SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sacharoza - wątpliwości

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 967

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3633
Dzień dobry,

Czytam ostatnio o składniku odżywczym z tematu i kilka zagadnień pozostaje dla mnie niejasnych.
Jedno z nich:

Każdy chyba powie że cukier spożywczy (sacharoza) to węglowodany proste, a tym czasem z budowy chemicznej wynika że należy do gupy disacharydów, i jak podają tabelki węglowodanów złożonych.

Pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
Jeżeli pytasz, czy w tabelach makro na produktach sacharoza jest uwzględniona w sekcji "W tym cukry", to tak - jest tam uwzględniona.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
Nie wiem w zadzie, czy o coś pytasz, czy po prostu chciałeś coś stwierdzić i uświadomić osoby początkujące. Jeżeli coś jest tutaj dla Ciebie niezrozumiałe, to pod kątem budowy chemicznej sacharoza jest dwucukrem (disacharydem), który składa się z glukozy i fruktozy, więc czy jest cukrem prostym, to już kwestia podejścia do tego. Teoretycznie, zakładając że cukry proste to tylko monosacharydy, to nie jest, ale z drugiej strony związek o tak prostej budowie może być traktowany jako węglowodany o prostej budowie.
2

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3633
Chodziło mi bardziej o takie tabelki:











Źródło : https://www.sfd.pl/charakterystyka_cukrów-t176557.html


Zmieniony przez - lewap w dniu 2022-12-30 11:10:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6256 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
W tabeli masz wszystko jasno opisane.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3633
domer
Nie wiem w zadzie, czy o coś pytasz, czy po prostu chciałeś coś stwierdzić i uświadomić osoby początkujące.


Pytam, bo żeby coś stwierdzić czy kogoś uświadomić to trzeba posiadać wiedzę.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1118 Napisanych postów 3767 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68320
Wystarczy odrobina wody i sacharoza się rozpuszcza i rozpada na glukozę i fruktozę, więc wychodzi na to, że zjadamy dwa cukry proste.
Czyli jest to bardziej kwestia nazewnictwa, niż praktyki.
Zawsze trzeba mieć na uwadze, że połowa cukru stołowego to fruktoza, która szybko i w niedużych ilościach zaczyna szkodzić wątrobie. Ostatnio były o tym fajne artykuły.
Szczególnie ten i przykład z colą:
https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Czy_cukier_owocowy_tuczy_Soki_i_napoje_cola,_co_gorsze_-a8013.html



Zmieniony przez - M-ka w dniu 2022-12-30 12:34:42
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12022 Napisanych postów 160362 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234145
Każdy chyba powie że cukier spożywczy (sacharoza) to węglowodany proste, a tym czasem z budowy chemicznej wynika że należy do gupy disacharydów, i jak podają tabelki węglowodanów złożonych.

zgadza sie, ale jeszcze chodzi o ich tempo strawności ladunek glikemiczny czy ideks glikemiczny.
Inaczej rozklada sie taka skrobia, a innaczej sacharoza o czym wpsomina m-ka pomimo, ze teoretycznie mozemy uznac je za weglowodany zlozone.
Inny przyklad to np. vitargo - jest zlozone, ale ba wysoki indeks glikemiczny wiec tez bedzie mocno wywalac cukier

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1118 Napisanych postów 3767 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68320
Tempo rozpadu i wchłaniania sacharozy obrazuje sytuacja, kiedy osobie która osłabła z powodu hipoglikemii podajemy cukierka. W mgnieniu oka jej stan się poprawia, czyli cukier jest wchłaniany natychmiastowo.

Dlatego zagrożenie cukrzycą w dzisiejszych czasach jest tak wielkie - cukier jest na każdym kroku i raz po raz bombardujemy nim wątrobę i trzustkę, jeśli się nie pilnujemy z dietą.
Wystarczy jeden batonik słodzony cukrem czy puszka słodzonego napoju dziennie i już niestety ryzyko idzie w górę.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2022-12-31 20:34:22
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wybór celu treningowego

Następny temat

Wybór celu treningowego

WHEY premium