SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gdzie się podziały tamte jogurty

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2457

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 36 Wiek 73 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 3175
Jogurt naturalny jest to produkt fermentacji mleka bakteriami lactobacillus bulgaricus (pełna naukowa nazwa bakterii jest dłuższa) i streptococcus thermofilus.

Niestety, taki jogurt jest kwaśny, czego większość konsumentów nie lubi.

Przemysł zaczął więc produkcję jogurtów naturalnych używając bakterii bifidus, czy to samej, czy tylko jako dodatek do dwóch powyższych.
Niestety, tak wyprodukowany jogurt ma inną teksturę (ciągnąco śluzowatą) i nie smakuje ani kwaśno ani słodko.

W międzyczasie doszło do tego, że w ogóle nie mogę kupić oryginalnego jogurtu.

Czy może ktoś wie gdzie taki jogurt kupić? Sklepy Żabka czy Biedronka odpadają z automatu.

W Carrefour znalazłem 2 jogurty, które według etykiety zawierają dokładnie żądane bakterie.

Niestety oba mają gęstą konsystencję zamiast sztywnej, typowej dla naturalnego (klasycznego) jogurtu.














Zmieniony przez - overfifty w dniu 2022-08-14 08:48:47
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132148 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460637
bnie wiem czy tio ten sam z krsnegostawu jest ale w stokrotce calpro czy jakoś tak to się nazywa.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
zacznę od tego, że ja kupuję z biedronki jogurt naturalny gęsty duży i on ma konsystencję zsiadłego mleka i jest kwaśny, nie sprawdzałem bakterii na opakowaniu, ale po Twoim opisie pasuje mi do tego, jednak jak wiadomo różni producenci produkują dla biedronki i mimo tkiego samego opakowania produkt w środku i kaloryka mogą się różnić (ostatnio tak miałem z serem żółtym, dwa takie same opakowania, a kaloryka, kolor, wielkości plastrów zupełnie różne), dlatego dodam, że ten co kupuję to Jogurt naturalny Gęsty - Mleczna Kraina ma 57kcal na 100g, a makro B:3,5g, T:2,5g, W:5,2g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3769 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68371
Może warto poszukać odpowiednich kultur bakterii (są w sprzedaży wysyłkowej lub niektórych sklepach stacjonarnych na stoiskach z akcesoriami do wyrobu wina, serów itp.) i robić samemu jogurt z jakiegoś dobrego mleka.
Urządzenia podtrzymujące temperaturę też można kupić względnie tanio... Ja mam bardzo proste, taki jakby duży termos, do którego nalewa się do pewnej wysokości dobrze ciepłą wodę, wstawia pojemnik z mlekiem i na drugi dzień lekko ścięty produkt gotowy. Termos obiadowy też powinien być bardzo dobry, tylko trzeba wcześniej lekko podgrzać mleko.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2022-11-15 22:31:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 39 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 472
Ten produkt Maluty ze zdjecia to jogurt balkanski,taki z chlopkiem w czapce na opakowaniu? bo ten wlasnie ma super sklad i jest taki niekremowy,sztywny mozna go praktycznie kroic,jak jest schlodzony.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Najtańszy słodzik

Następny temat

Segregowanie posiłków

WHEY premium