Proporcja dla 4 osób:
- 1 duży (najlepiej wiejski) kurczak, podzielony na porcje,
- 1 łyżka tymianku,
- 2 puszki (po ok. 700 g) konserwowanych pomidorów,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 300 ml wody,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 duża cebula pokrojona w bardzo cienkie plastry,
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie płatki,
- 15 - 20 dag długoziarnistego ryżu, przepłukanego obficie wodą i osączonego,
- 1 łyżka oregano,
- posiekana natka pietruszki.
Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obrumienić je ze wszystkich stron, po czym wyjąć z naczynia i odstawić. Na tłuszcz wrzucić teraz cebulę i czosnek, lekko podsmażyć, dodać oregano, tymianek, pomidory i wodę.
Drewnianą łyżką rozetrzeć wszystko na jednolitą masę, jednocześnie podgrzewając do zagotowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć kawałki kurczaka, przykryć i gotować na małym ogniu przez godzinę. W trakcie gotowania mieszać od czasu do czasu, odwracając również mięso.
Po godzinie wyjąć kurczaka, a do wrzącego sosu wsypać ryż oraz połowę natki pietruszki, sprawdzić smak i (jeśli potrzeba) doprawić. Wszystko dokładnie wymieszać, wygładzić powierzchnię, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu (np. na płytce ochronnej) nie mieszając przez około 10 minut. Jeśli będzie to niezbędne, można w trakcie gotowania dodać trochę wrzącej wody. Po upływie 10 minut ryż powinien być już miękki, ale jeszcze jędrny.
Na ryżu z sosem ułożyć kawałki kurczaka, przykryć pokrywką i owinąć garnek gazetami a następnie kocem. W ten sposób ryż nabierze pożądanej miękkości i puszystości. Podawać kurczaka w wieńcu z ryżu, całość posypując resztą pietruszki.
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak