Amerykanie nazywają Pu-Erh "mordercą tłuszczu". Ta drastyczna nazwa dokładnie określa działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, że 88 proc. pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg.
--------------------------------------------------------------------------------
Nim czerwona herbata trafi na nasz stół, by przynieść ulgę organizmowi lub stać się smakowitym napojem, musi przejść kilka etapów przetworzenia. Najpierw liście herbaty więdną, potem są zwijane, a na końcu przechodzą fermentację.
Tajemnice fermentacji
To jaka herbata trafi na nasz stół zależy właśnie od fermentacji. Zielone herbaty są niefermentowane, czarne fermentowane, a sposób powstawania czerwonej do dziś dnia pozostaje tajemnicą. Jedyne co wiadomo, to to, że czerwona herbata Pu-Erh powstaje metodą tradycyjną, jedyną w swoim rodzaju. Jednak od czasów dynastii Tang (odkąd znana jest ta herbata) nadal nie wiadomo, jak przebiega proces jej produkcji. Z jej dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz. Pod groźbą ostrej kary, zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach.
Lecznicze właściwości
Naukowcy twierdzą, że Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich warunkach. To różni ją od pozostałych herbat, które powinny być zawsze możliwie świeże. Zdarza się, że najdroższe, ale zarazem najlepsze czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają przez ponad 50 lat.
Istnieje około dziesięciu kategorii tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Herbaty gorsze jakościowo poznamy po zdecydowanie słabszym i mniej wyrazistym aromacie. Najlepsze działanie herbaty gwarantują jedynie lepsze gatunki. Oryginalna czerwona herbata posiada zawsze oznaczenie Pu-Erh i powinna być paczkowana w Chinach.
Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że Pu-Erh:
skutecznie walczy z nadwagą,
wspomaga pracę wątroby,
obniża poziom cholesterolu,
oczyszcza organizm,
pobudza procesy trawienne,
łagodzi skutki spożycia alkoholu,
wzmacnia organizm.
Morderca tłuszczu
Amerykanie nazywają Pu-Erh "mordercą tłuszczu". Ta drastyczna nazwa dokładnie określa działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, że 88 proc. pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Zaciekawić może fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak znacznie ważniejsze jest to, że spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym sposobie odchudzania.
Zdaniem francuskich naukowców czerwona Pu-Erh wspomaga pracę wątroby. Pomaga również w leczeniu depresji. Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją klasycznie. Na jedną filiżankę zużywamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, w zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.
Jak pić?
Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Jeżeli będziemy chcieli ją osłodzić, pamiętajmy, że w białym cukrze niektóre uzdrawiające właściwości tej herbaty po prostu giną. Specjaliści zalecają picie 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty.
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak