W ciele dorosłego człowieka występuje około 6 miligramów chromu. Chrom uczestniczy w metabolizmie glukozy. Razem z insuliną wpływa na zwiększenie wykorzystania glukozy przez tkanki zmniejszając oporność błon komórkowych na przenikanie glukozy do wnętrza komórek. Intensywność tego procesu ma wpływ na możliwości energetyczne organizmu, reguluje poziom cukru w krwi i zapobiega powstawaniu cukrzycy.
Chrom zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. Optymalny poziom chromu w krwi zmniejsza stężenie insuliny niezbędnej do prawidłowego przebiegu procesów energetycznych. W procesach energetycznych uczestniczą również hormony tarczycy i niacyna. Połączenie chromu z insuliną stymuluje syntezę białek przez poprawę przenikania aminokwasów do wnętrza komórek. Powoduje to zwiększenie masy mięśniowej ciała. Chrom przeciwdziała również powstawaniu otyłości gdyż ogranicza odkładanie tłuszczów. Chrom zapobiega powstawaniu miażdżycy przez regulację poziomu lipidów w krwi i ma wpływ na utrzymanie równowagi pomiędzy poziomem cholesterolu LDL i HDL.
Zalecane dawki spożycia dziennego chromu wynoszą; niemowlęta do 6 miesiąca życia – 0,01 do 0,04 miligrama, od 7 miesiąca życia do 1 roku – 0,02 do 0,06 miligrama, dzieci 2 do 3 lat –0,02 do 0,08 miligrama, dzieci 4 do 6 lat – 0,03 do 0,12 miligrama, powyżej 7 lat i dorośli 0,05 do 0,2 miligrama.
Zapotrzebowanie na chrom rośnie przy dużych wysiłkach fizycznych i diecie wysokocukrowej z powodu zwiększonego wydalania chromu z moczem. Najskuteczniej chrom działa w organizmie w postaci pikolinianu chromu.
W pokarmach znajduje się w postaci lepiej lub gorzej przyswajalnych związków. Dobrym źródłem chromu są drożdże hodowane na pożywce bogatej w chrom. Do pokarmów zawierających chrom należą niskoprzetworzone kasze i płatki, pełnoziarnisty chleb, ser, jaja, chude mięso, wątroba, nerki wieprzowe, ryby, sałata, groszek zielony, niektóre przyprawy i zioła itd. Źródłem chromu może być również twarda woda i pokarmy przygotowane w naczyniach ze stali nierdzewnej, zawierającej chrom. Dieta oparta o produkty wysoko przetworzone i oczyszczone zawiera małe ilości chromu. Dlatego też, w Stanach Zjednoczonych, gdzie badania wykazały niedobory chromu, zaleca się spożywanie suplementów zawierających
pikolinian chromu.
Ilość chromu w 100 gramach produktów; drożdże spożywcze – 0,56 miligramów, wołowina gotowana - 0,04 mg, ser mozarella - 0,036 mg, ser cheddar - 0,03 mg, płatki ryżowe – 0,005 mg, jedno jabłko – 0,03mg, jajo – 0,025mg, jeden średni pomidor – 0,024 mg, szklanka soku pomarańczowego – 0,01 mg.
Nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów.