Szacuny
137
Napisanych postów
22600
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
112308
likopen nalezy do karotenoidoow /tak jak betakaroten/; stosowany jest jako antyoxydant oraz w praktyce p/nowotworowej /zmniejszenie czynnika psa => zmniejszenie ryzyka raka stercza/; mozesz go znalezc m.in. w pomidorach; co ciekawe, jego przyswajalnosc jest wieksza np. w przetworach z pomidoroow niz w swiezych pomidorach
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
W ketchupie masz bardzo duzo likopenu.
Karetenoidy stsowane sa w profilaktyce raka.Wiaza sie z receptorami steroidowymi i w ten sposob choronia i umozliwija w sposob prawidlowy budowe tkanek.
Likopen obniza poziom dht, a tym samym jest stosowany w profilaktyce przerostu gruczolu krokowego.
Wiaze sie takze z frakcjami cholesterolu ldl, dzieki czemu zapobiega jego utlenianiu i odkladaniu sie w sciankach naczyn krwionosnych.
Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2004-02-26 15:58:04
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam
Likopen odpowiada za barwę wielu warzyw czy owoców np. pomidorów, grejpfrutów, nie spodziewaj się jednak po likopenie że będziesz miał ciemniejsza karnacje to działanie jest słabo wyrażone. O działaniu antynowotworowym już wspomniano. Wykazuje silniejsze działanie przeciwutleniające od beta karotenu. Przyswajalność likopenu z pomidorów jest większa kiedy spożywamy sos pomidorowy. Spowodowane jest to gotowaniem - nie wchłania się zbyt dobrze jeśli nie jest w jakiś sposób podgrzany (sos pomidorowy itd.), również obecność tłuszczu tj. kiedy spożywa się go w obecności tłuszczu zwiększa jego przyswajalność.