Szacuny
47
Napisanych postów
7997
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
70855
1. Czy teoretycznie przyjmowanie glukozy odrazu po treningu moze powodowac wieksze zakwasy? Wyczytałem że powoduje to stan w którym glikogen jest uzupełniany odrazu z glukozy a nie z kwasu mlekowego ... Nie jestem pewien tych informacji i chciałbym je potwierdzić. Możliwe że coś przekręciłem.
2. Co sądzicie o połączeniu dla posiłku potreningowego banan+glukoza+sok pomarańczowy?
3. Można otwierać kapsułki tauryny olimpu i wsypywać zawartość np do wody i to wypijać zamiast łykać ?
Szacuny
57
Napisanych postów
6563
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
45379
1. Kiedyś też o to pytałem
nie ma to tak wielkiego znaczenia bo ogranizm i tak nie wykorzystuje na potrzeby uzupelnienia glukogenu wiecej niż 1g glukozy na 1 min wiec porcje 50g przyswaja ok godziny a w międzyczasie wykorzystuje jeszcze kwas mlekowy
2. Można - czemu nie
tylko po co aż tak kombinować z 3 składnikami
wystarczy banan + sok
3. Można - są praktycznie bezsmakowe, tylko nie wiem jak z rozpuszczalnością
kapsy są wygodniejsze - po co kombinować?
"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
Szacuny
22
Napisanych postów
4429
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
32976
1.
Slawek kiedys napisal, ze teoretycznie glukoza moze powodowac wieksze zakwasy.. ja osobiscie po treningu spozywam glukoze i jest ok
2.
Jezeli to spozywasz odrazu po treningu to moze byc, ew. przeszkadzal by troche blonnik zawarty w bananie.
BTW: koszt takiego zestawu wyniesie Ciebie m/w tyle co carbo, wiec nie wiem czy oplaca sie az tak kombinowac.
3.
Spokojnie mozesz tak zrobic
Szacuny
1
Napisanych postów
539
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
16979
Pierwze i drugie tak jak Anar i Byk, co do tauryny ja wysypuję ją bezpośrednio z kaosułki do ust i też działa prawidłowo, ale oczywiście możesz rozpuszczać tak jak napisałeś.
Szacuny
47
Napisanych postów
7997
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
70855
Strongbart : " 1 to co nazywasz zakwasami(blednie) nie jest spowodowane glownie kwasem mlekowym, tylko mechanicznymi uszkodzenia bialych wlokien miesniowych " - tak wiem ze to nie jest spowodowane kwasem melkowym... nie musiałeś mnie uświadamiać
Szacuny
128
Napisanych postów
9767
Wiek
3 lata
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
23574
Do wypowiedzi Byka... Dla tego lepiej po treningu brać węglowodany o zróżnicowanym indeksie glikemicznym - np. OLIMP Carbo albo Carbex Bigenixa. Takie węgle wchłaniają się jeszcze wolniej, i nie przeszkadzają w utylizacji kwasu mlekowego. Generalnie, najskuteczniejszymi suplami odkwaszającymi są: ALA (np. OLIMP ALA) i R-ALA (R-Types Biogenixa). Aktywny związek tych supli - kwas alfa liponowy - przyspiesza przemianę mleczanu w pirogronian, i metabolizm pirogronianu w mitochondriach.
Szacuny
48
Napisanych postów
3393
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
15438
Znaczy sie sprawa wyglada nastepujaco... U osoby pozostającej na diecie wysokowęglowodanowej (ok. 70%) i uprawiajacej wysiłki o dużym stopniu intensywnosci, w których energia pozyskiwana jest na drodze beztlenowego spalania glikogenu, wytwarzanie kwasu mlekowego moze przebiegać bardziej intensywnie. Mówimy tutaj jednak o wysiłkach, gdzie mamy do czynienia z intensywna pracą miesniową w przedziale do kilku minut (najwyższa koncentracja kwasu mlekowego pojawia sie w 2-3 minucie intensywnego wysiłku). W przypadku cwiczen siłowych, ukierunkowanych na wzrost siły i masy mieśniowej (wysiłki w granicach 30-40s) organizm korzysta z fosfagenowego systemu energetycznego (spadek zawartości fosfokreatyny w mieśniach) natomiast udział glikogenu mięśniowego w tego typu wysiłkach jest niewielki. W prawdzie już w peirwszych sekundach wysiłku rozpoczyna sie również proces beztlenowego spalania cukrowców, jednak kilkadzisiąt sekund wysiłku jest okresem zbyt krótkim aby mogło dojśc do wysokiej koncentracji kwasu mlekowego. W przypadku wysiłków siłowych, spadek efektywnosci pracy mieśniowej nie jest tyle uwarunkowany wzrostem stężenia kwasu mlekowego co spadkiem zawartości ATP i CP w miesniach, a takze wzrostem steżenia jonów wodowrowych, nukleotydów AMP, IMP oraz amoniaku. Dlatego w wysiłkach siłowych najważniejszą role pełnią zasoby fosfokreatyny w mieśniach a nie glikogenu. Ból jaki pojawia sie po wysiłku nie jest wynikiem nagromadzenia sie kwasu mlekowego (bo powstaje go niewiele) ale nasileniem reakcji immunologicznej, wzrostem aktywnosci leukocytów oraz wytwarzaniem prostoglandyn (uważa sie je za główna przyczyne bóli mięśniowych).
Wracając do tego czy podawanie glukozy po treningu może nasilic wytwarzanie kwasu mlekowego - odpowiedz brzmi - nie. Proces wytwazania kwasu mlekowego uwarunkowany jest nie spożyciem cukrów, lecz ograniczonymi możliwosciami organizmu do ich tlenowego spalania. Jak wiadomo niedobór tlenu może wystepować jedynie w pewnych etapach wysiłku jak i po wysiłku (kiedy nie nastąpiła jeszcze spłata długo tlenowego - np. zaraz po zakończeniu sprintu). W przypadku ćwiczen siłowych nie mamy z żadnym tych procesów do czynienia.