Kiedyś były teorie mówiące o 30g co 3h. Obalono je łatwo.. sportowiec winien jeść 2g/kg. Dla atlety ważącego 100kg - 200g. Zakładając, że śpi 9h dziennie, zostaje 15h na przyswajanie posiłków, czyli 5 "cykli". Przy maksymalnym wchłanianiu daje to 150g, czyli o 30% niedobory! Innymi słowy sportowiec nie mógłby budować masy powyżej ok. 75kg, gdyby to była prawda.
...
Napisał(a)
Proces trawienia np. twarogu trwa ok. 8h, więc nie można w ogóle mówić o tym ile gram się wchłania jednorazowo, bo to proces trwający non-stop. Zanim strawisz śniadanie to już zjesz drugie i pół obiadu.
Kiedyś były teorie mówiące o 30g co 3h. Obalono je łatwo.. sportowiec winien jeść 2g/kg. Dla atlety ważącego 100kg - 200g. Zakładając, że śpi 9h dziennie, zostaje 15h na przyswajanie posiłków, czyli 5 "cykli". Przy maksymalnym wchłanianiu daje to 150g, czyli o 30% niedobory! Innymi słowy sportowiec nie mógłby budować masy powyżej ok. 75kg, gdyby to była prawda.
Kiedyś były teorie mówiące o 30g co 3h. Obalono je łatwo.. sportowiec winien jeść 2g/kg. Dla atlety ważącego 100kg - 200g. Zakładając, że śpi 9h dziennie, zostaje 15h na przyswajanie posiłków, czyli 5 "cykli". Przy maksymalnym wchłanianiu daje to 150g, czyli o 30% niedobory! Innymi słowy sportowiec nie mógłby budować masy powyżej ok. 75kg, gdyby to była prawda.
...
Napisał(a)
ilosci bialka jakie moze w danym momencie wchlonac nasz organizm zalezy od mnostwa czynnikow:
-waga
-zmeczenie
-dieta
-metabolizm
-inne srodki (koksy, enzymy trawienne zazywane z zewnatrz)
i wiele innych
wezmy przyklad - 120kg czlowiek gloduje przez 2 tygodnie, w dodatku jedzie na koksie - gdyby podac mu posilek tylko bialkowy, np.1kg kurczaka to pewnie i tak wchlonalby wiekszosc tego biqalka, pomimo ze byloby go tam ponad 100g... dlatego nie ma co mowic ze wchloniemy tyle a tyle
Nalezy jesc tak, zeby nie bylo za malo, ale uwazac tez zeby nie bylo za duzo bo nadmiar wcale tez zdrowy nie jest Dlatego wlasnie 2g/kg to takie optimum dla NORMALNEGO, cwiczacego NA SUCHO czlowieka i jedzacego REGULARNE posilki
-waga
-zmeczenie
-dieta
-metabolizm
-inne srodki (koksy, enzymy trawienne zazywane z zewnatrz)
i wiele innych
wezmy przyklad - 120kg czlowiek gloduje przez 2 tygodnie, w dodatku jedzie na koksie - gdyby podac mu posilek tylko bialkowy, np.1kg kurczaka to pewnie i tak wchlonalby wiekszosc tego biqalka, pomimo ze byloby go tam ponad 100g... dlatego nie ma co mowic ze wchloniemy tyle a tyle
Nalezy jesc tak, zeby nie bylo za malo, ale uwazac tez zeby nie bylo za duzo bo nadmiar wcale tez zdrowy nie jest Dlatego wlasnie 2g/kg to takie optimum dla NORMALNEGO, cwiczacego NA SUCHO czlowieka i jedzacego REGULARNE posilki
powrót do żywienia po latach przerwy
Polecane artykuły