SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dietka, ocencie :-)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1574

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 547
Witam, moglby ktos ocenic ta diete i powiedziec cos na jej temat. Odpowiedzi na pytania :
- Trenuje od 2 tyg, trening 3 razy w tyg (pon, sr, pt)
- Waze 62kg przy 174cm
- Wymiary biceps 29cm, klatka 96cm, pas 70
- Moim celem jest nabranie masy, jezeli bedzie to koniecznie to moge kupic jakiegos gainera albo cos
- Akotywnosc fizyczna - wf-y w szkole, w niedziele sobie gram na sali w siatkowke lub noge i treningi.

A OTO DIETKA:

POSILEK 1 - SNIADANIE I
7:00

Mleko 400ml B 13,2 / T 8 / W 19,6 / 204 kcal
platki pszenne 100g B 9 / T 3 / W 81 / 351 kcal
jaja gotowane 2 szt ~66g B 6,5 / T 5 / W 0 / 72 kcal
Herbata z cukrem 220ml B 0 / T 0 / W 35 / 141 kcal

-----------

POSILEK 2 - SNIADANIE II
10:30 (w szkole)

(salatka)
Ryz bialy 100g B 7 / T 0 / W 79 / 344 kcal
kurczak piers 100g B 21,5 / T 1 / W 0 / 142 kcal
kukrydza kons. 40g B 1 / T 0 / W 9,44 / 40 kcal
majonez 20g B 0 / T 16/ W 0 / 142 kcal

-----------

POSILEK 3 - OBIAD
ok 14:00 - 14:30

Kasza jeczmiennka perlowa 100g B 7 / T 2 / W 75 / 327 kcal
wieprzowina, szynka 100g B 18 / T 21/ W 0 / 261 kcal
sok marchwiowy 250ml B 1 / T 0 / W 28 / 107 kcal

-----------

POSILEK 4 - PRZED TRENINGIEM
18:00

Ryz bialy 100g B 7 / T 0 / W 79 / 344 kcal
kurczak piers 100g B 21,5 / T 1 / W 0 / 142 kcal

-----------

TRENING
19:00-20:30

-----------

POSILEK 5 - PO TRENINGU

21:00 - 21:30

Ryz bialy 100g B 7 / T 0 / W 79 / 344 kcal
tunczyk w oleju 100g B 27 / T 9 / W 0 / 190 kcal
Serek homogenizowany 150g B 25 / T 6 / W 20 / 238 kcal
Slonecznik nasiona 50g B 12 / T 22/ W 12 / 280 kcal

-----------

POSILEK 6 - BIALKOwy

22:30

PEWNIE JAKAS SERWATKA ALBO POSILEK BIALKOWY

-----------

23:00-23:30

SPAC :P

-----------

W SUMIE : BIALKO 188g / TLUSZCZE 98g / WEGLOWODANY 557G / kcal 3757

Wielkie dzieki za kazda odpowiedz.

Pozdro.

Zmieniony przez - Younior w dniu 2004-02-22 02:27:58
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
POSILEK 1 - SNIADANIE I
7:00

Mleko 400ml B 13,2 / T 8 / W 19,6 / 204 kcal
platki pszenne 100g B 9 / T 3 / W 81 / 351 kcal //OWSIANE, ILOŚĆ OK
jaja gotowane 2 szt ~66g B 6,5 / T 5 / W 0 / 72 kcal //TO DANE DLA JEDENEGO JAJKA, I TYLE TEŻ ZJEDZ.
Herbata z cukrem 220ml B 0 / T 0 / W 35 / 141 kcal

-----------

POSILEK 2 - SNIADANIE II
10:30 (w szkole)

(salatka)
Ryz bialy 100g B 7 / T 0 / W 79 / 344 kcal
kurczak piers 100g B 21,5 / T 1 / W 0 / 142 kcal
kukrydza kons. 40g B 1 / T 0 / W 9,44 / 40 kcal
majonez 20g B 0 / T 16/ W 0 / 142 kcal //LEPIEJ POLEJ TEGO KURCZAKA OLIWĄ Z OLIWEK 15g

-----------

POSILEK 3 - OBIAD
ok 14:00 - 14:30

Kasza jeczmiennka perlowa 100g B 7 / T 2 / W 75 / 327 kcal //PROPONUJĘ GRYCZANĄ / NA ZMIANĘ
wieprzowina, szynka 100g B 18 / T 21/ W 0 / 261 kcal //POSTARAJ SIĘ WSTAWIĆ TUTAJ PIERŚ Z KURCZAKA, DORZUĆ WTEDY ŁYŻKĘ OLIWY Z OLIWEK DO POSIŁKU
sok marchwiowy 250ml B 1 / T 0 / W 28 / 107 kcal
-----------

