SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odżywka białkowa - jakość

temat działu:

Szybkie pytania bez logowania

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 225

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hejka. Mam pytanie odnośnie odzywek białkowych. Czy tego typu produkty są wysoko przetworzone? Ostatnio zakupiłam masło orzechowe o smaku waniliowym, które w składzie miało wpc. I tak zaczęłam się zastanawiać, że skoro te białko może mieć różne smaki - czekolada, słony karmel itp. To brzmi to dość chemicznie… Może to głupie pytanie, ale zależy mi na najniższym udziale produktów mocno przetworzonych w diecie, a jeśli chodzi o odżywki jestem zielona.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14678 Napisanych postów 53199 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400739
Proszek jakim jest WPC w naturze na pewno nie występuje.

Odżywki powstają z mleka. Podczas produkcji produktów mlecznych powstaje serwatka białkowa, która oczyszczana jest z zanieczyszczeń oraz większej części laktozy. Później jest suszona.

Mniej więcej tak to wygląda.

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Teoretycznie zarówno masło orzechowe, jak i odżywka białkowa są produktami dość mocno przetworzonymi. Żeby pozyskać je z serwatki, czy orzechów trzeba jednak trochę procesów technologicznych. Praktycznie, procesy te nie wpływają negatywnie na jakość tych produktów. Nie każdy produkt poddany przetworzeniu będzie słaby pod kątem jakości. Przetworzenie odżywki białkowej to wręcz jej zaleta. Dzięki temu jest lekkostrawna i łagodna dla układu trawiennego. Np. po ciężkiej chorobie, czy wysiłku fizycznym. Słodziki, barwniki, emulgatory dodane do niej nie mają negatywnego wpływu na nasz organizm.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
co do smaków to są to tylko dodatki smakowe, nie wpływają one na proces przetworzenia WPC.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Retrakcja i depresja łopatek przy wyciskaniu a ruch

Następny temat

Kolagen - kobieta karmiąca

WHEY premium