SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pizza białkowa skyr 36g pełnowartościowego białka 518kcal

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5628

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 19 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 436
Moja próba zrobienia pizzy o dobrym makro bez użycia białka w proszku i z rzeczy dostępnych w niemal każdym sklepie. Nie wliczam białka z mąki z racji jego niskiej biodostępności. Baza pozostaje ta sama ale mięso i dodatki można dobierać według upodobań. Dla większej prostoty daję ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki:
Baza:
75 gramów mąki chlebowej typ 750 - 257 kcal (12g białka)
100g jogurtu greckiego skyr - 64 kcal 12g białka
2 łyżeczki ~20g sosu do pizzy - 11kcal
pół kulki ~113g mozzarelli light - 98kcal 12g białka
pół łyżeczki ~2,5g cukru (dla drożdzy) - 10kcal
5g drożdży - 5kcal
Dodatki (dla pizzy ze zdjęcia):
garść cebuli ~25g pokrojonej w małą kostkę - 8kcal
odrobina wody
50g chudego mięsa - 65kcal 12g białka

Kcal i białko bazy: 445kcal 24g białka (36g licząc mąkę)
Kcal i białko całego przepisu: 518kcal 36g białka (48g licząc mąkę)

Mięso należy wcześniej w jakiś sposób ugotować(waga jest dla surowego mięsa), ja korzystałem z sous vide. Wsypać (najlepiej do w miarę wąskiego naczynia, wystarczy mniej wody by przykryć drożdże) cukier, dodać drożdże, zalać odrobiną wody i wymieszać. Do miski dodać skyr, mąkę a następnie ponownie wymieszać drożdże i dodać do miski. Wymieszać wszystko i wyrobić ciasto. Można potem zostawić w lodówce do zimnej fermentacji. Gdy ciasto jest gotowe należy rozgrzać piekarnik (każda pizza wychodzi najlepiej w jak największej temperaturze i krótkim czasie pieczenia) Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i uformować je tak by wypełniało ją całą. Dodać sos, nasze mięso, dodatki i pokrojoną (w kostkę lub kółka) mozzarellę. Włożyć do piekarnika. W moim przypadku mam do dyspozycji tylko gazowy więc tak jak rozgrzewałem na najwyższym ogniu tak też piekę około 15-20 minut na najwyższym szczeblu. W przypadku elektrycznych używałbym ustawień z innych przepisów na pizzę.

















Zmieniony przez - Gunther w dniu 2022-03-23 17:17:08

Zmieniony przez - Gunther w dniu 2022-03-23 17:17:25

Zmieniony przez - Gunther w dniu 2022-03-23 17:18:25
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
przepis i sama pizza wyfgląda interesująco - jak z chrupkością?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 19 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 436
Dzięki temu że jest to jednak na bazie zwykłej mąki to wychodzi całkiem chrupka, aczkolwiek to jest chyba maksymalny limit jogurtu do mąki dlatego proponuje używać jak najmniej wody do drożdży
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ma ktoś może przepisy na oponki serowe albo donuty fit

Następny temat

Najlepszy blog marca 2022-głosowanie

WHEY premium