Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349858
No przecież jak znasz ilość kcal i makro to gdzie leży Twój problem? Nie bardzo rozumiem, przecież to kwestia podstawienia produktów w kalkulatorze, aby zgadzały się cyferki.
Jeżeli ciecierzyca/soczewica Ci smakują, to jak najbardziej możesz włączyć je do jadłospisu. Nie są to produkty ani lepsze, ani gorsze od innych, ot kolejne źródło węgli, białka, błonnika.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Szacuny
12970
Napisanych postów
20730
Wiek
41 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
607783
Wartość kaloryczna ryżu i ciecierzycy jest zbliżona, ale różnią się pod względem makroskładników. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów, natomiast ciecierzyca i soczewica to rośliny strączkowe, więc są źródłem białka roślinnego a także węglowodanów, ale na 100g mają mniej węgli niż ryż.
Białko roślinne w przeciwieństwie do białka zwierzęcego jest niepełnowartościowe, nie zawiera wszystkich aminokwasów. Ma też niższą strawność. Jeśli w diecie oprócz białka roślinnego jest również białko zwierzęce to nie ma to większego znaczenia, ale w przypadku eliminacji mięsa oraz produktów odzwierzęcych trzeba się stosować do kilku zasad i dbać o urozmaiconą dietę żeby nie doprowadzić do niedoborów.
Ja akurat zmniejszyłam ilość spożywanego białka zwierzęcego właśnie na rzecz białka roślinnego. Na bazie roślin strączkowych można robić naprawdę fajne posiłki.
Szacuny
7721
Napisanych postów
13999
Wiek
32 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
2237847
Siema, dokładnie ja tutaj jakoś nie widzę problemu przecież kalorie masz rozpisane na każdym produkcie jak i zarówno makroskładniki czyli ilość białka węglowodanów i tłuszczy tak więc tutaj chyba nie ma problemu żadnego żeby sobie to podstawiać do swojego posiłku.
ja za to nie Jestem za tym żeby korzystać jako źródło białka właśnie z ciecierzycy czy soczewicy ogólnie jakoś dla mnie białka roślinne nie są pełnowartościowym białkiem wiem że są zwolennicy i mi nic do tego no ale tutaj piszę tylko swoją opinię ja jako źródło białka to zalecam tylko pochodzenia zwierzęcego
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6267
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754787
Również nie do końca rozumiem, gdzie leży zagwoska, która Ciebie trapi? Jedyne niedomówienie może być w kwestii wartości odżywczych ciecierzycy surowej i ugotowanej. Z reguły dostępna jest ona w puszce, już ugotowana. Do tego dochodzi zalewa wodna. Wartości odżywcze w takiej sytuacji mogą być podane na etykiecie dla ciecierzycy ale po odliczeniu zalewy. Identyczna sytuacja, jak w przypadku tuńczyka w sosie własnym. Sugeruję zwrócić na to uwagę, jak również sprawdzić w tabelach wartości dla surowego produktu, o ile takim dysponujesz.