Szacuny
2
Napisanych postów
93
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
5599
Cześć, zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego w diecie zarówno na masę, jak i na redukcję zaleca się spożywanie konkretnej proporcji tłuszczów i węgli? Co za różnica czy dostarczę 1000 kcal z węgli czy 1000 kcal z tłuszczu? Zakładam, że białka procentowo będzie i tak tyle samo ofc.
Zmieniony przez - Aforndah w dniu 2023-02-28 11:58:45
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1119
Napisanych postów
3768
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68334
Jeżeli ważysz jedzenie i liczysz kalorie (czyli masz jakąś kontrolę nad ogólnym spożyciem kalorii), a do tego jesteś ogólnie zdrowy, to nie ma przeszkód żebyś wypróbował wyższy udział tłuszczu w stosunku do węglowodanów w diecie. Zalecany 1g tłuszczu to jest takie bezpieczne minimum poniżej którego lepiej nie schodzić, aczkolwiek są osoby, które piszą że dobrze się czują nawet na 0.5g tłuszczu.
Niezależnie od przyjętego modelu powinno się jeść co dzień trochę warzyw i owoców.
Przed wejściem na taką dietę i kilka miesięcy po byłoby dobrze zrobić sobie badania krwi, żeby widzieć czy organizm jakoś pozytywnie/negatywnie reaguje. (Bo nie wszystko odbija się wyraźnie na samopoczuciu i w razie czego dobrze mieć jakieś odniesienie). No i opierając się w większej mierze na tłuszczach trzeba też zwracać uwagę na ich jakość - nie powinny to być np.tłuszcze trans, z wędlin czy olejów rafinowanych albo w dużej mierze pochodzące ze smażenia. Raczej tłuste ryby,sery,awokado, orzechy,pestki,oliwa.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
542
Napisanych postów
1463
Wiek
25 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
20759
Kwestia zdrowia i organizmu, o ile energia to energia, spożywając niedpowiednią ilość tłuszczu czy węgli z nieodpowiednich źródeł, mógłbyś najzwyczajniej w świecie pogorszyć swoje parametry zdrowotne, np.układu krążenie, pokarmowego, wrażliwość insulinową.
Szacuny
29912
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
Teoretycznie różnicy nie ma, jednak mają cechę wspólną taka jak wykorzystywanie ich na cele energetyczne, jednak różnią się już w kwestiach szlakow poprzez jakie organizm pozyskuje z nich energię. Tłuszcze dodatkowo są niezbędne do utrzymania gospodarki hormonalnej na odpowiednim poziomie, głównie hormony steroidowe są syntezowane z cholesterolu, dlatego mamy minimalna ilość tłuszczu jaka powinniśmy spożywać, a dopiero reszta kalorii jest dzielona na węglowodany, jednak jeżeli nie możesz np. przejeść ilości jaka przypada z węgli możesz zastąpić je bardziej energetycznymi tłuszczami, pozostaje kwestia tylko samopoczucia i tolerancji
Szacuny
17701
Napisanych postów
132148
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460637
nieodpowiednie porporcje mogą doproadzićdo zaburzeń np pracy jelit, jakies zaparcia, przejscie na tłuszcze braki w itaminach i minerałach które dosatrczasz np z owoców
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33035
Napisanych postów
23138
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
277986
Ogólnie za proces chudnięcia czy tycia odpowiada bilans kcal i to on jest najwazniejszy jednak dobór makro oraz źródęł makro tez jest bardzo istotny , na poziomie osób poczatkujacych można się skupic na samych kcal byle makro było jakoś zbilansowane a potem można się bawić na podziął makro juz stricte pod siebie
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6257
Napisanych postów
75972
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754510
Zaleca się bazować na jednym źródle energii, chociażby ze względu lepsza strawność posiłków. Duże ilości tłuszczów i węglowodanów w posiłkach mogą powodować utrudnienia w trawieniu, dyskomfort. Niestety w niektórych przypadkach nie ma wyjścia. Szczególnie gdy mamy ogromną ilość kalorii w założeniach naszej diety. Poza tym, może to również mieć pośredni wpływ na kompozycję sylwetki.
Zalecana ilość białka w przypadku gdy celem jest kształtowanie sylwetki to około 2 gramów na kilogram masy ciała. Tłuszcze 0,8-1,5 grama i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów.