Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych.
Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i zapachu. Posiada najniższą liczbę jodową spośród olejów jadalnych. Otrzymywana jest z owoców drzew oliwnych.
Do celów spożywczych oliwa wytłaczana jest z miąższu, do celów technicznych z nasion. Czysta oliwa mętnieje w temperaturze 10°C, a w temperaturze 0°C krzepnie. Oliwa taka może być przechowywana do 3 lat.
Najlepsze gatunki oliwy spożywczej pochodzą z południowej Francji (oliwa prowansalska, oliwa nicejska) i Hiszpanii (oliwa gwadalkwiwirska). Oliwa jest również stosowana w kosmetyce i lecznictwie oraz do oświetlania (lampki oliwne). Oliwa znana była już w starożytności.
SKŁAD NAJPOPULARNIEJSZYCH TŁUSZCZY w 100g
OLEJ LNIANY /tłuszcze nasycone/ 9g /tłuszcze jednonienasycone/ 20g /omega-6/ 17g /omega-3/ 54g
OLEJ Z PESTEK W INOGRON /tłuszcze nasycone/ 10g /tłuszcze jednonienasycone/ 17g /omega-6/ 73g /omega-3/ 0
OLEJ RZEPAKOWY /tłuszcze nasycone/ 6g /tłuszcze jednonienasycone/58g /omega-6//omega-3/ 10g
OLEJ Z PESTEK DYNI/tłuszcze nasycone/ 9g /tłuszcze jednonienasycone/ 34g /omega-6/ 42g /omega-3/ 15g
OLEJ SAFLOROWY/tłuszcze nasycone/ 9g /tłuszcze jednonienasycone/ 13g /omega-6/ 72g /omega-3/ 0g
OLEJ SŁONECZNIKOWY/tłuszcze nasycone/ 11g /tłuszcze jednonienasycone/ 20g /omega-6/ 69g /omega-3/ 0g
OLEJ SEZAMOWY/tłuszcze nasycone/ 15g /tłuszcze jednonienasycone/ 46g /omega-6/ 41/omega-3/ 0g
OLEJ KUKURYDZIANY/tłuszcze nasycone/ 13g /tłuszcze jednonienasycone/ 25g /omega-6/ 61g /omega-3/ 1g
OLIWA Z OLIWEK/tłuszcze nasycone/ 14g /tłuszcze jednonienasycone/ 77g /omega-6/ 8g /omega-3/ 1g
OLEJ SOJOWY/tłuszcze nasycone/ 15g /tłuszcze jednonienasycone/ 24g /omega-6/ 54g /omega-3/ 7g
OLEJ Z ORZECHÓW WŁOSKICH/tłuszcze nasycone/ 16g /tłuszcze jednonienasycone/ 28g /omega-6/ 51g /omega-3/ 5g
OLEJ Z ORZECHÓW ARCHAIDOWYCH/tłuszcze nasycone/ 18g /tłuszcze jednonienasycone/ 48g /omega-6/ 34g /omega-3/ 0g
SMALEC/tłuszcze nasycone/ 41g /tłuszcze jednonienasycone/ 47g /omega-6/ 11g /omega-3/ 1g
TŁUSZCZ Z KURCZAKA/tłuszcze nasycone/ 31g /tłuszcze jednonienasycone//omega-6/ 21g /omega-3/ 1g
TŁUSZCZ Z WOŁOWINY/tłuszcze nasycone/ 52g /tłuszcze jednonienasycone/ 44g /omega-6/ 3g /omega-3/ 1g
MASŁO /tłuszcze nasycone/ 66g /tłuszcze jednonienasycone/ 30g /omega-6/ 2g /omega-3/ 2g
OLEJ KOKOSOWY/tłuszcze nasycone/ 92g /tłuszcze jednonienasycone/ 6g /omega-6/ 2g/omega-3/ 0g
OLEJ PALMOWY/tłuszcze nasycone/ 51g /tłuszcze jednonienasycone/ 39g /omega-6/ 10g /omega-3/ 0g
Do nasion oleistych należą nasiona: słonecznika, soi, rzepaku, rycynusu, konopi, lnu, bawełny, gorczycy, maku, kakaowca, migdałowca, sezamu indyjskiego, orzechy ziemne (arachidy), orzechy drzewa tungowego, orzechy kokosowe, palmowe (orzech ) oraz oliwki.
Oliwki zawierają ok. 30 % tłuszczu i są wykorzystywane do produkcji oliwy - tłoczonej z dojrzałych, fioletowo-czarnych owoców.
Nasiona soi zawierają ok. 40% białka, 18% tłuszczu i 24% węglowodanów, mogą więc służyć za pełnowartościowy pokarm, dostarczający prawie wszystkich istotnych składników pożywienia.
. Olej z nasion soi owłosionej należy do najlepszych olejów jadalnych, stosowany jest również w technice. Całe rośliny można używać na paszę lub kiszonki.
Kwiaty białe lub różowe, owoc pestkowiec, wyłuskane nasiona noszą w handlu nazwę migdałów, są bardzo smaczne i pożywne (55% tłuszczu i 20% białka), używane w różnej postaci w przemyśle spożywczym.
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) z Meksyku i południowej części USA, uprawiany jest obecnie na całym świecie jako roślina oleista (ok. 35% tłuszczu jadalnego i technicznego w nasionach), pastewna (ogromna produkcja masy zielonej, a także wytłoki po produkcji oleju), ozdobna, jadalna (bezpośrednio nasiona oraz do produkcji chałwy), lecznicza.
Len dostarcza cennego oleju jadalnego i przemysłowego, stosowanego np.: do produkcji linoleum, włókna, które mimo konkurencji tworzyw sztucznych nadal jest bardzo cenione, makuchów na paszę, itd. Nasiona (siemię lniane) używane są w lecznictwie.
Kakaowiec owoce zawierają wiele nasion zanurzonych w soczystym miąższu. Nasiona zawierają ponad 50% tłuszczu, ok. 20% białka i 10% skrobi oraz alkaloidy: teobrominę i kofeinę. Poddane fermentacji brunatnieją i w takiej postaci są surowcem do produkcji masła kakaowego, kakao w proszku i czekolady.
Sezam indyjski W nasionach znajduje się do 50% oleju jadalnego, wykorzystywanego głównie do produkcji margaryny, wytłoki użytkowane są jako pasza. Z nasion otrzymuje się mąkę sezamową, stosowaną w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji chałwy. Całe nasiona używane są w piekarnictwie i cukiernictwie
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak