SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ważenie produktów - co i jak?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2090

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 15 Wiek 31 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 367
Hej,
widzieliscie moze artykul "William Bonac i jego dieta na masę"?

https://www.sfd.pl/art/Fitplota/William_Bonac_i_jego_dieta_na_masę-a7724.html

Wynika z niej, ze Bonac z 250g kurczaka wydobywa 85g białka. Ciekawe jak...
Wyglada to tez tak, jakby niektore produkty byly wazone przed a inne po obrobce (glownie po). Tak wiec sklanie mnie to kolejny raz do myslenia jak prawidlowo powinno sie wazyc produkty. Od zawsze kazdy mi powtarzal, ze produkty wazymy przed obrobka, gdy sa najmniej przetworzone. Ale z drugiej strony, np taka piers z kurczaka zawiera bardzo wody, ktora odparowuje w trakcie pieczenie i waga sie zmienia co ostatecznie wplywa na to jak wliczamy dany produkt.
Podobnie jest z ryzem, ktory po obrobce wazy srednio 3x wiecej. To roznicza czy wliczamy 100g ryzu czy 300g...

Co sadzicie?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
Wszystko ważysz przed obróbką. A jak chcesz ważyć po, to w tabelach makro/apce szukasz odpowiednich pozycji, które uwzględniają ważenie po obróbce.
1

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 7721 Napisanych postów 13999 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 2237843
Tak dobrze zauważyłeś że w stanach i za oceanem oni inaczej ważą produkty przeważnie właśnie wagę podają po obróbce termicznej ale trzeba też brać pod uwagę że obróbka termiczna cały czas jest taka sama i wartości też się nie zmieniają.
Jednak większość jest za ważeniem produktów przed obróbką ponieważ przykładowo inna waga będzie jeżeli 200 g kurczaka zrobisz na parze A inna jeżeli zrobisz na grillu A jeszcze inne jak zrobisz w piekarniku wszystko zależy od tego ile wody zatrzyma w sobie po obróbce bo możesz zrobić tak że dużo tej wody odparuje i objętość będzie bardzo mała tak więc polecam nie kombinować i ważyć wszystko przed obróbką termiczną
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 15 Wiek 31 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 367
To chyba wszystko jasne, dzięki :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
witorrr98 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 538 Napisanych postów 1460 Wiek 25 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 20745
Przed obróbką zawsze lepiej i wygodniej, chociaż są przeliczniki, które mają już "wliczoną" wodę. Ważysz wtedy np. ryż po obróbce, co koniec końców daje tyle samo kcal.

Siła ponad wszystko.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12022 Napisanych postów 160362 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234145
Tak naprawdę ty będziesz ważył produkty spożywcze przed obróbką czy będziesz ważył produkty po obróbce to i tak musisz wypracować sobie twój jeden własny sposób którego będzie się trzymał. Tylko powtarzalność twoich działań tego co będziesz robił będzie w stanie przynieść jej jakiekolwiek efekty. Jeżeli wolisz ważyć jedzenie po obróbce to jeżeli wprowadzisz sobie wartości takich posiłków do twojego kalkulatora czy swojej diety i powtarzasz tego typu posiłki to nie widzę tutaj problemu Jeżeli tak jest ci wygodniej.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
Nie do końca rozumiem w czym rzecz, jeżeli chodzi o Twoje wątpliwości i co do tego ma dieta danego kulturysty. To co on jada i również jak to oblicza nie ma zbyt wiele wspólnego z tym jak warto robić. Poza tym, nie wiemy również na ile realne jest to, co napisane zostało w artykule przedstawionym powyżej.

Jeżeli chodzi o sens ważenia produktów przed ich obróbką, to zawartość wody w nim nie ma tutaj zbyt wiele do rzeczy. W tabelach masz podane wartości przed obróbką i takie przyjmujesz. Nie ma znaczenia czy po obróbce straci on dużo, czy mało wody.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33023 Napisanych postów 23124 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 277955
Zawsze ważymy wszystko przed obróbką termiczną chyba że już masz odpowiedni poziom zaawansowania i spore doświadczenie to wtedy po obróbce łatwiej oszacować gramaturę ale jednak zawsze to będzie wiązać się z jakąś granicą błędu. Prosty przykład jak chodzi o produkty typu ryż kasza czy makaron to one absorbują wodę podczas gotowania więc ich waga może wzrosnąć nawet trzykrotnie. Mięsa natomiast tracą wagę i zmniejszają swoją objętość podczas obróbki i tu też zależy jakie mięso bo mięsa wieprzowe czy wołowe zazwyczaj notują większy spadek wagi niż drób
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 78 Napisanych postów 620 Wiek 35 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 9374
Nie utrudniaj sobie życia i wszystko wbijaj przed obróbką .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Węglowodany z nabiału

Następny temat

Rozkład makroskładników

WHEY premium