...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Tak wysoko udalo Ci sie je dociagnac?
BP,NSP :)
bst
Happy HIT follower
BP,NSP :)
bst
Happy HIT follower
...
Napisał(a)
Gotowane jaja czy smazone nie traca swoich wartosci odzywczych jakie posiada surowe? --> dodam oliwy do ognia- cale jajka posiadaja 11g bialka, samo bialko okolo 10g, glupi by sie domyslil ze ta ilosc czystego bialka nie wazy 4g:p
Ps. z tabeli kalorycznych mam wyraznie napisane sredniej wielkosci jajo ma tyle ile podalem bialek, wiec troche glupie podejscie przed snem od*******ic se 70g bialeczka
Ps. z tabeli kalorycznych mam wyraznie napisane sredniej wielkosci jajo ma tyle ile podalem bialek, wiec troche glupie podejscie przed snem od*******ic se 70g bialeczka
Zaufaj SWOIM możliwościom.
...
Napisał(a)
ja czesto jem/pije surowe z kakao i stevia ;) tzw kogel mogel ;) masa idzie wiec dziala. Dodam tez ze generalnie pod taka lub inna postacia spozywam okolo 900gr jaj dziennie i wszystko jest ok. Robie badania i wszystko sie zgadza ;)
...
Napisał(a)
Co do jajek to zalezy jeszcze jakie lubisz. Możesz raz takie i raz takie.
Zmieniony przez - polishanne w dniu 2016-09-15 18:17:44
Zmieniony przez - polishanne w dniu 2016-09-15 18:17:44
...
Napisał(a)
białko z jaj kurzych jest najlepiej przyswajalne wszystko jedne w jakiej postaci. w zależności od tego jak komuś sie podoba, co do nerek... musiałbyś chyba z 4-5g białka na kg ciała zjadać.... podsumowując nie trzeba ograniczać ilości jajek
...
Napisał(a)
Surowe jajka sa owiele gorsze. W surowe jajka sa tak zwane inhibitory trypsyny co oznacza substancje ktore hamuja ten enzym trypsyne. Trypsyna jest formą białka enzymy, ktore tna i udostepniaja je za ludzkie absorbowacje.
Ponadto, istnieje rowniez glikoproteiny w bialej surowej jaj zwanego awidyna. Awidyny jest zdolna do wiazania sie z witaminy B biotyne i tworza tak zwany kompleks biotyna-awidyna. Formacja ta pozwala biotyna z jaja brak absorpcji, oraz hamuje wchlanianie biotyny w pozostalegu posilku
Ostatni, ale nie najmniej (a wrecz przeciwnie), oznacza to faktycznie spozyciu surowych jajek znacznie nizsza biodostepnocs bialka. Wspomnialem dalszej inhibitory trypsyny, a te sa inaktywowane przez gotowanie. To jak zjesz surowe jajke znaczy ze kilkanascie % bialka wylescu do toalety niestety :p.
Biodostepnosc surowych jaj okazala sie tak slaba, ze tylko 50% calkowitej zawartości bialka w jajku w rzeczywistosci wchlanialo.
Ponadto, istnieje rowniez glikoproteiny w bialej surowej jaj zwanego awidyna. Awidyny jest zdolna do wiazania sie z witaminy B biotyne i tworza tak zwany kompleks biotyna-awidyna. Formacja ta pozwala biotyna z jaja brak absorpcji, oraz hamuje wchlanianie biotyny w pozostalegu posilku
Ostatni, ale nie najmniej (a wrecz przeciwnie), oznacza to faktycznie spozyciu surowych jajek znacznie nizsza biodostepnocs bialka. Wspomnialem dalszej inhibitory trypsyny, a te sa inaktywowane przez gotowanie. To jak zjesz surowe jajke znaczy ze kilkanascie % bialka wylescu do toalety niestety :p.
Biodostepnosc surowych jaj okazala sie tak slaba, ze tylko 50% calkowitej zawartości bialka w jajku w rzeczywistosci wchlanialo.
Zapraszam do mojego dziennika :)
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Stefanski__Szwed_proboje_budowac_estetyczna_mase-t1128478.html
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Ten temat ma 15 lat ...
ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html
"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."
Polecane artykuły