SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pieczywo - ilość makroskładników

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 974

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 31 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 4
Chleb żytni 100% (na zakwasie) który miałem do tej pory w kalkulatorze miał następujące makro (z wikipedii):
259 kcal
8,5 B
42,0 W
3,3 T

Kupuję takie chleby w różnych piekarniach. Wszystkie wyglądają i smakują mniej więcej tak samo. Ostatnio w jednej z tych piekarni zaczęli dodawać etykietę na której jest makro. Ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem:
148 kcal
2,7 B
32,7 W
0,8 T

Ja bym nie robił problemu gdyby różnice były rzędu 10-20%. No ale przecież tutaj jest ~110kcal różnicy na każdych 100g, czyli około 75%. Wkurzyłem się. Przez takie coś w dni w których jadłem chleb miałem albo przeszacowaną kaloryczność, albo niedoszacowaną. Doskonale rozumiem, że tu nie chodzi o jakieś aptekarskie odważanie każdego grama, ale w tym przypadku różnica jest kolosalna.

Podobny dylemat mam ze zmieloną wołowiną (gulasz wołowy), którą zdarza mi się kupować kilka 2-3 razy w tygodniu. Tam też trudno oszacować czy w 100g jest 100kcal czy 250 kcal, ale to z powodu różnej zawartości tłuszczu. Miałem jednak nadzieję że z takim prostym produktem jak chleb żytni 100% sprawa będzie bardziej jednoznaczna... Wkurzyłem się i musiałem się wypłakać.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 35 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 910
Z chlebem to ogólnie jest różnie bo może być bardziej wypieczony czyli suchszy i lżejszy albo może poleżeć chwilę i złapać wilgoc także wiesz, wybierz jeden rodzaj się tego trzymaj ja np. Kupuje fitness z biedronki 3zl 100g 12b 6t jest bardzo smaczny i sporo siemia lnianego, nawet już nie ważę bo jak wyzej zależy od leżenia i poziomu wypieczenia kroje na oko tyle samo mniej więcej bo jem go parę lat hehe
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2511 Napisanych postów 2358 Wiek 27 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 77161
Ja osobiście liczył bym ten chlebek jak większość pieczywa czyli te 260kcal, wg mnie bedzie to bardziej zachowawcze, ze tak to ujmę.

Ja każdego rodzaju pieczywo liczę na zasadzie 100g pieczywa - 60g ww, czyli odpowiednik 75g ryzu. Kalorycznie jest bardzo zbliżone ale oczywiście Makrosy sie bedą tam różnic :)

Z gulaszem to juz cięższa sprawa, bo nei wiem czy tam wyszczególnione jest z jakiej części wola te mięso jak tak to idzie jeszcze sprawę ogarnac :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33118 Napisanych postów 23190 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278111
To jest normalne i trzeba mieć to na uwadzę jeśli kupujemy produkty gotowe wiec zawsze trzeba przyjmowac średnią i jak chodzi o chleb to weź przyjmij w tabeli jakiś jeden konkretny produkt ( pieczywo ) który ma połowiczny wynik między skrajnie niskim a skrajnie dużym i to daj do tabeli . Jeśli chodzi o mięsa mieone to jak jest opcja to lepiej kupować całe kawałki i mieliś w sklepie na miejscu albo samemu w domu i tutaj też przyjmujesz średnią z tabeli . Producenci pokazują różne wartości i tak samo w kazdym kalkulatorze możesz mieć np schab i 5 różnych wartości
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2479 Napisanych postów 5800 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 106178
Ciężko szacować wartości takich produktów bo co innego jak mamy etykietę na której jest podane co i ile. Z kurczakiem raczej niema problemu bo piersi mają znikomą ilość tłuszczu ale już taki schab czy inne rodzaje mięsa to rozbieżności mogą być bardzo duże nawet jeśli jest podana wartość na opakowaniu produktu. Bo wystarczy spojrzeć przy zakupie że jeden kawałek mięsa jest dużo bardziej tłusty niż drugi a na etykiecie to samo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2646 Napisanych postów 13588 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 469233
dlatego zawsze warto kupowac produkty, na ktorych dokladnie mozesz sprawdzic jaka jest kalorycznosc oraz udzial poszczegolnych makroskladnikow - wtedy mozesz duzo lepiej kontrolowac swoja dzienna kalorycznosc diety oczywiscie zakladajac, ze pilnujesz wszystko to co jesz

z produktami tego typu jest wlasnie ten problem, ze wartosci ciezko dokladnie oszacowac i moze byc to dosc mylace
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2479 Napisanych postów 5800 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 106178
No i też jest opcja jeśli jemy monotonne i ciągle to samo bo wtedy Nawet gdy nie znamy do końca makro to będziemy jeść tyle samo a potem w zależności od celu jeśli dołożymy to odpowiednio więcej lub mniej gdy będziemy ucinać. Ale gdy już poszczególne dni różnią się produktami to nie znając wartości może się okazać że dostarczamy raz dużo więcej a raz mniej kalorii
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Każdy chleb, czy też bułki będą miały bardzo podobne ilości kalorii i składników odżywczych. Wynika to z tego, że każdy rodzaj mąki ma tyle samo węglowodanów. Różnica może być jedynie w kilku sytuacjach. W przypadku pieczywa niekonwencjonalnego, z mąki z grochu, ciecierzycy, fasoli, itp. Poza tym, również pieczywo pełnoziarniste, które zawiera dużo ziaren, będzie miało mniej węglowodanów i więcej tłuszczów. Każde inne, zawierające głównie mąkę, otręby, będzie miało tyle samo. Z reguły 3/4 węglowodanów w stosunku do 100g ryżu/makaronu/kaszy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2722 Napisanych postów 8344 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 100280
Dlatego warto kupować takie co mają wypiane makro, warto też zapytać w sklepie czy mają gdzie wypiane składy i wartości odżywcze z tego co wiem jest taki obowiązek więc warto też zapytać, ewentualnie kupuj cały czas to samo pieczywo i wpisuj po prostu te same wartości, waga bułki kajzerki będzie zawsze podoba

Kompleksowe prowadzenie online.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wolny testosteron

Następny temat

Redukcja - porady

WHEY premium