ando
...
Napisał(a)
Co o tym myślą specjaliści OLimp'a. Jest to środek zastosowany w produkcie Syntrax'a o nazwie Adonis X.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
A tak tylko wrzuce, jakby ktoś nie wiedział o co biega :
Kwas arachidonowy - Nienasycony kwas tłuszczowy o cząsteczce zbudowanej z dwudziestu atomów węgla. W cząsteczce tego kwasu znajdują się cztery podwójne wiązania. Kwas arachidonowy wchodzi w skład fosfolipidów błon biologicznych. Pewne enzymy komórki potrafią odczepiać cząsteczkę kwasu arachidonowego od fosfolipidu. Następnie kwas arachidonowy może zostać przekształcony przez inne enzymy do aktywnych biologicznie związków. Z kwasu arachidonowego powstają na przykład prostaglandyny, które m.in. regulują kurczliwość naczyń krwionośnych i uczestniczą w reakcjach zapalnych, oraz leukotrieny, które również biorą udział w reakcjach zapalnych i alergicznych. Istnieją leki, które hamują produkcję tych związków z kwasu arachidonowego i w ten sposób działają przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Takim lekiem jest np. aspiryna.
Kwas arachidonowy - Nienasycony kwas tłuszczowy o cząsteczce zbudowanej z dwudziestu atomów węgla. W cząsteczce tego kwasu znajdują się cztery podwójne wiązania. Kwas arachidonowy wchodzi w skład fosfolipidów błon biologicznych. Pewne enzymy komórki potrafią odczepiać cząsteczkę kwasu arachidonowego od fosfolipidu. Następnie kwas arachidonowy może zostać przekształcony przez inne enzymy do aktywnych biologicznie związków. Z kwasu arachidonowego powstają na przykład prostaglandyny, które m.in. regulują kurczliwość naczyń krwionośnych i uczestniczą w reakcjach zapalnych, oraz leukotrieny, które również biorą udział w reakcjach zapalnych i alergicznych. Istnieją leki, które hamują produkcję tych związków z kwasu arachidonowego i w ten sposób działają przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Takim lekiem jest np. aspiryna.
...
Napisał(a)
Dzięki, to właśnie to. NIe załączałem opisu mając nadzieję na przybliżenie tematu przez speców z Olimpu, ale zainteresowanie niewielkie.
ando
...
Napisał(a)
Kwas arachidonowy (AA) zaliczany jest obok linolowego (LA) i linolenowego (LNA) do tzw. kwasów NNKT (niezbednych nienasyconych kwasów tłuszczowych) które służ do produkcji bardzo waznych zwiazków w organizmie. Generalnie, z punktu widzenia zdrowia i sprawnosci najbardziej pozadanym kwasem jest LNA gdyz służy on do produkcji bardzo cennych kwasów tłuszczowych EPA i DHA (obecne w rybach morskich). Im większy stosunek w diecie LNA do LA tym lepiej. Wyjaśnie dlaczego...
W przemianach wewnątrzustrojowych kwasy LNA i LA są obrabiane przez te same enzymy (konkurują o nie). Jeżeli w diecie jest wiecej LNA nasila się wytwarzanie wspomnianych EPA i DHA (LA przegrywa). Jest to z punktu zdrowia bardzo korzystne. Z EPA powstaja bowiem zwiazki (eikozanoidy) które wykazuja działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, hamują rozrost komórek nowotworowych. Mało tego przydatne są takze w sporcie zarówno siłowym jak i wytrzymałosciowych: wzmagaja wytwarzxanie hormonu wzrostu, ułatwiaja przepływ krwi, przyspieszaja regeneracja, itd.
Jeżeli w diecie natomiast jest wiecej LA, proces wytwarzania EPA i DHA zmneijsza sie a zwieksza sie wytwarzanie kwasu AA (tego co nas interesuje). Niestety jego obecnosć w diecie (obecnie dosć mocno zawyżona) jest z punktu widzenia niekorzystna. Norma w diecie na niego wynosi ok. 1mg. Tymczasem typowa dieta zawiera od 200-1000mg, co niestety przekłada sie na określone konsekwencje. Nadmiar AA w diecienasila wytwarzanie eikozanoidów wykazujacych działanie miażdżycowe i zakrzepowe, silne reakcje zapalne i alergiczne oraz nasilanie procesu kancerogenezy. Z tego tytułu przyjmowanie tego kwasu w formie dodatkowego suplementu nie bardzo budzi zasadnosć. Nie wiem jednak jakie zamierzenia mieli pomysłodawcy tego preparatu
W przemianach wewnątrzustrojowych kwasy LNA i LA są obrabiane przez te same enzymy (konkurują o nie). Jeżeli w diecie jest wiecej LNA nasila się wytwarzanie wspomnianych EPA i DHA (LA przegrywa). Jest to z punktu zdrowia bardzo korzystne. Z EPA powstaja bowiem zwiazki (eikozanoidy) które wykazuja działanie przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, hamują rozrost komórek nowotworowych. Mało tego przydatne są takze w sporcie zarówno siłowym jak i wytrzymałosciowych: wzmagaja wytwarzxanie hormonu wzrostu, ułatwiaja przepływ krwi, przyspieszaja regeneracja, itd.
Jeżeli w diecie natomiast jest wiecej LA, proces wytwarzania EPA i DHA zmneijsza sie a zwieksza sie wytwarzanie kwasu AA (tego co nas interesuje). Niestety jego obecnosć w diecie (obecnie dosć mocno zawyżona) jest z punktu widzenia niekorzystna. Norma w diecie na niego wynosi ok. 1mg. Tymczasem typowa dieta zawiera od 200-1000mg, co niestety przekłada sie na określone konsekwencje. Nadmiar AA w diecienasila wytwarzanie eikozanoidów wykazujacych działanie miażdżycowe i zakrzepowe, silne reakcje zapalne i alergiczne oraz nasilanie procesu kancerogenezy. Z tego tytułu przyjmowanie tego kwasu w formie dodatkowego suplementu nie bardzo budzi zasadnosć. Nie wiem jednak jakie zamierzenia mieli pomysłodawcy tego preparatu
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/
Poprzedni temat
Crea Fusion - problem ze smakiem
Następny temat
***ARTYKUŁY DZIAŁU OLIMP*** - PRZYDATNE LINKI
Polecane artykuły