SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy jajko gotowane ma tyle samo bialka co niegotowane?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 33237

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1027 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 5425
juz nawet nie chodzi o to czy sa dobre czy nie... tylko chodzi o choroby z tym zwiazane jak cie w koncu salmonella na kibel zapedzi to sie moze w koncu przelamiesz i posluchasz rad innych

powrót do żywienia po latach przerwy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 67 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1235
Wg mnie duzo osob je surowe jajka bo "przyrzadza" sie je najszybciej(nie trzeba tracic czasu na gotowanie/smarzenie).Jednak z uwagi na salmonelle osobiscie nie polecam jedzenia surowych jajek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1350 Wiek 39 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 16011
Jajka surowe mają dużo mniejszą wchłanialność. Poza tym zawodowi kulturyści jak przygotowują się do zawodów jedzą tylko białka z jaj, ale to dlatego, że muszą uważać na każde kalorie, a wiadomo że 1g tłuszczu to 9 kcal. Osobiście nie widzę przeciwskazań, aby nie jeść całych jajek, więc polecam np. robiąc masę

http://www.Szybkitrening.pl - dobra alternatywa dla ćwiczeń siłowych przy braku czasu...
Chcesz mieć silne bicepsy? Rób przysiady
Moje zdjecia po 2 latach cwiczen: http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=98484&x ,
Dobry trening brzucha z magazyny "Flex":
http://www.sfd.pl/topic.asp?whichpage=1&topic_id=93118&x
=_=SFD 100% CLEAN CLUB=_=

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 12
też mnie to zawsze ciekawiło jak to jest z tym białkiem..wydwawało mi sie ze surowe jest lepiej strawne i ma nieco wiecej białka,bo przy gotowaniu troche traci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1210 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 19125
w jaki sposob podczas gotowania jaja w skoropce ubywac moze z niego bialko??
surowe zarcie zawsze jest wolniej wchlanine/trawione niz te poddane obrobce termicznej

"życie idioty to nie bułka z masłem"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 6
Nie czytałam wszystkich odpowiedzi, ale z pierwszej strony idiotyzmy mi wystarczą. KTO wyrzuca żółtko? Ja wyrzucam białko, bo mi niepotrzebne dla żółtka, źródła życia! Nie powinno się jeść więcej niż 2 białka dzieńnie! W ogóle, to po co człowiekowi tyle białka...
Niepojęte.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 134 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 7846
Gratuluję, została pani nominowana do nagrody złotego szpadla.

Obydwoje jesteście zagubieni.

► Nie powinno się jeść więcej niż 2 białka dzieńnie!

Wut? Aleosochodzi?

► W ogóle, to po co człowiekowi tyle białka...



Żółtko zawiera więcej białka w tej samej masie...

Wyrzucanie białka jest tak samo głupie jak teorie OP. Chyba, że mamy alergię na albuminę.
Gotowane jajko ma tyle samo białko co surowe, bo w jaki sposób miałoby się to zmieniać? Białko gotowanego jajka jest też tak ze 2x lepiej strawne, czyli jedno gotowane jajko to ekwiwalent 2 surowych pod względem przyswojonych protein. Surowe białko zawiera też wspomnianą awidynę, która tworzy jedno z najsilniejszych wiązań występujących naturalnie w przyrodzie - z biotyną. Gotowanie unieczynnia awidynę.

♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6267 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Polecam zwracać uwagę na daty tematów, w których się udzielamy.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

żle ćwiczyłam czy ..?

Następny temat

Gotowa dieta - potrzeba oka experta

WHEY premium