobce ze 100g zrobi się70 to liczysz nadal że ma 100g bo podczas obróbki tracisz jedynie bezkaloryczną wode

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6264 Napisanych postów 76007 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754726
Zdecydowanie należy przyjmować wartości odżywcze produktów przed ich obróbką. Niektóre z nich po ugotowaniu wchłoną wodę, np. kasze, ryże, makarony. Inne po pieczeniu tracą sporo wody, np. mięsa, ryby. Nie jesteś w stanie stwierdzić ile tej wody się wchłonie lub wyparuje. Dlatego też wartości odżywcze w tabelach są przed obróbką. Czasami są podane po obróbce, ale informacja taka w takie sytuacji musi być podana przy wartościach odżywczych. Zapraszam do korzystania z dziennika żywieniowego potreningu.pl

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Ogólnie liczyć wszystko przed obróbką. Jednak jeśli ktoś gotuje dla rodziny, czy po prostu nie tylko dla siebie, po prostu inaczej się nie da niż po.
Jednak ważne, żeby mniej więcej ile co ma kalorii po danej obróbce.
Np. smażona pierś to 100 g przed to około 75 g po
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ginekomastia

Następny temat

Fasola czarna konserwowa - problem z ustaleniem kcal

WHEY premium