SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cukier krzepi...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 7092

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6265 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
A co jest zdrowe w dzisiejszych czasach?

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1843
Nic nigdy nie było zdrowe... Zdrowe, to znaczy z umiarem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
"Nic nigdy nie było zdrowe..."

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1027 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 5425
jemu chodzilo o to ze nic nie jest zdrowe jesli sie nie zna umiaru... i ja sie z tym zgadzam

powrót do żywienia po latach przerwy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hmm czy rzeczywiscie wapn z mleka się nie przyswaja ? ;/ Gdzie indziej pisze ze wapn z mleka jest przyswajany w 80%, a z warzyw 13%. Może się nie przyswaja tylko u tych ludzi co nietoleruja laktozy czyli u 90% spolecznosci ?
I podobno w jednym platerku zoltego sera jest dwa razy wiecej bialka i wapnia niż w szkolance mleka, czyli wychodzi 600mg wapnia, i 6gr bialka ..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1027 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 5425
watpie zeby przyswajanie wapnia zalezalo od laktozy... to jest raczej tak, ze u ludzi starszych powoduje wrecz przeciwny skutek, ale czemu to nie pamietam i nie moge zebrac mysli, jak cos znajde to napisze.
A co do plasterka sera - zalezy jaki plasterek

powrót do żywienia po latach przerwy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1843
Żeby wapń mógłbyc przyswojony to musi on być w odpowiednim stosunku do innych pierwiastków i białka. Ich relacja między sobą powinna być jak najbardziej zbliżona do tej jaką posiada mleko kobiet!

Porównanie składu chemicznego mleka krowiego i ludzkiego:
[Ilość w 100 g mleka]

Składnik -- Mleko krowie -- Mleko ludzkie
Białko -- 4,0 g -- 1,2 g
Tłuszcz -- 3,5 g -- 4,0 g
Węglowodany -- 4,9 g -- 9,0 g
Wapń -- 118 mg -- 33 mg
Fosfor -- 97 mg -- 18 mg
Sód -- 50 mg -- 16 mg

W tabelce nie ma uwzględnionego bardzo ważnego składnika magnezu, ale on powinien być w stosunku do wapnia 2:1 - z tego co się orientuje.
Wystarczy spojrzeć, że takie produktu jak ryby i mleko zachwalane w walce z osteoporozą nie spełniają "norm" przyswajalności wapnia, więc powinny być raczej łączone z produktami które bilansują wszystko. Np. magnezu może uzupełnić kasza gryczana. Jak zwykle - pole manewru jest spore, aby wszystko chodziło jak w szwajcarskim zegarku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 169 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1843
Dodam, że mleko to jeszcze "mała zbrodnia", wystarczy spojrzeć na relacje fosfor-wapń w białym serze lub żółtym. W nich stosunek wynosi nawet 7:1 na korzyść fosforu. Nie ma bata, żeby wapń się dobrze wchłaniał w takich warunkach.

A o sodzie w żółtym serze nie będę wspominał, bo to chyba jakaś kara dla nerek

Zmieniony przez - indus w dniu 2004-07-27 08:53:44
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

zaburzenia hormonalne

Następny temat

Mleko

WHEY premium