SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcz

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2366

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 61 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3624
Mam pytanie dot. kwasów tłuszczowych.
-Kwasy tłuszczowe nasycone,
-Kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
-Kwasy tłuszczowe wielonienasycone.
Jaka jest z grubsza między nimi różnica, które można spożywać (trzeba) a których należy się wystrzegać? Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
łuszcze - składnik pokarmowy, są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze stanowią dla organizmu skoncentrowane źródło energii dostarczając w jednym gramie 9 kilokalorii oraz mogą być, w przeciwieństwie do węglowodanów, magazynowane w organizmie. Tłuszcze to związki powstałe z połączenia glicerolu z różnymi kwasami tłuszczowymi, jedną, dwiema lub trzema cząsteczkami dając, jedno, dwu lub trójglicerydy.

Wszystkie tłuszcze są lipidami lecz w organizmie występują ważne lipidy, które nie są tłuszczami. Należą do nich cholesterol, beta-karoten i fosfolipidy, jak wosk i lecytyna, która wchodzi w skład wszystkich błon komórkowych. W rzeczywistości składnikiem błon komórkowych nie jest sama lecytyna lecz mieszanina fosfolipidów: lecytyny, inozyny i kefaliny. Tłuszcze nasycone, zawierające kwasy nasycone mają konsystencję stałą, są bardziej odporne na utlenienie i znajdują się w tłuszczach zwierzęcych jak smalec, masło i w mniejszych ilościach w innych tłuszczach i olejach. Tłuszcz jest tym jest twardszy i ma wyższą temperaturę topnienia im więcej zawiera kwasów nasyconych. Stałą konsystencję posiadają również tłuszcze powstałe z uwodornienia kwasów tłuszczowych nienasyconych o konfiguracji cząsteczek “trans”. Proces utwardzania w ten sposób tłuszczów jest wykorzystywany w produkcji margaryn. Transizomery występują w niewielkich ilościach w mleku, około 5% jest ich w maśle i łoju wołowym a w twardej margarynie do 65%. Większa ilość tłuszczów nasyconych i transizomerów powoduje większą twardość produktu. Spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans”jest niekorzystne dla zdrowia gdyż zaburzają one gospodarkę lipidową, powodują zmiany miażdżycowe a w procesie ich spalania powstaje bardzo duża ilość wolnych rodników.

Masło zawiera około 55% nasyconych kwasów tłuszczowych, smalec 42%, olej sojowy 15%, rzepakowy 6%. Tłuszcze nienasycone powstałe z kwasów tłuszczowych nienasyconych (o konfiguracji cząsteczki “cis”), są płynne i pochodzą ze źródeł roślinnych (oleje). Tłuszcze nienasycone dostarczają organizmowi człowieka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT. W celu zachowania dobrego zdrowia przynajmniej 1 do 2% dobowej energii powinno pochodzić ze spalania NNKT. Uczestniczą one w tworzeniu membran otaczających organelle w komórce oraz transportują cholesterol i składniki odżywcze. NNKT wzmacniają działanie układu odpornościowego, przeciwdziałają artretyzmowi i reumatyzmowi, miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca. Brak w diecie NNKT może powodować negatywne konsekwencje zdrowotne jak: migreny, zmniejszenie ostrości wzroku, bezpłodność, poczucie pragnienia, zmiany skórne i łuszczenie się naskórka, nawracające infekcje, suchość i odbarwienia skóry, zwiększona łamliwość naczyń włosowatych itp.

Do najważniejszych kwasów nienasyconych należą, kwas linolowy – n-6, występujący głównie w olejach roślinnych i kwas linolenowy – n-3 występujący głównie w oleju lnianym oraz w mniejszych ilościach w oleju rzepakowym i sojowym. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe - EPA, jak kwas eikozapentaenowy – n-3, wchodzą w skład tłuszczów znajdujących się w tłustych rybach morskich i wykazują szczególnie wysoką aktywność biologiczną. Są one bez modyfikacji wbudowywane w błony komórkowe i przeciwdziałają procesom zakrzepowym krwi i rozwojowi miażdżycy. Eskimosi i Japończycy zamieszkujący wybrzeża morskie, prawie nie chorują na te choroby. Bardzo wysokie właściwości odżywcze ma oliwa z oliwek, która posiada niewiele NNKT ale zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (77%), działających ochronnie na układ sercowo–naczyniowy. Jest ona również odporna na utlenianie i wysoką temperaturę. Wśród ludności zamieszkującej w basenie Morza Śrudziemnego, gdzie spożycie oliwy z oliwek jest bardzo wysokie, ilość chorób układu krążenia jest niewielka.