POSILEK 4 - PRZED TRENINGIEM
18:00

Ryz bialy 100g B 7 / T 0 / W 79 / 344 kcal
kurczak piers 100g B 21,5 / T 1 / W 0 / 142 kcal
15-20G ŁUSKANEGO SŁONECZNIKA LUB 10g OLIWY Z OLIWEK
-----------

TRENING
19:00-20:30
20:30 - 40g GLUKOZY Z WODĄ
-----------

POSILEK 5 - PO TRENINGU

21:00 - 21:30

Ryz bialy 100g B 7 / T 0 / W 79 / 344 kcal
tunczyk w oleju 100g B 27 / T 9 / W 0 / 190 kcal //Z WODY
Serek homogenizowany 150g B 25 / T 6 / W 20 / 238 kcal //WYRZUĆ
Slonecznik nasiona 50g B 12 / T 22/ W 12 / 280 kcal //WYRZUĆ
OLIWA Z OLIWEK 10g

23:00 MOŻESZ ISĆ SPAĆ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 547
Wielkie dzieki :) sogacz leci, bo juz dawno na niego zasluzyles (widzialem wiekszosc Twoich postow w tym dziale). Mam jeszcze tylko jedno pytanie: jezeli chcialbym czasem urozmaicic diete, zeby nie jest ciagle tego samego, to przy zmianie jednego posilku mam sie kierowac kilokaloriami czy wartosciami bialek wegli itd?
I czy jak zakupie gainera, to mam go wstawic w posilek potreningowy? czy lepiej bedzie narazie darowac sobie gainera i popatrzec na rezultaty samej diety - np przez jakies 2-3 tyg?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
Gainer narazie odpuść - co do posiłków zamiennych oczywiście sugeruj się zawartością i proporcjami makroskładników(b/ww/t) w posiłkach, a co za tym idzie - ich kalorycznością. Postaraj się również aby posiłki te zawierały sporo oligosacharydów a mało cukrów prostych oraz by białka były z możliwie dobrych źródeł a tłuszcze - zdrowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 17 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 547
Jeszcze raz dzieki :), narazie nie wiem za bardzo co to sa oligosacharydy ale poczytam i sie dowiem. Mam jeszcze jedno - nie wiem moze glupie - pytanie, mianowicie komlegma mi mowil ze Bkaroten tez jakos tam pomaga w sportach silowych, nie wiem czy jest w tym cos z prawdy, wiesz cos moze na ten temat?

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 2782 Wiek 42 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15058
Wklejam z postu dezira o witaminach i składnikach mineralnych:


WITAMINY A I B1

WITAMINA A


Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol

Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków (około 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w świecie roślinnym. Wśród karotenoidów za najważniejszy uważa się beta-karoten, gdyż z niego organizm najłatwiej tworzy retinol.

Witamina A bierze udział w przemianie ogólnoustrojowej, a zwłaszcza w metaboliźmie białek, głównie aminokwasów siarkowych, warunkując prawidłowe rogowacenie nabłonka. Jest niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc. Witamina A jest niezbędna dla normalnego widzenia gdyż odgrywa rolę w procesie tworzenia rodopsyny, decydującej o możliwości widzenia o zmierzchu przy słabym oświetleniu. Witamina A wywiera wpływ na czynniki odpornościowe ustoju dlatego też często określana jest jako " witamina antyinfekcyjna". Bierze udział w budowie i wspomaganiu naturalnych barier chroniących organizm przed zakażeniem, wspomaga naturalny system samoobrony organizmu przed zakażeniem i chorobami. Witamina A w okresie wzrostu organizmu bierze udział w tworzeniu szkliwa nazębnego i właściwego rozstawienia uzębienia. Bierze udział w metabolizmie i hormonów steroidowych. Stymuluje wydzielanie hormonu tyreotropowego, jednocześnie częściowo unieczynniając tyroksynę w tkankach. Aktywizuje układy enzymatyczne wątroby. Uważa się, że przyjmowanie odpowiednich ilości witaminy A może złagodzić skutki działania na wątrobę toksycznych substancji chemicznych.

Niedobór




W niedoborze witaminy A występują:

kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem

suche, łamliwe włosy

szorstka, sucha skóra

suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce

osłabione, wrażliwe dziąsła

wysypka skórna

brak apetytu

zmniejszona odporność na zakażenia

kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu

zaburzenia widzenia

zahamowanie wzrostu

uczucie zmęczenia

Nadmiar




Podawanie dużych dawek witaminy A przez dłuższy okres może spowodować hiperwitaminozę witaminy A z takimi objawami jak:

uczucie zmęczenia i dyskomfortu

podenerwowanie, drażliwość,

nudności i wymioty

zmniejszony apetyt

bóle głowy

krwawienie z dziąseł,

zażółcenie skóry.

powiększenie wątroby i śledziony,

wypadanie włosów,

świąd skory,

suchość skóry

depresja

Źródła witaminy A




Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj.


Więcej informacji o wit. i skł. min:
https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=50728
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

kolej na mnie :D

Następny temat

Przemiana materii?

WHEY premium