Mleko nie zawsze jest tolerowane ze względu na laktoze. U niektórych osób wystepuje nieprawidłowa aktywność beta-galaktozydazy - enzymu trawiazeco laktozę do glukozy i galaktozy. Wówczas nierozłożony dwucukier przechodzi do jelita grubego, gdzie podlega procesowi fermentacji z wytworzeniem dużej ilości gazów, wywołując różne zaburzenia czynnościowe jelit. Nietolerancja mleka moze być wywołana nie tylko cukrem laktozą, ale takze obecnością niektórych białek mleka.
Ten kto moze spożywac mleko słodkie, powinien to oczywiscie robić. Jednak jak we wszystkim nalezy i tutaj też zachowac umiar. Pomimo swych ogromnych wartości odżywczych mleko jest niestety słabym źródłem żelaza i witaminy C, które do reszty tracone są podczas technologicznych procesów pasteryzacji i sterylizacji. Tak więc u osób spożywających nadmierne ilości mleka może rozwinąć się anemia (jest to szczególnie spotykane u dzieci). Dodatkowo stwierdzono, że produkt ten zawiera także czynnik hamujący przyswajanie żelaza z innych produktów żywnościowych. Należy zatem nie przesadzać z mlekiem i wypijać ok. 2-3 szklanek. W diecie należy ponadto uwzględnić produkty bogate w żelazo ( gł. mięso ) oraz produkty zawierające witaminę C ( owoce, soki owocowe i warzywa ). Należy dodać, że mleko będące źrółem wapnia, potasu i magnezu działa silnie alkalizująco, w efekcie czego może upośledzać procesy trawienne. Z tytułu alkalizujacego działania jest z kolei wzkazane po intensywnym wysiłku fizycznym (głównie siłowym), kiedy w ustroju dochodzi do przesunieć pH w kierunku kwasowym. Dlatego z tego tytułu warto po wysiłku odżywki mieszać z mlekiem. Wyjatkiem mogą byc długotrwałe wysiłki tlenowe, gdyż w wyniku nasilonej hiperwentylacji płuc moze dochodzić do przesunieć w kierunku zasadowym.
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/