Zawartość składników w tłuszczach i produktach

Tłuszcze nadają pokarmom specyficzne walory smakowe i są technologicznie niezbędnym składnikiem przyrządzania wielu potraw w procesach smażenia lub jako składnik strukturotwórczy ciast i wyrobów cukierniczych. W sałatkach warzywnych chronią witaminy zawarte w warzywach przed utlenieniem. Trawienie tłuszczów odbywa się w przewodzie pokarmowym przez z emulgowanie ich pod wpływem żółci a następnie rozkład do glicerolu i kwasów tłuszczowych po wpływem enzymu lipazy trzustkowej i jelitowej. W pożywieniu rozróżnia się tłuszcze widoczne i niewidoczne. Ilość spożywanych tłuszczów niewidocznych jest bardzo duża i stanowi około 50% całkowitej ilości spożywanych tłuszczów. Tłuszcze niewidoczne występują w takich produktach jak: sery, mięso, jaja, wyroby cukiernicze itd. Część z tych produktów ma długi okres przechowywania co powoduje że zawarte w nich tłuszcze mogą być w postaci utlenionej, szkodliwej dla zdrowia (wyroby cukiernicze).

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia ilość tłuszczu w dziennej diecie nie powinna pokrywać więcej niż 15 do 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. W diecie przeciętnego Polaka tłuszcz stanowi około 40% energetycznego zapotrzebowania i ilość ta powinna być zmniejszona o połowę. Niewłaściwe są też proporcje rodzajów tłuszczów. Są one następujące: udział energii z kwasów nasyconych, norma - 10% (w Polsce 12%), udział energii z NNKT, norma - 4 do 10% (w Polsce 5,5%), cholesterol, norma 300 miligramów dziennie (w Polsce 350 mg). Polskie potrawy zawierają bardzo duże ilości tłuszczu, na przykład: w bryzolu z polędwicy 60% energii pochodzi z tłuszczu, w duszonych żeberkach – 80%, w surówce z kapusty - 1%, w surówce z kapusty z olejem – 55%, w truskawkach z bitą śmietaną - 77%, w bułce z masłem 52%. W ostatnich latach w Polsce spada spożycie tłuszczów nasyconych – smalcu, masła a rośnie spożycie olejów i margaryn co jest tendencją korzystną. Niestety ciągle rośnie spożycie niekorzystnego, uwodornionego tłuszczu zawierającego niekorzystne transizomery. Znajdują się one w m.in w następujących produktach: chipsy, frytki, krakersy, hamburgery.

Tłuszcze ulegają utlenieniu nawet w normalnej temperaturze pokojowej. Proces ten jest szybszy pod wpływem działania światła i podwyższonej temperatury. Utlenione formy tłuszczów są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Najbardziej nietrwałe są najwartościowsze odżywczo tłuszcze płynne zawierające dużo NNKT. Najwolniej utleniają się niekorzystne żywieniowo tłuszcze nasycone, twarde, jak łój i smalec. Dość szybkie utlenianie się masła (jełczenie) powoduje zawarta w nim woda, bakterie i enzymy. Pod wpływem ogrzewania masło łatwo się przypala i powstaje z niego toksyczna akroleina. Tłuszcze powinny być przechowywane w temperaturze obniżonej do kilku stopni, bez dostępu światła i powietrza. Do smażenia powinno używać się oliwy z oliwek lub innych olejów. Ponieważ oleje ulegają szybkiemu utlenieniu powinno się stosować jak najmniejsze ich ilości a smażenie powinno być krótkotrwałe. W gastronomii i przemyśle spożywczym do smażenia używa się frytur czyli specjalnych tłuszczów odpornych na wysokie temperatury i długotrwałe ogrzewanie. Są to mieszaniny tłuszczów zwierzęcych i utwardzonych olejów, często z dodatkiem substancji antyutleniajacych. Zawierając tłuszcze nasycone i transizomery są one niekorzystne żywieniowo. Zawierają je, frytki świeże i mrożone, chipsy i wyroby cukiernicze.

Jeżeli przyjmie się szybkość utleniania się smalcu jako 1, to oliwa z oliwek utlenia się 10 razy szybciej, olej słonecznikowy, sojowy, rzepakowy 100 razy szybciej, olej lniany 250 razy a olej z ryb aż 350 razy szybciej.

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1548 Wiek 35 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 15407
Zakrzes SOG za kiedys ;) od dzis mam abona i sobie przypominaj kto mi pomagal albo dal SOga ;) wiec ...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
dzięki

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 61 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3624
Dzięki za obszerną wypowiedź, SOG poszedł. Do odrzywek które spożywam dodaję lecytynę Olimpa 2*dziennie po 2,5g. Lecytyna zawiera sporo tłuszczu w postaci choliny i inozytolu, a gdy jestem w mieście i nie mam nic do jedzenia kupuje banany i sezamki które zawierają dużo jedno i wielonienasyconych k.t. Oliwa z oliwek stoi już u mnie ponad rok i czeka na spożycie. Pozdrawiam

Pozdrawiam.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wlasciwy dobor diety !!!

Następny temat

Postanowiłem......schudne troszke!!!

WHEY premium