Jednak przy takich proporcjach ciezko jest utrzymac niski poziom bialka [na poziomie do 2g/kg], zapewniajac jednoczesnie by bylo ono bardzo dobrej jakosci[zwykle wychodzi zbyt duzo bialka pochodzenia roslinnego] - dlatego proponuje:
a)Zmniejszyc duze ilosci np. platkow owsianych, makaronu[choc makaron jajeczny moze byc - zawiera bialko pewlnowartosciowe ], chleba razowego do ok.100-80g i braki cukrow uzupelnic weglowodanami pochodzacymi przykladowo z owocow np. zjedzac 100g banana dostarczysz 22g weglowodanow i tylko ok.1g bialka; mozesz tez pic soki owocowe badz wazywne zmniejszony udzial bialka uzupelnisz pelnowartosciowym biakiem z pozywienia
b)Druga metoda by uniknac duzej podazy bialka roslinnego to zwiekszenie spozycia tluszczu w diecie kosztem weglowodanow - dodajac do posilku np. lyzke oleju dostarczach 10g tluszczow i zadnych innych skladnikow odzywczych - powstale braki bialka wynikajace z obciecia ilosci posilkow weglowodanowych uzupelniasz proteinami pochodzenia zwierzecego
c)Ja czesto spozywam przed wysilkiem ok 30g glukozy/carbo co rowniez zwiekszy ogolna liczbe weglowodanow bez dostarczania bialka
Polaczenia bialek niepelnowartosciowych z pelnowartosciowymi powoduje uzupelnieniu aminogramu, lecz mimio wszystko nalezy dbac by % bialka roslinnego w diecie nie byl przewazajacy .
Co do twojej przyszlej pracy to spalane kalorie beda prawdopodobnie zwieksza sie prawdodpodobnie do 5-7kcal/min - powstaly deficyt kaloryczny bedziesz musial uwzglednic w diecie i oczywiscie go uzupelnic