SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Źródła węglowodanów a jakość "ciała"

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 564

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

39

Płeć

Mężczyzna

Cel

Masa

Waga

79

Wzrost

176

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

Stosowana lub planowana suplementacja

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 81 Wiek 39 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 3241
Witam ,zastanawiam się czy źródło węglowodanów ma wpływ na wygląd naszej skóry,sylwetki . Chodzi mi o to czy dostarczając np węgle z takich źródeł jak płatki górskie, kasza, ryż basmati,chleb żytni itp, będzie różnica niż jedząc np wafle kukurydziane, słodkie bułeczki czy inne wyroby z mąki pszennej. Czy ma to jakiś wpływ czy ciało,skóra będzie bardziej jędrna ,ubita itp ? Czy te drugie produkty ze względu na wyższy indeks glikemiczny spodowują szybsze i większe odkładanie tkanki tłuszczowej i przez to złudnie się wydaje że "ciało" na takich samych kaloriach ale innych źródłach węgli wygląda gorzej ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33125 Napisanych postów 23198 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278126
Ma wpływ na wszystko - skład ciała , zdrowie , wyniki badań , funkcjonowanie , samopoczucie , sytość , wartości odzywcze itp itd. Jedzenie to nasze paliwo i im lepssze paliwo spożywamy tym lepiej funkcjonuje ciało .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3779 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68505
Na produktach przetworzonych, w tym węglowodanach przetworzonych, zawierających dużo cukru, mąki i ogólnie szybko przyswajalnych kalorii - naprawdę tyje się łatwiej i skóra może wyglądać gorzej. Nie jest to żadne złudzenie, tylko generalna zasada.
Dodatkowo takie produkty zawierają mało potrzebnych skórze mikroelementów (np.krzemu, cynku), witamin (np. z grupy B) - skóra ma braki i to się odbija na jej strukturze i funkcjonowaniu, np.łatwo o rozstępy, zmiany zapalne, trądzik.
Można z grubsza powiedzieć że produkty wysokoprzetworzone są prozapalne i sprzyjają rozmaitym problemom ze skórą, a produkty mało przetworzone, nieoczyszczone są przeciwzapalne i sprzyjają zdrowej, mocnej skórze.

Od tej reguły bywają czasem odstępstwa, ponieważ ludzie mają różne uczulenia i nietolerancje pokarmowe, a produkty nieprzetworzone zawierają więcej potencjalnych alergenów i specyficznych składników roślin, np.substancji antyodżywczych.
Może się okazać, że ktoś źle reaguje na żytni pełnoziarnisty chleb na zakwasie, a toleruje pszenne bułeczki.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 377 Napisanych postów 742 Wiek 34 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 5822
Nie ma znaczenia skąd węglowodany różnica będzie tylko w samopoczuciu np szybkie węgle to i szybka energia i zamuła.
Bierz pod uwagę dietę jako całość węgle to 1/3 więc jak pozostałe masz ogarnięte to te węgle to sprawa drugorzędna.
Ja tam dobieram śmieciowe węgle około treningowo a tak to tylko patrzę na sumę kalori w diecie.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3779 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68505
Jeżeli ktoś ma problemy skórne, to bardzo często również nabiał ma wpływ na ich powstawanie lub zaostrzenie. Szczególnie nie fermentowany lub słodzony, ale trzeba brać pod uwagę każdy i ograniczyć lub nawet zrezygnować i zastąpić innymi produktami bogatymi w wapń czy witaminy. Najlepiej sprawdzać to we współpracy z dietetykiem, żeby nie wyciągnąć fałszywych wniosków i nie dorobić się niedoborów pokarmowych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12077 Napisanych postów 160534 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234796
Cześć!

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, co prowadzi do szybkiego uwolnienia insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale również sprzyja odkładaniu się tłuszczu. Dlatego produkty o wysokim IG mogą przyczyniać się do odkładania tkanki tłuszczowej.

Zdrowe źródła węglowodanów, takie jak płatki owsiane, kasza czy ryż basmati, zawierają więcej błonnika i składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które są korzystne dla skóry i sylwetki. Błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości i stabilizuje poziom cukru we krwi, co zapobiega nagłym wahaniom insuliny. Wiele składników odżywczych obecnych w zdrowych źródłach węglowodanów, takich jak witaminy B i E, są korzystne dla skóry. Wpływają na jej elastyczność, jędrność i ogólną kondycję.

Z drugiej strony, produkty takie jak słodkie bułeczki, które często zawierają dodatki takie jak cukry i tłuszcze trans, mogą przyczyniać się do stanów zapalnych w organizmie i pogorszenia stanu skóry.
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy powinienem iść na redukcję

Następny temat

Waga wzrosła lub stoi mimo redukcji

WHEY premium