SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Obróbka termiczna - wpływ na bakterie

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 490

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzień dobry, chciałem zapytać jakiej temperatury (dodatniej) potrzeba aby zniszczyć wszystkie bakterie i wirusy. Pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349871
Przyjmuje się, że około 70 stopni jest punktem śmierci dla większości bakterii, niemniej istotna jest nie tylko temperatura, ale też czas ekspozycji na nią.
A jak pytasz tak ogólnie o "wszystkie wszystkie", to rekordzista ginie bodajże powyżej 120 stopni.








Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2022-06-22 18:24:07

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6276 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Z reguły na mikroorganizmy najczęściej powodujące zatrucia pokarmowe, jak np. Salmonella, czy Escherchia Coli wystarczy około 60-70 stopni Celsjusza. Zależy jednak co obrabiamy termicznie i przez jak długi czas. Nie zawsze temperatura, w krótkim okresie jest w stanie z zewnątrz np. dużej części mięsa, dostać się do jego środka. W niektórych przypadkach namnożenie się mikroorganizmów może być na tyle duże, że przetrwają one obróbkę. W innych przypadkach przetrwalniki bakterii są w stanie wytrzymać tego typu temperatury.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
jak coś już np w mięsie Ci bedzie siedziało to możesz tego się nie pozbyć, lepiej nie ryzykować problemów zdrowotnych.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Izolat białka sojowego

Następny temat

Podciąganie na drążku

WHEY premium