Szacuny
0
Napisanych postów
2
Wiek
31 lat
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
4
Chleb żytni 100% (na zakwasie) który miałem do tej pory w kalkulatorze miał następujące makro (z wikipedii):
259 kcal
8,5 B
42,0 W
3,3 T
Kupuję takie chleby w różnych piekarniach. Wszystkie wyglądają i smakują mniej więcej tak samo. Ostatnio w jednej z tych piekarni zaczęli dodawać etykietę na której jest makro. Ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem:
148 kcal
2,7 B
32,7 W
0,8 T
Ja bym nie robił problemu gdyby różnice były rzędu 10-20%. No ale przecież tutaj jest ~110kcal różnicy na każdych 100g, czyli około 75%. Wkurzyłem się. Przez takie coś w dni w których jadłem chleb miałem albo przeszacowaną kaloryczność, albo niedoszacowaną. Doskonale rozumiem, że tu nie chodzi o jakieś aptekarskie odważanie każdego grama, ale w tym przypadku różnica jest kolosalna.
Podobny dylemat mam ze zmieloną wołowiną (gulasz wołowy), którą zdarza mi się kupować kilka 2-3 razy w tygodniu. Tam też trudno oszacować czy w 100g jest 100kcal czy 250 kcal, ale to z powodu różnej zawartości tłuszczu. Miałem jednak nadzieję że z takim prostym produktem jak chleb żytni 100% sprawa będzie bardziej jednoznaczna... Wkurzyłem się i musiałem się wypłakać.
Szacuny
3
Napisanych postów
35
Na forum
1 rok
Przeczytanych tematów
910
Z chlebem to ogólnie jest różnie bo może być bardziej wypieczony czyli suchszy i lżejszy albo może poleżeć chwilę i złapać wilgoc także wiesz, wybierz jeden rodzaj się tego trzymaj ja np. Kupuje fitness z biedronki 3zl 100g 12b 6t jest bardzo smaczny i sporo siemia lnianego, nawet już nie ważę bo jak wyzej zależy od leżenia i poziomu wypieczenia kroje na oko tyle samo mniej więcej bo jem go parę lat hehe
Szacuny
2511
Napisanych postów
2358
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
77161
Ja osobiście liczył bym ten chlebek jak większość pieczywa czyli te 260kcal, wg mnie bedzie to bardziej zachowawcze, ze tak to ujmę.
Ja każdego rodzaju pieczywo liczę na zasadzie 100g pieczywa - 60g ww, czyli odpowiednik 75g ryzu. Kalorycznie jest bardzo zbliżone ale oczywiście Makrosy sie bedą tam różnic :)
Z gulaszem to juz cięższa sprawa, bo nei wiem czy tam wyszczególnione jest z jakiej części wola te mięso jak tak to idzie jeszcze sprawę ogarnac :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33118
Napisanych postów
23190
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278111
To jest normalne i trzeba mieć to na uwadzę jeśli kupujemy produkty gotowe wiec zawsze trzeba przyjmowac średnią i jak chodzi o chleb to weź przyjmij w tabeli jakiś jeden konkretny produkt ( pieczywo ) który ma połowiczny wynik między skrajnie niskim a skrajnie dużym i to daj do tabeli . Jeśli chodzi o mięsa mieone to jak jest opcja to lepiej kupować całe kawałki i mieliś w sklepie na miejscu albo samemu w domu i tutaj też przyjmujesz średnią z tabeli . Producenci pokazują różne wartości i tak samo w kazdym kalkulatorze możesz mieć np schab i 5 różnych wartości
Szacuny
2479
Napisanych postów
5800
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
106178
Ciężko szacować wartości takich produktów bo co innego jak mamy etykietę na której jest podane co i ile. Z kurczakiem raczej niema problemu bo piersi mają znikomą ilość tłuszczu ale już taki schab czy inne rodzaje mięsa to rozbieżności mogą być bardzo duże nawet jeśli jest podana wartość na opakowaniu produktu. Bo wystarczy spojrzeć przy zakupie że jeden kawałek mięsa jest dużo bardziej tłusty niż drugi a na etykiecie to samo.
Szacuny
2646
Napisanych postów
13588
Wiek
28 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
469233
dlatego zawsze warto kupowac produkty, na ktorych dokladnie mozesz sprawdzic jaka jest kalorycznosc oraz udzial poszczegolnych makroskladnikow - wtedy mozesz duzo lepiej kontrolowac swoja dzienna kalorycznosc diety oczywiscie zakladajac, ze pilnujesz wszystko to co jesz
z produktami tego typu jest wlasnie ten problem, ze wartosci ciezko dokladnie oszacowac i moze byc to dosc mylace
Szacuny
2479
Napisanych postów
5800
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
106178
No i też jest opcja jeśli jemy monotonne i ciągle to samo bo wtedy Nawet gdy nie znamy do końca makro to będziemy jeść tyle samo a potem w zależności od celu jeśli dołożymy to odpowiednio więcej lub mniej gdy będziemy ucinać. Ale gdy już poszczególne dni różnią się produktami to nie znając wartości może się okazać że dostarczamy raz dużo więcej a raz mniej kalorii
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6269
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754788
Każdy chleb, czy też bułki będą miały bardzo podobne ilości kalorii i składników odżywczych. Wynika to z tego, że każdy rodzaj mąki ma tyle samo węglowodanów. Różnica może być jedynie w kilku sytuacjach. W przypadku pieczywa niekonwencjonalnego, z mąki z grochu, ciecierzycy, fasoli, itp. Poza tym, również pieczywo pełnoziarniste, które zawiera dużo ziaren, będzie miało mniej węglowodanów i więcej tłuszczów. Każde inne, zawierające głównie mąkę, otręby, będzie miało tyle samo. Z reguły 3/4 węglowodanów w stosunku do 100g ryżu/makaronu/kaszy.
Szacuny
2722
Napisanych postów
8344
Wiek
33 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
100280
Dlatego warto kupować takie co mają wypiane makro, warto też zapytać w sklepie czy mają gdzie wypiane składy i wartości odżywcze z tego co wiem jest taki obowiązek więc warto też zapytać, ewentualnie kupuj cały czas to samo pieczywo i wpisuj po prostu te same wartości, waga bułki kajzerki będzie zawsze podoba