Jak chcesz sie doedukować w dziedzinie enzymow to mogę ci wkleić jakies podstawy. Jezeli chodzi o enzymy trawienne i wydalnicze produkujemy je sami. Enzymy trawiące niektóre cukry i białka przestajemy w pewnym wieku produkować i jest to najzupełniej normalne.
Oto niektóre z nich:
"Amylazy - enzymy z grupy hydrolaz glikozydowych, rozkładające skrobię i glikogen, wydzielane u większości kręgowców przez trzustkę i gruczoły ślinowe.
Pepsyna - składnik soku żołądkowego, enzym wytwarzany przez gruczoły zlokalizowane w błonie śluzowej żołądka. Wydzielany jest w postaci pepsynogenu, czyli proenzymu, który staje się aktywny w kwaśnym środowisku soku żołądkowego.
Trypsyna - enzym trawienny soku trzustkowego (trzustka), rozkładający białkowe składniki pokarmowe na aminokwasy.
Należy do grupy peptydaz, rozrywający wiązania peptydowe w łańcuchach białkowych. Wydzielany jest do dwunastnicy w postaci nieczynnego trypsynogenu, którego synteza zachodzi w trzustce. W dwunastnicy pod wpływem czynnej trypsyny i enzymu enterokinazy zostaje przekształcony w trypsynę.
Lipazy - enzymy z grupy esteraz, katalizujące rozkład lub syntezę estrów kwasów tłuszczowych i gliceryny (tłuszczów).
Występują w soku żołądkowym, trzustkowym, jelitowym (enzymy trawienne) i we krwi, jak również w wielu roślinach, głównie nasionach."
Po co Ci jeszcze jakies w jedzeniu ???
A błonnik dostarczamy w odpowiednio ułożonej diecie. Nie trzeba sie nawet zbyt mocno wysilać.
Płatki owsiane na śniadanie i brązowy ryż załatwią sprawę.
Pozdrawam,
Mawashi
Lepiej jest być kanciastym Czymś niż okrągłym Niczym.