SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Rośliny strączkowe - ilość kcal

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1693

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 323
Mam pytanie.
Jak to uwzględniać.
Na opakowaniu ryżu brązowego
Jest napisane że na 100g jest 324kcal.

Na opakowaniu np. ciecierzycy na którą mam ostatnio zajawkę, aby często spożywać, bo zawiera dużo białka, jest napisane że na 100g jest 334 kcal.

Tak wpisywać do zapotrzebowania, aby się zgadzało ?

Tak w ogóle co myślicie o ciecierzycy i soczewicy jako źródłach białka ?

Jestem mega zaskoczony że tyle białka i planuje na tym pojechać całą redukcję razem z kurakiem. Pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349858
No przecież jak znasz ilość kcal i makro to gdzie leży Twój problem? Nie bardzo rozumiem, przecież to kwestia podstawienia produktów w kalkulatorze, aby zgadzały się cyferki.

Jeżeli ciecierzyca/soczewica Ci smakują, to jak najbardziej możesz włączyć je do jadłospisu. Nie są to produkty ani lepsze, ani gorsze od innych, ot kolejne źródło węgli, białka, błonnika.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12970 Napisanych postów 20730 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607783
Wartość kaloryczna ryżu i ciecierzycy jest zbliżona, ale różnią się pod względem makroskładników. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów, natomiast ciecierzyca i soczewica to rośliny strączkowe, więc są źródłem białka roślinnego a także węglowodanów, ale na 100g mają mniej węgli niż ryż.

Białko roślinne w przeciwieństwie do białka zwierzęcego jest niepełnowartościowe, nie zawiera wszystkich aminokwasów. Ma też niższą strawność. Jeśli w diecie oprócz białka roślinnego jest również białko zwierzęce to nie ma to większego znaczenia, ale w przypadku eliminacji mięsa oraz produktów odzwierzęcych trzeba się stosować do kilku zasad i dbać o urozmaiconą dietę żeby nie doprowadzić do niedoborów.

Ja akurat zmniejszyłam ilość spożywanego białka zwierzęcego właśnie na rzecz białka roślinnego. Na bazie roślin strączkowych można robić naprawdę fajne posiłki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237847
Siema, dokładnie ja tutaj jakoś nie widzę problemu przecież kalorie masz rozpisane na każdym produkcie jak i zarówno makroskładniki czyli ilość białka węglowodanów i tłuszczy tak więc tutaj chyba nie ma problemu żadnego żeby sobie to podstawiać do swojego posiłku.

ja za to nie Jestem za tym żeby korzystać jako źródło białka właśnie z ciecierzycy czy soczewicy ogólnie jakoś dla mnie białka roślinne nie są pełnowartościowym białkiem wiem że są zwolennicy i mi nic do tego no ale tutaj piszę tylko swoją opinię ja jako źródło białka to zalecam tylko pochodzenia zwierzęcego
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 323
Dzięki za informacje. Wszystkie przydatne. Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Również nie do końca rozumiem, gdzie leży zagwoska, która Ciebie trapi? Jedyne niedomówienie może być w kwestii wartości odżywczych ciecierzycy surowej i ugotowanej. Z reguły dostępna jest ona w puszce, już ugotowana. Do tego dochodzi zalewa wodna. Wartości odżywcze w takiej sytuacji mogą być podane na etykiecie dla ciecierzycy ale po odliczeniu zalewy. Identyczna sytuacja, jak w przypadku tuńczyka w sosie własnym. Sugeruję zwrócić na to uwagę, jak również sprawdzić w tabelach wartości dla surowego produktu, o ile takim dysponujesz.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zapotrzebowanie kaloryczne - wątpliwości

Następny temat

Domowy analizator składu ciała

WHEY premium