Badania przeprowadzili naukowcy z US National Cancer Institute. Obserwowali 100 mężczyzn z rakiem prostaty i 200 zdrowych, porównując poziom witaminy E przed i po podaniu zawierającego ją preparatu.
Okazało się, że wysoki poziom witaminy w postaci alfa-tokoferolu był związany z mniejszym o 53 procent ryzykiem raka prostaty, w przypadku zaś gamma-tokoferolu - o 39 procent. Większość ludzi nie przyjmuje w ciągu dnia zalecanej dawki witaminy E (15 miligramów). W diecie typowego mieszkańca Zachodu zawartych jest zaledwie 8 mg tej witaminy.
Badacze podkreślają, że lepiej przyjmować witaminę E w postaci świeżych produktów niż w pigułkach jako suplement. Bogatym źródłem witaminy są ziarna słonecznika, orzechy, oleje roślinne, szpinak, migdały i słodka papryka.
Zdaniem innych naukowców wyniki badań wymagają jeszcze potwierdzenia.
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak