Z gory dzieki za odpowiedz:)
...
Napisał(a)
Witam mam pytanko: w jakich produktach spozywczych lecytyna znajduje sie w najwiekszych ilosciach?
Z gory dzieki za odpowiedz:)
Z gory dzieki za odpowiedz:)
1
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Żółtko jaj i soja. Pozostałe źródła to tkanka nerwowa, krew itd. więc jak kto lubi
1
...
Napisał(a)
Ziarno sojowe, ze względu na wyjątkowe właściwości, zrobiło w ostatnich latach zawrotną karierę. Soja jest obiektem badań wielu instytutów na całym świecie, zaskakująco obfitym źródłem doskonałego białka, tłuszczu bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz innych cennych substancji jak lecytyna czy witamina E - unikalnego zastawu składników żywieniowych, które oprócz właściwości odżywczych mają również znaczenie lecznicze. Indianie amerykańscy od wielu lat określają soję jako dar słońca o cudownych właściwościach. Lecytyna to substancja w pewnym sensie wyjątkowa, nie ma podobnego naturalnego produktu tak doskonale łączącego fizjologiczne, dietetyczne, farmaceutyczne i technologiczne funkcje w jednym kompleksie.
W organizmie człowieka lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych. Bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii, jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, ma poważny udział w gospodarce cholesterolem. Ponadto opóźnia procesy starzenia, pełni funkcje ochronne wobec wątroby, wspomaga wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, podnosi sprawność krążenia krwi.
Najważniejszym chyba obszarem działania lecytyny jest funkcjonowanie układu nerwowego. Cholina, jeden ze składników lecytyny, pobudza układ nerwowy wzmacniając zdolność koncentracji i zapamiętywania. Badania naukowe wykazują, że możliwe jest zapobieganie postępującej z wiekiem utracie pamięci przez włączenie do długotrwałej diety lecytyny. Codzienne spożycie związków zawierających cholinę ułatwia myślenie, zapewnia redukcję znużenia, zwiększenie żywotności oraz zwiększenie wydajności umysłowej. Zapewnienie odpowiedniego poziomu choliny pozwala na szybką regenerację przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Badania na zwierzętach udowodniły, że podawanie preparatów zawierających cholinę wpływa na zmniejszenie czasu reakcji. Niedobory choliny mają związek miedzy innymi z chorobą Alzheimera, istnieją doniesienia o efektywnym stosowaniu lecytyny w zwiększeniu koncentracji i pamięci u dzieci schizofrenicznych i autystycznych.
Lecytyna bierze udział w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu. Jest to związane z obecnością w jej cząsteczce wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wiążą się z cholesterolem ułatwiając jego transport i usuwanie z ustroju. Działanie lecytyny wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i związanych z nią schorzeń sercowo-naczyniowych. Pierwsze doniesienia o stosowaniu lecytyny jako środka obniżającego poziom cholesterolu we krwi pochodzą już z 1958 roku - kilkutygodniowe podawanie lecytyny dawało wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu u badanych pacjentów. Obecnie najczęściej stosowane dawkowanie obejmuje 3-5 łyżek stołowych dziennie przez 3-4 miesiące.
Pozytywny wpływ lecytyny dostarczanej w pożywieniu tłumaczony jest także jej właściwościami emulgującymi co pozwala na rozbicie spożywanych tłuszczów i cholesterolu na małe cząstki i zapobieganie przyczepianiu się ich do płytek krwi lub do ścian naczyń krwionośnych. W przeciwnym wypadku wzrasta niebezpieczeństwo blokady naczyń krwionośnych (miażdżyca naczyń) lub powstają stany zakrzepowe (zakrzepy naczyń wieńcowych). Ponadto inne badania wykazują, że cholina podobnie jak kwas foliowy mogą obniżać poziom homocysteiny, aminokwasu, którego duże stężenie może zwiększać ryzyko choroby wieńcowej.
Lecytyna jest nazywana pogromcą tłuszczu. Nie tylko wspomaga metabolizm tłuszczów, ale także zapobiega jego gromadzeniu w niechcianych miejscach. Ponadto ma pozytywny wpływ na układ mięśniowy, między innymi podnosi wytrzymałość mięśni.
Lecytyna jest odpowiedzialna za rozpuszczalność cholesterolu w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Podawanie przez 6 miesięcy lecytyny z kwasem cholowym prowadziło, co stwierdzono w badaniach klinicznych, do zmniejszenia rozmiarów kamieni żółciowych.
Lecytyna oddziaływuje również na funkcje wątroby. Niedobór choliny w pożywieniu sprzyja akumulacji lipidów w wątrobie. Zaobserwowano pozytywny wpływ lecytyny na wątrobę u alkoholików.
Lecytyna i cholina pełnią ważną funkcję w reprodukcji, udowodniono znaczenie zwiększonej ilości choliny w podtrzymaniu wzrostu płodu. Pewna forma lecytyny ma także istotne znaczenie w procesie implantacji zapłodnionego jaja w ścianie macicy. Dostarczanie lecytyny okazało się skuteczne w znoszeniu zaburzeń w sprawności seksualnej u mężczyzn.
Inne doniesienia:
- dodanie lecytyny do diety diabetyków obniża ich wymagania żywieniowe;
- w przypadkach długotrwałego braku pożywienia, organizm dla uzyskania energii wykorzystuje swoje białka i tłuszcze nie spalając przy tym zasobów lecytyny z wyjątkiem warunków ekstremalnych;
- w mózgu i osłonkach mielinowych u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym stwierdzono mniejszą zawartość lecytyny w porównaniu ze zdrowymi ludźmi. Ponadto u tych pacjentów lecytyna jest głównie zbudowana z nasyconych kwasów tłuszczowych. (ciekawostka: większą zachorowalność na stwardnienie rozsiane obserwuje się w krajach gdzie spożywa się pokarmy bogate w tłuszcze nasycone);
- podawanie lecytyny zapobiega powstawaniu łuszczycy, która wynika ze złego przetwarzania tłuszczy i wysokiego poziomu cholesterolu;
-u pacjentów z kamieniami w pęcherzykach żółciowych i z atakami kamicy po kuracji 13 g lecytyny dziennie wyraźnie zauważono poprawę;
- brak choliny powoduje wystawienie niemowląt na niebezpieczeństwo podwyższonego ciśnienia krwi, a także sprawia, że stan taki ma tendencję do bycia nieodwracalnym. (ciekawostka: mleko karmiącej matki zawiera dużo więcej lecytyny w stosunku do mleka krowiego)
- zapobiega niszczeniu komórek przez oksydację;
- lecytyna jest pomocna w leczeniu wielu chorób skórnych obejmujących: łuszczycę, egzemy, niektóre formy trądziku
Bardzo rozbudowany tekst, ale moze coś komuś pomoże
Methos
W organizmie człowieka lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała, zwłaszcza jako składnik błon komórkowych. Bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii, jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej, stanowi barierę ochronną ścian żołądka, ma poważny udział w gospodarce cholesterolem. Ponadto opóźnia procesy starzenia, pełni funkcje ochronne wobec wątroby, wspomaga wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, podnosi sprawność krążenia krwi.
Najważniejszym chyba obszarem działania lecytyny jest funkcjonowanie układu nerwowego. Cholina, jeden ze składników lecytyny, pobudza układ nerwowy wzmacniając zdolność koncentracji i zapamiętywania. Badania naukowe wykazują, że możliwe jest zapobieganie postępującej z wiekiem utracie pamięci przez włączenie do długotrwałej diety lecytyny. Codzienne spożycie związków zawierających cholinę ułatwia myślenie, zapewnia redukcję znużenia, zwiększenie żywotności oraz zwiększenie wydajności umysłowej. Zapewnienie odpowiedniego poziomu choliny pozwala na szybką regenerację przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Badania na zwierzętach udowodniły, że podawanie preparatów zawierających cholinę wpływa na zmniejszenie czasu reakcji. Niedobory choliny mają związek miedzy innymi z chorobą Alzheimera, istnieją doniesienia o efektywnym stosowaniu lecytyny w zwiększeniu koncentracji i pamięci u dzieci schizofrenicznych i autystycznych.
Lecytyna bierze udział w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu. Jest to związane z obecnością w jej cząsteczce wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wiążą się z cholesterolem ułatwiając jego transport i usuwanie z ustroju. Działanie lecytyny wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i związanych z nią schorzeń sercowo-naczyniowych. Pierwsze doniesienia o stosowaniu lecytyny jako środka obniżającego poziom cholesterolu we krwi pochodzą już z 1958 roku - kilkutygodniowe podawanie lecytyny dawało wyraźne obniżenie poziomu cholesterolu u badanych pacjentów. Obecnie najczęściej stosowane dawkowanie obejmuje 3-5 łyżek stołowych dziennie przez 3-4 miesiące.
Pozytywny wpływ lecytyny dostarczanej w pożywieniu tłumaczony jest także jej właściwościami emulgującymi co pozwala na rozbicie spożywanych tłuszczów i cholesterolu na małe cząstki i zapobieganie przyczepianiu się ich do płytek krwi lub do ścian naczyń krwionośnych. W przeciwnym wypadku wzrasta niebezpieczeństwo blokady naczyń krwionośnych (miażdżyca naczyń) lub powstają stany zakrzepowe (zakrzepy naczyń wieńcowych). Ponadto inne badania wykazują, że cholina podobnie jak kwas foliowy mogą obniżać poziom homocysteiny, aminokwasu, którego duże stężenie może zwiększać ryzyko choroby wieńcowej.
Lecytyna jest nazywana pogromcą tłuszczu. Nie tylko wspomaga metabolizm tłuszczów, ale także zapobiega jego gromadzeniu w niechcianych miejscach. Ponadto ma pozytywny wpływ na układ mięśniowy, między innymi podnosi wytrzymałość mięśni.
Lecytyna jest odpowiedzialna za rozpuszczalność cholesterolu w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Podawanie przez 6 miesięcy lecytyny z kwasem cholowym prowadziło, co stwierdzono w badaniach klinicznych, do zmniejszenia rozmiarów kamieni żółciowych.
Lecytyna oddziaływuje również na funkcje wątroby. Niedobór choliny w pożywieniu sprzyja akumulacji lipidów w wątrobie. Zaobserwowano pozytywny wpływ lecytyny na wątrobę u alkoholików.
Lecytyna i cholina pełnią ważną funkcję w reprodukcji, udowodniono znaczenie zwiększonej ilości choliny w podtrzymaniu wzrostu płodu. Pewna forma lecytyny ma także istotne znaczenie w procesie implantacji zapłodnionego jaja w ścianie macicy. Dostarczanie lecytyny okazało się skuteczne w znoszeniu zaburzeń w sprawności seksualnej u mężczyzn.
Inne doniesienia:
- dodanie lecytyny do diety diabetyków obniża ich wymagania żywieniowe;
- w przypadkach długotrwałego braku pożywienia, organizm dla uzyskania energii wykorzystuje swoje białka i tłuszcze nie spalając przy tym zasobów lecytyny z wyjątkiem warunków ekstremalnych;
- w mózgu i osłonkach mielinowych u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym stwierdzono mniejszą zawartość lecytyny w porównaniu ze zdrowymi ludźmi. Ponadto u tych pacjentów lecytyna jest głównie zbudowana z nasyconych kwasów tłuszczowych. (ciekawostka: większą zachorowalność na stwardnienie rozsiane obserwuje się w krajach gdzie spożywa się pokarmy bogate w tłuszcze nasycone);
- podawanie lecytyny zapobiega powstawaniu łuszczycy, która wynika ze złego przetwarzania tłuszczy i wysokiego poziomu cholesterolu;
-u pacjentów z kamieniami w pęcherzykach żółciowych i z atakami kamicy po kuracji 13 g lecytyny dziennie wyraźnie zauważono poprawę;
- brak choliny powoduje wystawienie niemowląt na niebezpieczeństwo podwyższonego ciśnienia krwi, a także sprawia, że stan taki ma tendencję do bycia nieodwracalnym. (ciekawostka: mleko karmiącej matki zawiera dużo więcej lecytyny w stosunku do mleka krowiego)
- zapobiega niszczeniu komórek przez oksydację;
- lecytyna jest pomocna w leczeniu wielu chorób skórnych obejmujących: łuszczycę, egzemy, niektóre formy trądziku
Bardzo rozbudowany tekst, ale moze coś komuś pomoże
Methos
1
Bogowie słownik :
http://www.insomnia.pl/Bogowie_-_słownik-t154889.html
Religie i sekty
http://www.insomnia.pl/GŁÓWNE_RELIGIE_i_SEKTY_naszych_czasów-t156959.html
...
Napisał(a)
Jak wklejasz coś czego nie napisałeś własnoręcznie to podawaj źródła - w końcu jakbyś sam się namęczył pisząc artykuł to nie chciałbyś chyba żeby ludzie pod nim się podpisywali jak pod swoim...
...
Napisał(a)
tekst wkleiłem, bo miałem coś takiego na dysku ale nie pamietam skąd go kiedys wziąłem.... więc i linka nie podałem
następnym razem podam opis bibliograiczny III stopnia z zachowaniem wszystkich stref, tytułu, wydania, itp, itd... ale chyba nie jesteśmy w szkole
methos
następnym razem podam opis bibliograiczny III stopnia z zachowaniem wszystkich stref, tytułu, wydania, itp, itd... ale chyba nie jesteśmy w szkole
methos
Bogowie słownik :
http://www.insomnia.pl/Bogowie_-_słownik-t154889.html
Religie i sekty
http://www.insomnia.pl/GŁÓWNE_RELIGIE_i_SEKTY_naszych_czasów-t156959.html
...
Napisał(a)
Nie wnikam skąd to wziąłeś, po prostu podawaj źródła na końcu artykułu jeżeli nie opracowałeś go samemu, zwykła przyzwoitość.
...
Napisał(a)
dokladnie
nie skasuje artykulu ale na drugi raz jakbysmy mogli prosic - bylimysmy wdzieczni
pozdrawiam
nie skasuje artykulu ale na drugi raz jakbysmy mogli prosic - bylimysmy wdzieczni
pozdrawiam
Polecane artykuły