SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

WPI...WPC...WPH...???

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 8977

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 144 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2134
Chciałbym się dowiedzieć czym się różnią między sobą te 3 rodzaje białek. Wiem że to są odpowiednio: izolat kondensat i hydrolizat ale jakie różnice są w budowie tych białek???

Żyjemy w świecie pozorów, pozorujemy więc, że żyjemy.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
gokuson TEAM SFD Administrator
Ekspert
Szacuny 77 Napisanych postów 9037 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 120901
WPC - Koncentrat białek serwatkowych jest to najpopularniejsza i jednocześnie najtańsza w zakupie forma proteinowej odżywki serwatkowej. Uzyskuje się ją poprzez oddzielnie białka od serwatki z wykorzystaniem procesu mikrofiltracji. Białko oferuje znakomitą wartość biologiczną i bardzo szybkie wchłanianie, dostarcza nam wszystkie potrzebne aminokwasy.

WPI - Izolat białek serwatkowych zawiera nawet 80-90% czystego białka. Procesy technologiczne wykorzystywane do pozyskania protein z serwatki przeprowadza się w niższej temperaturze, niż dzieje się to przy koncentracie. Efektem jest wyższa wartość odżywcza izolatu, który zawiera więcej dobroczynnych składników.

WPH - Hydrolizat białka serwatkowego jest najbardziej zaawansowaną formą odżywki białkowej, wchłania się jeszcze lepiej niż ilzolat białek serwatkowych. Cechuje się on również najwyższą możliwą zawartością protein, która waha się w granicach 90-100%.

Jeżeli chodzi o stosunek cena/jakość to najlepszym wyborem będzie izolat.

Certyfikowany dietetyk i trener personalny
Najlepsze odżywki i suplementy -> http://sklep.sfd.pl

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 43 Napisanych postów 4241 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 16798
Różnią się szybkością przyswajalności, jednak na poziomie amatorskim w zupełności wszelkie potrzeby pokryje najtańsze z tej trójki WPC
1

Leniwy i d****nie eksperymentujący Słabeusz

Doradca w dziale Suplementacja

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 14530 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 62110
wpc - to koncentrat serwatki. standardowo mozna po wielu filtracjach uzyskać max.80% czystego białka

wpi - serwatke poddaje sie jeszcze wiekszej ilosci filtracji, przez co zwieksza się ilośc białka w suchej masie /max. do 95%/ oraz jego wartość biologiczna.

wph - zależy z czego? po prostu zwykłe białko podlega takiej filtracji że otrzymujemy czyste białko, bez tłuszczu i ww - za czym idzie jest szybciej wchłanialne od jego białkowego odpowiednika, często są produkty ze aminki są enzymatycznie strawione i wchłaniają się jeszcze syzbciej..


tak wyglada teoria, w praktyce róznice są bardzo małe.


Zmieniony przez - Czarnuchok w dniu 2004-05-16 18:03:15
1

DORADCA W SUPLEMENTACJI
GG 1844256

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

PORADZCIE CZY DOBRE POŁĄCZNIE

Następny temat

Co z cenami?

WHEY premium