SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Do D.Szukały

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2552

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 222 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 6440
masz całkowitą racje rano zmieniłem na 2,5 białka 5 ww 1,2 tłuszczy łącznie 3250 kcal.385 g ww ,193 g białek, 90 tłuszczy na co się słada 30 z jedzenia + 4 razy do posiłku łyżka oliwy z oliwek czyli ok 56 g ,łyżka ma chyba 14 czy 15. ww stanowią 63% ,białka 31,7 % ,tłuszcze 14,8%.
ww zwiększam narazie na 5 g bo jadłem ich zawsze mało i nie chce za bardzo od razu przeskoczyć ,po 2 tygodniach zobacze jak idzie i wtedy ewentualnie na 6 g.

1. 4 białka +1 całe+ 50 g płatków owsianych <smaże to na "kropli" oliwy z oliwek >+polewam po usmazeniu łyżką oliwy z oliwek
2. piersi 130 ryż 80 + oliwa
3.piersi 130 ryż 80 + oliwa
4.piersi 130 ryż 80 + oliwa
5. tuńczyk +ryż 80 g
6. 5 białek +płatki 70 g
7.5 białek +płatki 70 g

i jak się waży piersi po czy przed ugotowaniem?
przed tak jak ryż czy na odwrót ?
nie wiem czy nie za dużo ww w ostatnim posiłku tylko gdzie je upchnąć ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 6563 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 45379
Piersi waż przed ugotowaniem


Wepchnij te ww rano - masz tylko 50g a w śniadaniu ww powinno być właśnie najwięcej ze wszystkich posiłków
z tych 50 zrób min 100-120



------------------------------
*Nie ma granic możliwości, są tylko bariery do przełamania*

"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Byku a moglbys opisac swoja diete, moze cos mi sie przyda ?



McRaYvEn
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 6563 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 45379
Nie sądze żebym dał radę opisać

Układam dietę intuicyjnie - nigdy nie stosowałem się do szytwnych diet z rozpisaną ilością poszczególnych składników pokarmowych - po prostu dieta trójbojowa - jem to na co mam ochotę oczywiście mając na względzie wartości odżywcze, ilości i pory dnia

Może kiedyś ułoże sobie "szablonową dietę"


------------------------------
*Nie ma granic możliwości, są tylko bariery do przełamania*

"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja podobnie nie stosuje nic "sztywnego", ale napewno masz jakeis zestawy posilkow, gdzie sa dobrane skladniki odzywcze :) Chodzi mi o przyklad z jednego dnia.



McRaYvEn

Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2004-01-20 14:53:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 222 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 6440
chwila żebyśmy się zrozumieli a raczej ja ciebie. załużmy że np. piersi przed ugotowaniem ważą 130 g po gotowaniu powiedzmy 100 to mają tyle wartości odżywczych <białka> co w 130 czy 100 ? jak to jest
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 57 Napisanych postów 6563 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 45379
Hmmmmm


Zależy
Teraz uświadomiłem sobie pewną rzecz i dałeś mi do myślenia

Teoretycznie w piersiach kurzych powinno być ok 20 czy 21 % białka w surowym mięśie(nie pamietam dokładnie) ale w praktyce nie zawsze tyle jest. Mięso produkowane przemysłowo faszeruje się różnym świństwem żeby napęczniało wodą i można było sprzedać go więcej- przez co % białka obniża się
Nie wiem czy mięso w procesie gotowania powinno tracić wodę (zmniejszać przez to swoją wagę):
- jeżeli nie - to znaczy że te 100 g mięsa utrzymane po ugotowaniu powinno być Twoją podstawą do obliczeń
- jeżeli tak - trzeba ustaliś ile % wagi może stracić mięso w procesie gotowania - dodać to do tych 100g (czy ilekolwiek zostanie Ci po ugotowaniu) i z tego liczyć

Mc - prześle Ci to na priva


------------------------------
*Nie ma granic możliwości, są tylko bariery do przełamania*

"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
21% to ilosc przeliczona po smazeniu.
Dzieki Byku.




McRaYvEn

Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2004-01-20 20:34:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 222 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 6440
z moich doświadczeń wynika ze 700 g robi się 530 g.
czyli 530*100/700= 75 %
czyli po ugotowaniu waga zmniejsza się o 25 %w stosunku do wagi początkowej .
Czyli jeżeli w moim przypadku mam zaniar jeść 130 g .
130 :75%=1,73 1,73*100%=173 g

czyli na 3 posiłki to wychodzi 3*173=519 g
i tak chyba trzeba to liczyć .
Co na ten temat powie Darek Szukała ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

katalog supli

Następny temat

Tauryna jako antykatabolik

WHEY premium