Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
"Nic nigdy nie było zdrowe..."
http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!
...
Napisał(a)
jemu chodzilo o to ze nic nie jest zdrowe jesli sie nie zna umiaru... i ja sie z tym zgadzam
powrót do żywienia po latach przerwy
...
Napisał(a)
Hmm czy rzeczywiscie wapn z mleka się nie przyswaja ? ;/ Gdzie indziej pisze ze wapn z mleka jest przyswajany w 80%, a z warzyw 13%. Może się nie przyswaja tylko u tych ludzi co nietoleruja laktozy czyli u 90% spolecznosci ?
I podobno w jednym platerku zoltego sera jest dwa razy wiecej bialka i wapnia niż w szkolance mleka, czyli wychodzi 600mg wapnia, i 6gr bialka ..
I podobno w jednym platerku zoltego sera jest dwa razy wiecej bialka i wapnia niż w szkolance mleka, czyli wychodzi 600mg wapnia, i 6gr bialka ..
...
Napisał(a)
watpie zeby przyswajanie wapnia zalezalo od laktozy... to jest raczej tak, ze u ludzi starszych powoduje wrecz przeciwny skutek, ale czemu to nie pamietam i nie moge zebrac mysli, jak cos znajde to napisze.
A co do plasterka sera - zalezy jaki plasterek
A co do plasterka sera - zalezy jaki plasterek
powrót do żywienia po latach przerwy
...
Napisał(a)
Żeby wapń mógłbyc przyswojony to musi on być w odpowiednim stosunku do innych pierwiastków i białka. Ich relacja między sobą powinna być jak najbardziej zbliżona do tej jaką posiada mleko kobiet!
Porównanie składu chemicznego mleka krowiego i ludzkiego:
[Ilość w 100 g mleka]
Składnik -- Mleko krowie -- Mleko ludzkie
Białko -- 4,0 g -- 1,2 g
Tłuszcz -- 3,5 g -- 4,0 g
Węglowodany -- 4,9 g -- 9,0 g
Wapń -- 118 mg -- 33 mg
Fosfor -- 97 mg -- 18 mg
Sód -- 50 mg -- 16 mg
W tabelce nie ma uwzględnionego bardzo ważnego składnika magnezu, ale on powinien być w stosunku do wapnia 2:1 - z tego co się orientuje.
Wystarczy spojrzeć, że takie produktu jak ryby i mleko zachwalane w walce z osteoporozą nie spełniają "norm" przyswajalności wapnia, więc powinny być raczej łączone z produktami które bilansują wszystko. Np. magnezu może uzupełnić kasza gryczana. Jak zwykle - pole manewru jest spore, aby wszystko chodziło jak w szwajcarskim zegarku
Porównanie składu chemicznego mleka krowiego i ludzkiego:
[Ilość w 100 g mleka]
Składnik -- Mleko krowie -- Mleko ludzkie
Białko -- 4,0 g -- 1,2 g
Tłuszcz -- 3,5 g -- 4,0 g
Węglowodany -- 4,9 g -- 9,0 g
Wapń -- 118 mg -- 33 mg
Fosfor -- 97 mg -- 18 mg
Sód -- 50 mg -- 16 mg
W tabelce nie ma uwzględnionego bardzo ważnego składnika magnezu, ale on powinien być w stosunku do wapnia 2:1 - z tego co się orientuje.
Wystarczy spojrzeć, że takie produktu jak ryby i mleko zachwalane w walce z osteoporozą nie spełniają "norm" przyswajalności wapnia, więc powinny być raczej łączone z produktami które bilansują wszystko. Np. magnezu może uzupełnić kasza gryczana. Jak zwykle - pole manewru jest spore, aby wszystko chodziło jak w szwajcarskim zegarku
...
Napisał(a)
Dodam, że mleko to jeszcze "mała zbrodnia", wystarczy spojrzeć na relacje fosfor-wapń w białym serze lub żółtym. W nich stosunek wynosi nawet 7:1 na korzyść fosforu. Nie ma bata, żeby wapń się dobrze wchłaniał w takich warunkach.
A o sodzie w żółtym serze nie będę wspominał, bo to chyba jakaś kara dla nerek
Zmieniony przez - indus w dniu 2004-07-27 08:53:44
A o sodzie w żółtym serze nie będę wspominał, bo to chyba jakaś kara dla nerek
Zmieniony przez - indus w dniu 2004-07-27 08:53:44
Polecane artykuły